Nästa artikel
Akio Toyoda slutar som vd för Toyota
Nyheter

Akio Toyoda slutar som vd för Toyota

Publicerad 2023-01-26 13:01
Toyotas vd lämnar sin post för att bli ordförande i bolagsstyrelsen. Han ersätts av en 53-årig tidigare Lexuschef.

Efter drygt 14 år väljer Toyotas vd Akio Toyoda att lämna sin post för att bli ordförande i bolagsstyrelsen.

Akio Toyoda är barnbarn till Toyotas grundare och har varit chef för företaget under en period när både försäljning och intäkter ökat kraftigt.

– Jag är helt och hållet en bilkille, och det är så jag transformerat Toyota. Men det är också allt jag är, det är min begränsning. Det nya teamet har som mission att omvandla Toyota till ett mobilitetsföretag, säger Akio Toyoda i ett uttalande.

Ersättare blir Koji Sato som i dag är chef för Lexus och Toyotakoncernens motorsportsatsning Gazoo Racing. Han beskrivs som bilintresserad och 53-åringen valdes enligt den nu 66-årige Akio Toyoda också för sin ”ungdom”.

Akio Toyoda har ofta deltagit i Toyotas motorsportaktiviteter. Koji Sato beskrivs som bilintresserad och vill bygga roliga och snygga bilmodeller.

En av de viktigaste uppgifterna när Koji Sato tillträder som Toyotachef den 1 april blir att se över om företaget ska behålla sin strategi kring elektrifiering eller ändra kurs. Den första globala elbilslanseringen, Toyota bZ4X, har gått dåligt med hjul som trillar av och kritik för kort räckvidd.

Kritiker menar också att Toyota kört fast i vätgasspåret och att framtiden i stället handlar om batterielbilar. Utöver det behöver Toyota hantera utmaningar som självkörande fordon och uppkoppling.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2023-01-26 20:25 Ja, de har gjort några…
  • 2023-01-26 20:12 Toyota GR86 har fått lysande…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.