Bild
Nästa artikel
70 procent medger att de läser, skriver eller skickar sms samtidigt som de kör bil enligt en ny enkät från Bilprovningen.
70 procent medger att de läser, skriver eller skickar sms samtidigt som de kör bil enligt en ny enkät från Bilprovningen.

Allt fler rattsurfar

Nyheter

Mobilanvändadet bakom ratten ökar men trots att majoriteten inser att det är farligt tror många att ett förbud inte blir effektivt.

Bilprovningen har genomfört enkäter om rattsurfande vid två olika tillfällen: 2013 och 2017. Sammanlagt svarade 2.000 personer och enligt Bilprovningen är utvecklingen kring mobilanvänadet bakom ratten oroande.

I den senaste undersökningen svarade 94 procent att de anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen under körning. 2013 var motsvarande siffra 77 procent. Trots riskerna har andelen som rattsurfar ökat. Sms är den största distraktionen – här uppger 70 procent att de läser, besvarar eller skickar sms i samband med bilkörning. 2013 var andelen 24 procent, vilket innebär att dagens nivåer är en ökning på 190 procent på fyra år. Undersökningen visar också att de förare som fotograferar eller spelar in film har fördubblats på fyra år till 40 procent. Tre av tio säger att de läser, besvarar och publicerar inlägg på sociala medier medan de kör. De som kollar sin e-post har ökar från var femte till var fjärde. Vidare spelar 20 procent av förarna någon form av mobilspel bakom ratten. Andelen som pratar i telefon och inte använder bluetooth eller handsfree är på samma nivå som när förra undersökningen gjordes: 40 procent.

I den nyligen genomförda enkäten tyckte 7 av 10 att det borde finnas en lagstiftning mot mobilanvändning i samband med bilkörning. Samtidigt anser 4 av 10 att lagstiftning inte skulle få dem att sluta rattsurfa.
– Enkäten visar att alla inte kommer att låta sig påverkas av lagstiftning när det gäller mobilanvändning vid bilkörning. Lösningar som minskar behovet av att använda själva mobilen är därför viktiga som ett komplement, exempelvis tillgång till GPS-navigering och handsfree med röststyrning som gör att föraren hela tiden kan fokusera på trafiken, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors. 


1 december 2013 infördes en förändring i Trafikförordningen (1998:1276). Det innebär att föraren vid färd på väg endast får använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Den som bryter mot denna bestämmelse kan dömas till böter, eller bli av med körkortet och det är polisen som avgör vad som anses som farlig körning.
 
Diskutera: Borde det införas ett totalförbud mot mobilanvändande i bil?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2017-10-03 10:42

Totalförbud är verkningslöst om det inte finns resurser till att övervaka detta. Polis och myndigheter kommer att skylla på alla gängmord de måste prioritera framför dessa mindre vardagsbrott.

En del av lösningen kan vara att försäkringsbolagen går ut med att de inte ger full försäkringsersättning om det framkommer att mobilsurfandet varit del i olyckan. För pengar tycks vara det enda som biter på Svensson. Fast även där lär det saknas resurser till att utreda orsaken till olyckan. Det blir väl som vanligt att "bilen kom av oförklarlig anledning över i motsatta körbanan" när mobilsurfande ligger bakom olyckor.

#2
2017-10-03 10:44

Straffas man för mobil surfande vid ratten måste det svida. Minst av med körkortet i 3 år, höga böter och utebliven försäkring.

#3
2017-10-03 10:59

Det hjälper nog inte att förbjuda de små mobila skärmarna när det allt oftare följer med en stor central skärm med bilen.

#4
2017-10-03 12:25

Fattar inte att vuxna människor kan sätta sig bakom ratten och surfa medan de kör. Har mobilen så starkt grepp om dem att de skiter i olycksrisken?

#5
2017-10-03 13:02

Det är uppenbarligen inte så farligt, eller svårt att rattsurfa, som vissa gör gällande, iom att både dödsolyckor olyckor minskat senaste tio åren.

Lägg resurser på viktigare saker.

#6
2017-10-03 13:25

För dom som dör är det i alla fall farligt.

#7
2017-10-03 13:39

Håller fullständigt med Hackenbush. AudiS4 torgför uppfattningar som förare i gemen av hans bilmärke verkar ha när man ser dom i trafiken

#8
2017-10-03 13:51

Tyvärr har du nog rätt i vad du säger om AudiS4 107Carlsson.
Om man har råd att köpa en ny dyr bil varför har man inte råd till handsfree?
Det är väl så att telefonsamtal är det lilla man gör med telefonen i bilen som det skrivs ovan så surfar man i allmänhet, kollar FB eller spelar spel i mobilen medan man kör. Blir man tagen av polis spelandes spel på mobilen när kan kör så skulle körkortet omhändertas omedelbart. En sådan förare skall inte få framföra ett fordon.

#9
2017-10-03 14:23

Den bil som Audi S4 har är nog så gammal att det inte går att koppla in en handsfri där, den bilen är nog äldre än mobilen!

#10
2017-10-03 14:25

Visst finns det väl universalhandsfree som går att använda på äldre bilar? Jag kan ha fel men tror mig ha sett annonser för det.

#11
2017-10-03 15:39

Det enda som kan hjälpa är ett totalt förbud mot handhållen mobil. Då kan polisen ingripa när de ser någon som gör detta. Nuvarande lag kräver att de observerar ett trafikfarligt beteende och dessutom förlorar de ofta i domstol om de inte filmat.
Själv blev jag ordentligt avhyvlad av Guardia Civil i Spanien för ett par år sedan. Sedan dess har jag avstått handhållen mobil, I bilar som inte har handsfree är det enklast att skippa mobilen och ringa upp när man stannat.

#12
2017-10-03 16:20

Varför inte göra som polisen gör i England, där åker polisen runt i dubbeldäckarna och tittar ner på de bilister som rattsufar, ringer upp poliskollegan som finns lite längre fram, och stoppar bilisten och dömer ut böter runt 10000 kr, det svider, den personen rattsurfar inte mer.

#13
2017-10-03 16:47

Jag kan förstå om att man inte kan sluta rattsurfa om man då lider av en bokstavskombination som gör att det inte går att hålla sig i skinnet..
Det finns kategorin lågmäld o sansad men den ser man knappt därför att dem vill inte stå ut, däremot dem extroverta med en högljud och febril aura så att man får en lust till att säga men herregud håll käften människa!
Man möter dem överallt och i bilar och att de kör avskärmade ifrån verkligheten. Vi har dagis nära på här och föräldrarna hämtar och en del och framförallt kvinnor...de dunkar in med bilen gärna slarvig ställd dörren smäller upp ur hoppar de med ögonen rakt upp i vädret blabla ja jaaaa ja precis vad jag har sagt !!! Blablabla händerna de flaxar o rycker, telefonen sitter nu kilad i mellan axel och öra mmm ja ja... kutar in mot dagis hukandes som i ett kulregn blablablaba...pang dörren smäller upp ut kommer människan med en unge dinglandes i vardera hand med telefon kilad mot örat.. Buähhhhh! Vänta lite! Men in med er! Pang pang pang smäller bildörrarna rivstart och iväg med nallen mot örat bla bla bla .
Detta är väl sinnebilden av en effektiv människa med många bollar i luften, att man är viktig...
Jag förstår att en del för allt i världen inte kan släppa denna maskerad.

#14
2017-10-03 16:50

Jag låter bilen läsa upp inkommande SMS - inte för att det på något sätt är viktigt men underhållningsvärdet hos robotrösten är massivt! Röststyrning är grejen och bör kunna leda till att de flesta av de här avarterna försvinner av sig självt, utom spelande kanske.

#15
2017-10-03 17:20

Många ute i trafiken med moderna, senaste bilmodell, sitter med mobilen mot örat. De fattar tydligen inte att det är hur enkelt som helst att synka ihop sin mobiltelefon med bilens handsfree. Går ju också enkelt att ha flera mobiler synkade mot bilen.

#16
2017-10-03 18:28

Som Mattse skrev i början kan man ju införa hur mycket förbud som helst så länge det inte finns övervakning är det meningslöst.
Lagens övervakare består idag av plåtpoliser och de är för korkade för att övervaka mobiler.

#17
2017-10-03 20:28

@Tvärnit: känner igen situationen vid dagis. Jobbar bredvid en förskola. På morgonen när föräldrarna går med sina barn till skolan så har de huvudet nere i mobilen samtidigt som barnen går tyst ensamma några meter bakom. På kvällen när barnen förväntansfullt vill berätta vad de varit med om under dagen så går de bredvid och tittar upp mot mamma/pappa som inte bryr sig ett enda dugg, utan har fullt fokus på mobilen. De enda de får fram är ett besvärat och helt frånvarande hmmm, med blicken stenhårt fäst mot skärmen. Det är så himla tragiskt att se hur föräldrarna kan vara helt uppe i mobilen att de försakar uppmärksamheten från sina egna barn.

#18
2017-10-03 20:52

@Mattse. Tragiskt..tragiskt...och en allt för vanlig syn.

#19
2017-10-03 21:00

Nuvarande lagstiftningen är inte tillräcklig. Alla - och specielt de som tror de är så jävla bra - behöver en lagstiftning, som också en idiot kan förstå, oavset om man kommer från berget, från glesbygden eller från et annat land utan många privata biler. Det går inte att svensken fortfarende tror att den stora dumma friheten är så bra. Tag ansvar nu .

#20
2017-10-03 21:22

Skärp er och inse att mobilsurfande dödar extremt få individer, jämfört med cancer, rökning, fetma, osv.

Ta hand om de riktigt allvarliga sakerna i samhället först, innan vi börjar gnälla om totalförbud, för att minska antalet döda i trafiken med 5-10 st.

Snacka om att sila mygg och svälja kameler. Så enormt fascinerande att ta del av förståsigpåare, som inte ser skogen, trots att de står mitt i den.

#21
2017-10-03 21:24

Mattse skriver såhär:
Totalförbud är verkningslöst om det inte finns resurser till att övervaka detta.
Jag förstår vad du menar, MEN lagstiftningen skal INTE bero på om polisen har resurs i nuläget, men på vad som är rätt och fel. Eller ?
Om videofilming var tillåten skulle det bli lite lättare att bevisa. I Danmark är mobil i handen helt förbuden och det hjälper faktisk.

#22
2017-10-03 21:43

Men AudiS4 vad är det på den jävla mojängen som är så viktigt att du inte kan hålla dig borta från skiten när du kör?
Ser incidenter varje vecka och garanterat flera av de kökrockar som sker i Stockholmstrafiken har med stor säkerhet en telefon inblandat. Varför skall vi inte bry oss bara för att folk inte dör, är det enda orsaken till att det skall vara ok att inte köra bil utan ägna sig åt annat?

#23
2017-10-04 07:27

Det är förbjudet att mörda men polisen har inte resurser att övervaka och stoppa detta heller men om det sker och man får tag på förövarna så blir det straff för detta och det blir samma med rattsurfande.
Det räcker med att 1 dör p.g.a. rattsurfande för att det finns fog för att förbjuda det.

#24
2017-10-04 09:25

För rattsurfarna kanske det inte är så dumt med självkörande bilar ändå. Uppenbarligen tycker de inte om att köra bil eftersom de måste fördriva tiden med att stirra på skärmen hela tiden. Bättre då att bilen kör själv så kan de surfa på heltid.

#25
2017-10-04 09:50

Förbjud ger ändå en viss effekt.
En stor del är ändå rädd för att få böter och lyder lagen och förstår allvaret.
Och nog kommer polisen att bötfälla en och annan om lagen är tydlig.
På en vanlig tur genom stan ser jag typ var fjärde nybil en person med luren i örat och oftare i dyrare bilar.

Och även på dagens snik bilar läses väl smset upp med CarPlay och man kan diktera svaret utan att släppa blicken från vägen, det funkar iaf bra på min snik Skoda.

#26
2017-10-04 10:29

Det skall vara rejäla böter på det, 500 spänn är ingen idé att ha utan det måste vara minst 5000:- i böter om man ertappas.

#27
2017-10-04 19:05

Rattsurfa = hål i huvudet punkt och jävla slut.

#28
2017-10-06 18:06

Senast igår på väg hem från jobbet, ett fruntimmer framför i kön. Så fort det blev stillastående på 80-vägen så böjde hon ned huvudet för att kolla telefonen. När det började rulla efter 3s stopp så kände jag mig tvingad att tuta när bilen framför henne började rulla och avståndet var uppe i 20m. 3 gånger upprepade sig denna proceduren. Jag hade skämts ögonen ur mig om jag hade suttit och facebookat och hindrat bakomvarande trafik som dessutom tutat på mig.
Jag tror det är nån form av sjukligt beteende. Så fort en aktivitet avstannar så måste man kolla på telefonen, det är tvångsmanupilativt!
Ett förbud hade knappast gjort skillnad. På 90-talet hade vi 1300 trafikpoliser, idag är dom 200, så ett förbud känns lönlöst när ingen kan kolla att det efterlevs.

När jag tog körkort på 80-talet var rödljuskörning något som man såg väldigt sällan. Idag ser jag det minst 3ggr/dag, och jag kör bara 700 mil per år. Folk står och väntar vid rött ljus vid en korsning och ser att korsande trafik får rött, då kör man för man orkar inte vänta. Samma sak om man kör fram till en korsning och det är rött och inga bilar kommer, då kör man bara rakt ut. Eller stanna när det börjar slå om till rött, nej nej, kör han framför så kör jag också. På 80-vägen utanför där jag bor krockar man var o varannan vecka i korsningen, rena vilda västern. Jag är väldigt försiktig när jag passerar rödljuskorsningar, litar inte för fem öre på att folk stannar för rött när jag kommer åkande. Och det kanske inte är så konstigt att vi sett denna attitydsförändring i trafiken på senare år när avsaknaden av trafikpoliser ser ut som den gör. Läste i veckan om en bil som blev påkörd av några påverkade pundare. Man ringde polisen eftersom den drogpåverkade avvek från platsen. Men polisen hade inga resurser för detta, och då är det Sveriges näst största stad!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.