Nästa artikel
AC viktigaste funktionen i bilen
Nyheter

AC viktigaste funktionen i bilen

Publicerad 29 juni 2012 (uppdaterad 29 juni 2012)
Luftkonditionering är ett krav för bilsemestern, tycker svenskarna. AC är viktigare än bland annat GPS, enligt ny undersökning.

Hyrbilsförmedlaren Holiday Autos har undersökt vad svenska folket tycker är viktigast att ha i bilen på semesterresan. 3 360 svenskar besvarade frågan ”Ingen bilsemester utan…?” där svarsalternativen var AC, GPS, kaffehållare och musikanläggning.

Det hela slutade med att 68 procent tycker att bilens AC, luftkonditionering, är den viktigaste ingrediensen för en lyckad bilresa. På andra plats kom musikanläggningen – 18 procent tycker att öronen behöver få sin tillfredställelse för att bilsemestern ska bli av.

De flesta bilsemestrande svenskar verkar inte ha några problem med att hitta vägen – först på tredje plats kom GPS:en, med sina 13 procent. Kaffet kan de allra flesta vara utan på semestern, åtminstone alla utom de 2 procent som tyckte att kaffehållaren var ett måste.

– Det är positivt att svenskar värderar AC så högt eftersom en för varm bil lätt kan bli en säkerhetsrisk och påverka förarens koncentrationsförmåga, säger Anna Madsen, nordisk marknadschef på Holiday Autos.

Diskutera: Vilken tycker du är den viktigaste funktionen i bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-29 17:40
Leif Larsson (ej verifierad)

Instämmer att AC är den viktigaste funktionen i bilen. Skulle inte den fungera får jag köra nercabbat.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-29 18:04
Thommys

Ja en svalkande AC är nog det viktigaste. Skönt att priset gått ner med åren och blivit standard på de flesta bilar. Den är ju även suverän att ta bort imma med också.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-29 18:18
Hackenbush

Du har väl dina vindrutetorkare på insidan Jes i din tysta bil sitter du väl och säger brrrrrrrrr och då blir vindutan lite blöt på insidan :-)

#4 • Uppdaterat: 2012-06-29 19:09
Hackenbush

det värsta är Jes att när man vant sig vid alla finesser man inte trodde att man behövde så kan man aldrig vara utan dem igen. Jag saknar farthållare i min bil jag precis bytt till, men jag funderar på att eftermontera en, satsen kostar ca 1000:- sen kostar det väl en slant på verkstaden med.

#5 • Uppdaterat: 2012-06-29 19:44
eduardovitch

AC är mycket viktigt för at hålla sinnet vid rätt balans under resa. En GPS tar bort det trevliga planerandet av kommande resa och är därför helt galet på semester

#6 • Uppdaterat: 2012-06-30 01:36
Roy J

AC, för att inte tala om ACC, är en ren trafiksäkerhetsutrustning!

1994 satt jag i min nyanskaffade Saab 9000 i köer på Söderleden i Stockholm. Airconditioning var fortfarande ganska ovanligt. Runt omkring mig såg jag stirriga blickar under svettiga hårtestar, Själv satt jag i en behaglig temperatur i ett skönt säte och lyssnade avspänt till musik.
Hos syrran och svågern hoppade vi in i en Audi utan klimator för en kortare färd till ett affärscentrum. Efter bara ett par hundra meter var man genomsvettig. Då insåg jag verkligen hur bra klimatanläggningar är.

Det ska sägas att Saabens ACC fungerade riktigt bra. Jag har suttit i nya bilar där ACC:n inte gjort skäl för namnet.
Bara för att utrustningslistan är lång på den aktuella bilen, så behöver det innebära att allt är gott och väl. Ta bara en sån sak som strålkastarna.

#7 • Uppdaterat: 2012-06-30 12:16
Poulter

Roy J : Tack!

#8 • Uppdaterat: 2012-06-30 13:56
Roy J

Tack själv, Poulter! :-)

#9 • Uppdaterat: 2012-07-02 08:20
hultarn

Jo, visst är AC eller ACC en väldigt bra grej, särskilt på dagens bilar som har allt större vindrutor.
Även bra att torka fukt med.

Fast, jag tycker att ACC ofta blåser onödigt mycket i alla lägen, så jag brukar dra ner fläkten ett par snäpp.

Till 328 kan jag upplysa att jag varken är blekfet eller statusjägare. Men däremot smart som gärna undviker onödigt stekande i bilen.

Farthållare är bra, men det beror ju också på vilken typ av körning man har. I stadstrafik är det knappast en tillgång.
Regnsensor gillar jag starkt, en mycket bra grej, som alla bilar borde ha!
Musik - självklart! :-)
GPS - mja... finns i i mobilen.

#a • Uppdaterat: 2012-07-02 16:13
PREVIA

Jes_, Toyota Prius har fjärrstartad ACC som startas innan man sätter sig i bilen vilket är skönt varma dagar. Går inte att få på någon Europeisk bil oavsett pris på bilen vilket är synd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.