Nästa artikel
Svidande kritik mot miljöbilsförslaget: ”Helt orimligt”
Nyheter

Svidande kritik mot miljöbilsförslaget: ”Helt orimligt”

Publicerad 7 december 2020
Den som säljer en miljöbil utomlands kan bli återbetalningsskyldig – oavsett vem som äger bilen när den exporteras.

De senaste åren har en stor del av alla nya elbilar och laddhybrider som sålts i Sverige exporterats utomlands. Bilägare och bilhandlare har därmed kunnat kassera in miljöbonusen på upp till 60 000 kr för att sedan sälja bilen vidare med vinst eftersom efterfrågan varit högre i exempelvis Norge.

Kritiken mot kryphålet har gått ut på att bilar som svenska staten subventionerar bör stanna i Sverige.

För att lösa problemet har regeringen lagt fram ett minst sagt kontroversiellt förslag. Miljöbonusen ska fortfarande betalas ut, men om bilen sedan säljs utomlands inom fem år från första registreringsdatum blir första ägaren återbetalningsskyldig – oavsett vem som äger bilen när den exporteras.

Det kan leda till att färre vågar köpa en laddbar bil, enligt en rundringning som Sveriges Radio gjort. Granskningen visar att många partier kastar förslaget i papperskorgen och kräver att en bättre lösning tas fram snabbt, bland annat Centerpartiets Rickard Nordin som kallar förslaget ”helt orimligt”.

Även regeringspartiet Miljöpartiet stämmer in i kritiken.

– Jag tycker det är uppenbart att förslaget, så som det är utformat just nu, riskerar att minska mängden nya klimatsmarta bilar, säger Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, till Ekot.

Läs också: Nyheterna som drabbar bilägarna – och känns i plånboken

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-12-07 19:43
Styggavargen

Fel sätt att lösa problemet, lägg avgiften på export företaget istället. Sedan undrar jag, varför skall vi plötsligt börja exportera bilar som är tänkt för vår marknad?

#c • Uppdaterat: 2020-12-07 20:08
JohanWong

Vargen, du har så klart rätt men det blir för enkelt. Juridikt blir det snårigt då en senare ägare inte fått miljöbonus. EU fri rörlighet etc. Bäst vore att avskaffa dessa onödiga bidrag. Skatta bort fossilbilar pö om pö, skynda långsamt. Se till att mopeder och liknade, väldigt lätta fordon som går korta stäckor enbart är elektriska. Sedan malus på onödigt miljöfarliga bilar (SUV eller ej :) ) dra en gräns i gram CO2, sänk med 5-10 gram per år. och kombinera med vikt för att få bort bilar byggda för tungt, som demolerar vanliga bilar onödigt mycket vid olyckor.

#d • Uppdaterat: 2020-12-07 20:15
lsoderlund

Eller så tar man bara bort Bonus-Malus och låter bilarnas olika drivlinor konkurrera med varandra. Tror att elbilarna på en natt kommer bli 60.000 billigare.

#e • Uppdaterat: 2020-12-07 22:32
107Carlsson

Jag tror som Isoderlund att marknaden självsaneras om alla dessa bonusar tas bort, speciellt som dom ändras helt ologiskt hela tiden. Som bilköpare vet man aldrig vad som gäller framöver. Även om (den tveksamma) miljönyttan är den samma för en elbil oavsett var den används så är det inte meningen att svenska skattebetalare ska subventionera norska ägsre.

#f • Uppdaterat: 2020-12-07 23:22
CEAT

Är det här en svår fråga att lösa? Här är lösningen. Exporteras bilen utanför Sveriges gränser innan 5 år passerat blir den som är skriven som ägare skyldig att betala tillbaka bonusen. Klart. Var den svår tycker ni?

#g • Uppdaterat: 2020-12-07 23:23
Hundter

Sluta att rösta på Miljötalibanerna, så ordnar sig resten!

#h • Uppdaterat: 2020-12-08 07:39
Fossilfritt

CEAT, ja det vore ju den enklaste och bästa lösningen. Varför fokusera på den första ägaren som aldrig kommer att kunna ha koll på vad som händer med bilen om han säljer den efter 1-2 år.

#i • Uppdaterat: 2020-12-08 10:30
ove56

Varför betala ut en klumpsumma? Ge bilen vägskattefrihet motsvarande summa, säljes bilen utomlands eller försvinner av annan orsak så har ju inte staten förlorat några pengar, vad har regeringen mellan öronen?

#j • Uppdaterat: 2020-12-08 11:03
CEAT

Som ni ser är det mycket brister, det ända vi kan göra är att rösta annorlunda nästa val. Det kommer krävas utredningar i 5 år innan dem kommer på min lösning.

#k • Uppdaterat: 2020-12-08 11:10
1323274

Jag anser inte att miljöpartiet har rätt i alla ärendet men i detta fall är det väl en självklarhet att man inte skall kunna få en statlig miljöbonus samtidigt som man då kan göra en vinst genom att sälja till utlandet. Meningen med miljöbonusen är ju på lägre sikt få ner utsläppen inom landet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.