Bild
Nästa artikel
7 av 10 bussresenärer åker obältade

7 av 10 bussresenärer åker obältade

Nyheter

Majoriteten av passagerarna på bussar använder inte bälte, enligt en ny undersökning. Detta trots bälteskravet på bussar som infördes 1999.

Undersökningen från Folksam visar att bara tre av tio passagerare fäster säkerhetsbältet när de åker buss. Studien omfattar observationer av 26 bussresor med fyra olika bolag och totalt 515 passagerare.

I genomsnitt omkommer fyra personer och 35 skadas svårt i bussolyckor varje år. Sigrun Malm, trafikforskare på Folksam, menar att bältet är det bästa skyddet som kan kapa de siffrorna.

– Att göra bussen mer krocksäker är meningslöst om obältade passagerare flyger runt som vantar i bussen vid en olycka, säger hon.

1999 infördes en lag om bältesanvändning i bussar, den som blir ertappad utan bälte riskerar böter på 1 500 kronor. Bussar i stadstrafik har dock dispens från reglerna.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-05-02 17:22

Vanans makt. Och kanske bedömmer man risken för krock som så liten - och att bussen är så stor och krockar mjukt.
Var länge sen jag åkte långfärdsbuss, men jag skulle använda bältet - tror jag. Hoppas jag.

#2
Gert Andersson
2011-05-02 19:14

Folk använder inte bälte för att ingen annan gör det.

Men när chauffören säger till i högtalaren så tar de allra flesta på sig bältet.

Min sons vän har alltså berättat detta. Vi inom adeln har chaufförer i limosiner.

#3
2011-05-02 21:35

Jag åker buss dagligen. Har inte bälte på mig, om jag inte känner på mig att jag sitter på en alldels tokig plats. Säger chauffören till så tar jag på mig ;) Guilty as charged ;)

Dock ligger det lite i det Roy säger. Det är ju ett faktum. Det ska oerhört mycket till för att det ska bli ett hårt stopp med en buss på samma sätt som en bil. Oddsen att det sker är helt enkelt mikroskopiska. Skulle vara att den krockade med en långtradare eller körde in i slänt eller stor sten i rätt hög fart då. Men är krachen så hård så att bussen stannar hastig, då lär hela bussen bli skrot och jag dör ändå.

Stora anledningen är väl att jag vill gärna sova på vägen hem, och det är omöjligt i Östgötatrafikens nya bussar med bussar som har ryggstöd i typ 90 graders vinkel mot sittdynan. Man sitter som i kyrkan. Enda sättet att kunna sova utan att huvet ramlar framåt och man sitter och dreglar som en gammal bulldog är att hasa ner så man sitter som en skate'are. Och då funkar inte bälte. Får ha det runt magen då :p

#4
2011-05-02 21:43

Det är näst intill omöjligt för en polis att bötfälla en busspassagerare som ej har satt på sig bälltet, eftersom han ej utifrån kan se om bällte används och när bussen har stannat får man ju ta av sig bälltet och säga att man skulle gå på toaletten. men för allas säkerhet bör alla använda bälltet, vid en vanlig vältolycka är det inte roligt att få de som sitter på andra sidan mittgången över sig.

#5
2011-05-02 22:04

Personer som aldrig skulle köra bil utan bälte åker buss utan. Ett par stycken i en fullsatt buss använder bälte. Lika dåligt bland skolbarn.

Polisen gör kontroller med civilt klädda poliser som åker med i bussarna. Då blir resan dyr.

#6
Raymond K
2011-05-05 12:17

Jag använder säkerhetsbälte i bussar om det finns, men det är ju sällan det finns om inte bussarna är av nyare modeller.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.