Nästa artikel
24-åringen som blåste Ferrariköpare – på 24 miljoner
Nyheter

24-åringen som blåste Ferrariköpare – på 24 miljoner

Publicerad 2023-01-17 12:05
En svindlare byggde upp ett luftslott genom lögner och förfalskade dokument – men döms nu till fängelse. Så här kunde bedrägeriet hållas vid liv under flera års tid.

Den 24-årige amerikanen Daniel Lesin är namnet på alla Ferrari-entusiasters läppar just nu. Av helt fel anledning. Under mer än fyra års tid har den unge mannen lyckats lura flera förmögna bilentusiaster på svindlande belopp, där han hävdat sig sitta på flera exklusiva köpeskontrakt till två av Ferraris mest exklusiva modeller: Ferrari Monza SP1 och SP2.

Båda modellerna tillverkades i begränsad serie om 499 bilar och såldes av Ferrari enbart till de kunder som tillverkaren uppfattade som mest lojala mot märket, med en god historik av Ferrariköp genom åren. Detta skapade en marknad där köpavtalen i sig blev värda stora pengar.

Det var på de grunderna som Daniel Lesin utförde sitt bedrägeri, där han lurade förmögna spekulanter att han hade minst två sådana avtal i sin ägo.

Sanningen var förstås att de påstådda avtalen inte existerade. I juni 2022 brast bubblan. Han har sedan dess suttit arresterad i väntan på det rättsliga efterspelet och dom. Åtalet omfattade fyra fall av bedrägerier, där utredningen spårat svindlande 24 miljoner kronor. Daniel Lesin dömdes för ett av dessa fall. Domen blev 45 månaders fängelse samt tre års fortsatt skyddstillsyn samt att beslagtagna lyxvaror till ett värde motsvarande cirka två miljoner kronor ej kommer att återlämnas.

Daniel Lesin ska ha lyckats hålla illusionen levande under så lång tid genom ett avancerat upplägg av lögner, förfalskade handlingar och egna företag. En av verksamheterna han drev ägnade sig mycket riktigt åt bilhandel med bland annat Ferraribilar. Bilarna var inte Daniel Lesins egna, men det hindrade honom enligt utredning inte från att använda dem som säkerhet för flera banklån.

Han byggde vidare på sin trovärdighet genom att röra sig i rätt sportbilskretsar och knyta band på falska grunder. Vad gäller bedrägerierna kunde hans offer inte själva ta kontakt med Ferrari för att kontrollera äktheten i vad som påstods, eftersom Ferrari inte godkänt dem som köpare till de två exklusiva modellerna. På så vis kunde lögnen leva vidare under en längre tid.

Men – inga kontrakt, inga bilar. När nu rättsväsendets kvarnar malt klart tvingas Daniel Lesins byta sitt tidigare liv i sus och dus mot fängelse och höga skadeståndskrav.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.