Bild
Nästa artikel

Analytikern: Volvo kan bli svenskägt

Nyheter

Enligt Financial Times kan Volvo PV bli svenskt igen. Ett scenario som fordonsanalytikern Matts Carlsson anser är fullt möjligt.

- 1999 gjorde AB Volvo en strategisk bedömning att man inte skulle bygga personbilar. Men i skenet av allt som nu sker kan man tänka sig att AB Volvo agerar, förutsatt att bolaget inte riskerar ekonomin, säger Matts Carlsson till Dagens Industri.

Ett svenskägt Volvo. Är det möjligt? Enligt Financial Times förbereder en grupp svenska investerare ett bud på bilmärket. Financial Times har talat med tre personer som pekar ut den svenska investerargruppen som intressenter. Enligt uppgifter till Expressen pekas PG Gyllenhammar dessutom ut som gruppens rådgivare.

I en intervju med Dagens Industri konstaterar fordonsanalytikern Matts Carlsson att ett svenskägt Volvo kan bli verklighet.

- Ett möjligt scenario är att någon, exempelvis Leif Johansson eller PG Gyllenhammar, får i uppdrag av regeringen att sy ihop en svensk ägarlösning med olika delägarskap, säger Matts Carlsson.

Fordonsanalytikern kan se en tänkbar lösning på ägarfrågan.

- Man kan tänka sig att AB Volvo blir delägare med exempelvis Vattenfall och eventuellt Renault och bildar en svensk-europeisk ägare, säger Matts Carlsson.

Enligt Matts Carlssons källor finns det planer på ett svenskt ägande av Volvo - och det ska även föras diskussioner om ett gemensamt Volvo/Saab-bolag.

Samtidigt fortsätter spekulationerna om att Volvo kommer att få en kinesisk ägare. Frågan är då vilken väg som är bäst för svensk bilindustri?

- Det kinesiska spåret är oerhört spännande med tanke på att de kommer flytta fram positionerna. Men där finns också en stor osäkerhet så som svar på din fråga säger jag en svensk eller svensk-europeisk konstellation, säger Matts Carlsson på en direkt fråga av Dagens Industri.
Taggar: Nyheter
Analytikern: Volvo kan bli svenskägt

Kommentarer

#1
Roffe
2009-03-11 11:07

Det vore rent bedrövligt med den kinesiska fordons tillverkaren
som tv 4 presenterade det skulle i praktiken betyda att volvos utvekling skulle stanna av eftersom det är ett bra märke,som bekant brukar kineserna kopiera allt
sen är sveriges klenod borta

#1
Saabnisse
2009-03-11 20:23

Jag tror nog att Volvo LV kommer att göra mycket för att hindra att PV hamnar i Kina.
Även ett delvis kinaägt Volvo vore en katastrof.
Det är ännu större skillnad mellan svensk och kinesisk affärskultur än mellan svensk och amerikansk och den fungerar ju inte så bra, eller hur?
Jag hoppas på europeiska samarbetspartners för såväl Saab som Volvo.

#1
Per
2009-03-17 17:06

Vattenfall, LKAB, Volvo AB är de bästa ägarna för Volvo PV & SAAB!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.