Nästa artikel
Redaktionens bästa sommarvägar: ”Sagolikt kul”
Lista

Redaktionens bästa sommarvägar: ”Sagolikt kul”

Publicerad 25 juni 2021
I sommar blir det högtryck på de svenska semestervägarna. Ta en omväg och passa på att upptäcka något nytt! Här ger våra redaktörer sina bästa tips.

Receptet på en riktigt trevlig sommarväg låter helt olika beroende på vem du frågar. Vissa uppskattar slingriga kurvor på en tom landsväg i en riktigt rolig sportbil, andra vill hellre fara fram i lagom takt längs mer svepande kurvor i en bekväm långfärdskryssare på väg mot ett kafébesök.

Oavsett vilket kan det vara läge att vika av de största farlederna, eller i alla fall de tråkigaste, och istället välja en vackrare och roligare omväg i sommar.

Ny favorit

Jag hittade en absolut pärla härom dagen under mina rekognosceringar inför vårt sommartest. Söder om Storvik på E16 mellan Gävle och Falun ligger Hammarby. Vägen mellan Hammarby och Årsunda österut var bitvis helt sagolikt kul. Slingrig som en äsping, öppna kurvor och ingen bebyggelse.

Calle Carlquist

USA-känsla

Jag har två favoriter, en motorväg och en grusväg. Den förstnämnda är E4 från Huskvarna och norrut ett par mil. Den sträckan får mig alltid att tänka på Highway 1 vid Santa Barbara, Kalifornien. 

Den andra är en grusväg vid Ravlundafältet på Österlen. Sväng av från Ravlunda på riksväg 9 och kör mot Havängsdösen. Observera att vägen används ibland av försvarsmakten och är då igenbommad. Sommartid är det mest turister som kör denna väg. Fin utsikt – havet på ena sidan, skog på andra och ängar runt omkring. 

Christian Ellmark

”Kom tillbaka i höst”

Alla känner egentligen till den här turistvägen, det gör den inte sämre men i ärlighetens namn gör den sig inte speciellt bra sommartid. Kom tillbaka i skiftet mellan september och oktober och du kan i ensamt majestät avnjuta en av Sveriges vackraste vägsträckningar. Behöver du sträcka på benen är det bara att kränga på vandringskängorna då Ekopark Omberg är en myriad av stigar och vandringsmål. 
 
Från Gränna riktning norrut. Grännavägen. I Ödeshög blir den till Storgaren och sedan Mjölbyvägen. Följ brunskyltad väg mot Vadstena. Fortsätt att följa brunskyltad väg mot ”Klosterruin”. Kör mot Omberg. I Omberg följ skyltar mot Borghamn. 

Anders Helgesson

Västkusten i norr

Flera av mina kollegor har åkt söderut på jakten efter roliga sommarvägar, så jag åker norrut. Strax utanför Sundsvall ligger Alnön, och längst ut mot havsbandet ligger Spikarna med fantastiskt vacker och skärgårdsliknande natur. Som på Västkusten – men på andra sidan landet!

Vägen dit kanske inte är någon körglädjesbomb men den är somrig som få och gör sig utmärkt för en picknicktur.

Erik Söderholm


Missa heller inte redaktionens bästa tips på roliga bilar som kommer öka i värde.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.