Nästa artikel
8 av 10 yrkesförare kör för fort: ”Alarmerande”
Nyheter

8 av 10 yrkesförare kör för fort: ”Alarmerande”

Publicerad 31 augusti 2021 (uppdaterad 31 augusti 2021)
Stressade taxiförare är sämst på att hålla hastighetsgränsen, enligt nya siffror från Folksam.

Flera mätningar som gjorts de senaste åren har visat att många yrkesförare struntar i hastighetsgränsen och kör för fort.

Nu kommer nya siffror från Folksam som bekräftar bilden. Försäkringsbolaget har mätt hastigheten på 5 300 yrkesfordon med företagslogotyp i Stockholm och Uppsala.

Nästan åtta av tio yrkesförare, 79 procent, körde för fort utanför en skola. För tunga fordon var den siffran över nio av tio. Siffrorna är sämre än när mätningen gjordes förra året.

”I genomsnitt körde de undersökta yrkeschaufförerna 8 km/tim över tillåten hastighet på 30-vägar, vilket motsvarar en fördubblad risk att bli allvarligt skadad för en fotgängare eller cyklist som blir påkörd”, skriver Folksam.

Yrkesförarna körde i snitt 8 km/tim för fort på 30-väg

Taxibilar bröt oftast mot hastighetsgränsen. Även färdtjänstbilar och budbilar kör ofta för fort medan flera bussbolag som hade en särskild så kallad ISO-certifiering för förarna ofta skötte sig något bättre.

Totalt, på alla typer av vägar, körde yrkesförarna för fort i sju fall av tio.

– Det är alarmerande att vi i årets mätning ser en kraftig ökning av andelen hastighetsöverträdelser utanför skolor bland yrkeschaufförer, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 4 september 2021 Axa skrev: Min upplevelse är…
  • 3 september 2021 Anders Egermo skrev: Inte så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.