Nästa artikel
Här pressas ministern om Volvos tunga laddhybridsuvar
Nyheter

Här pressas ministern om Volvos tunga laddhybridsuvar

Publicerad 8 september 2020
När bonusgränsen höjdes var det nästan bara Volvos stora suv-modeller som gynnades, enligt en ny genomgång.

När gränsen för vilka bilar som är berättigade till så kallad ”klimatbonus” höjdes från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer var det i princip bara Volvos stora laddhybridsuvar som gynnades, visar en genomgång SVT Nyheter gjort.

Bland de bilar som gynnades av den högre gränsen är nio av tio Volvobilar, och oftast handlar det om de stora och tunga laddhybridversionerna av XC60 och XC90 med bensinmotor och drygt 400 hästkrafter.

Det innebär också att mindre och lättare laddhybrider med mindre motorer och lägre förbrukning från andra bilmärken tappat marknadsandelar.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att han vill skärpa reglerna.

– Vi är inte nöjda. Vi vill att vi ska fortsätta driva på för att de bilar som säljs ska vara så miljövänliga som möjligt. Då vill vi titta på vilken teknik de körs med men också att de har lägre vikt, säger han till SVT.

Enligt honom är det också viktigt att konsumenterna har valfrihet och att det finns många modeller att välja på. Per Bolund säger att Volvos laddhybridsuvar trots allt lägre förbrukning än många äldre bilmodeller.

– De har låga utsläpp om man jämför med dom bilar som har sålts tidigare i Sverige historiskt, och utsläpp från bilar som har traditionell teknik, så det är ett stort steg framåt.

Läs också: Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11z • Uppdaterat: 2020-09-10 19:28
A.L

Vargen: Varför kan du inte hantera en XC90 på vintern? Jag kan upplysa dig om att den går som tåget i halka, långt mycket stabilare och bättre än vilken Skoda Octavia som helst. Chassit är nämligen ett antal ljusår mycket bättre (även om jag inte gillar drivlinans kalibrering). Men som alltid är det du som förare som är den avgörande faktorn.
Om du nu åker av vägen sitter du säkrare i en XC90 än i en Skoda. Det gäller alldeles särskilt om du rullar runt. https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/136653/new-scalable-product-architecture-enables-volvo-car-group-to-move-faster-towards-a-crash-free-future

Det du ser i rött innebär ultrahöghållfast stål. Det är så starkt att räddningstjänsten inte kan klippa igenom det med sina vanliga verktyg (som pulvriserar en Skoda utan problem). Och därför kan en XC60/90 (eller valfri SPA-bil) också rulla runt utan att taket ger vika. https://www.youtube.com/watch?v=M-BKC7R3nCI

Deformationszoner är avgörande vid i stort sett samtliga kollisioner. Elementär fysik. Och det är inte fronten som räknas som deformationszon, utan de sidobalkar som sitter vid sidan av motorrummet. Din Skoda har därför inte några 1,05 meter i (kritisk) deformationszlängd, utan någonstans kring 65 eller 70 cm. Det är denna längd som påverkar stoppet. Formeln är enkel: -a = v²/2L, där 2xL utgör deformationszonens längd. Men observera: I verkligheten har vi inte ett linjärt förhållande men vi gör det lite enkelt just nu (vargen blundar ju ändå så jag vet inte varför jag slösar min tid).

Vad gäller NCAP är det alldeles sant att bilarna har utvecklats, på gott och ont kan tilläggas. Men den diskussionen tror jag inte intresserar dig (vargen kommer ju ändå inte att läsa detta). Utveckligen går framåt, så långt har du rätt. Men det är inte det inre och yttre skyddet som utvecklas snabbt, utan den preventiva. Men åter: varför skall jag skriva om det när du ändå inte är intresserad av kunskap utan går på rena missuppfattningar och fabler istället.

MVH AL

#120 • Uppdaterat: 2020-09-08 16:27
milkylainen

Miljöpartiet är iofs aldrig nöjda med något.
Skyller inte ett piss på Volvo.
De är fria att lobba politiker bäst dom vill. Precis som alla tillverkare gör.
Det här är deras egna idiotier och tillkortakommanden.
Hycklare, inkompetenta miljöförstörare än miljöprotektionister.

Bonus-malus. En hög skit. Stora törstiga bilar med bensinmotorer är bättre än syntetisk HVO. "Miljövänligt".
Plastskatter. En ännu större hög skit (Vi gör av med lika mycket plastpåsar PLUS papppåsar nu). "Miljövänligt".
Elscootrar ska ha "snabbfil" utan reglering. Ja. De hamnade där de hörde hemma också tydligen.. I drickat. "Miljövänligt".

Varje gång miljöpartister öppnar truten så blir situationen bara sämre.
Aningslösa idioter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.