Nästa artikel
Nu ska bilisterna visa mer hänsyn mot bärgarna
Nyheter

Nu ska bilisterna visa mer hänsyn mot bärgarna

Publicerad 14 augusti 2020 (uppdaterad 14 augusti 2020)
En ändring i lagen ska minska risken för olyckor.

Snart måste bilförare sänka hastigheten och visa mer hänsyn när de kör förbi ett oplanerat arbete på vägen, till exempel en bilbärgare. 

Det blir resultatet när Transportstyrelsen vill genomföra en ändring i trafikförordningen, skriver Sveriges Radio.

– Man ska visa hänsyn till omständigheterna och ha tillräckligt låg hastighet. Vi nämner specifikt vid bärgningsarbete och liknande arbete, såsom däckbyte, säger utredaren Christopher Patten till Ekot.

Andra fall när bilförarna kommer behöva sänka hastigheten och visa mer hänsyn när de passerar är vid olyckor eller sjukdomsfall.

Transportstyrelsen har utrett situationen för personal som jobbar på vägarna på uppdrag av regeringen. Även om det enligt rapporten inträffar relativt få olyckor av den här typen känner många som jobbar med exempelvis bilbärgning oro och arbetsplatsen uppfattas som otrygg.

– De är oroliga och de tycker det är otryggt att vistas och jobba på vägen. Det är ett bekymmer, säger Christopher Patten till Ekot.

Tidigare i sommar kom en undersökning som visade att hela 4 av 10 bilister kör för fort vid vägarbeten.

– Jag är tyvärr inte förvånad över resultatet. Det visar tydligt att alltför många trafikanter inte förstår att deras agerande kan vara skillnaden mellan liv och död. Så här får det inte fortsätta – det måste vara säkert att arbeta på och vid vägar, sa Olle Öberg, chef för division Drift på Svevia i ett pressmedelande.

Läs också: Ny undersökning: 4 av 10 kör för fort vid vägarbeten

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-14 10:53
Uffeeh

Varför ska självklarheter alltid behöva lagstiftas? Tyvärr visar ju t ex TV-serien "Vägens hjältar" att detta behövs.
Uppenbarligen gäller fortfarande den gamla sanningen "Folk är inte så dumma som du tror, de är dummare".

#2 • Uppdaterat: 2020-08-14 11:27
EnannanRobban

Uffeeh, för att sunt förnuft och omtanke om andra numer inte finns utan egoismen kommer före allt, vår tids nya religion

#3 • Uppdaterat: 2020-08-14 11:36
Thommys

Bara för ett par dagar sedan var jag med om att en långtradare inte sänkte farten när denne passerade precis intill en ambulansförare som jobbade med något sjukdomsfall i en bil på väggrenen. Det var 110-motorväg och ambulansen stod med blåljuset på och syntes väl på kanten av vägen. Trafiken saktade ner ordentligt och gick över i vänsterfil, alla utom en. En långtradare låg kvar i höger filen och behöll sin fart så att han till och med började köra om de som låg till vänster. Få saker gör mig så förbannad i trafiken som detta.

#4 • Uppdaterat: 2020-08-14 12:10
Fredrik2

Ett stort problem är att skyltar sätts ut med varning för vägarbete trots att inget arbete utförs. Ibland kan helt omotiverad skyltning visas i veckor. Inte undra på att trafikanter förlorar respekten för dessa varningsskyltar.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-14 16:31
Ronnie Mårtensson

Mitt mantra är: 1000 kr fartbot per överskriden km/tim. kör 40 där det bärgas och är skyltat 30 = 10000 kr
Senast igår vid 19 tiden vid E20 Götene. Arbete med vägräcken. Skyltat att gå över i vänsterfil och gå ned till 30. När jag följde anvisningen med min lastbil kastade sig bakomvarande ut till höger o körde om. Helt klart över 100 km/tim. Personen i sin cab var helt klart på nöjeskörning = helt löjligt att köra så fort. Då jag protesterade med starkhorn hade personen tid dels att stanna och hindra mig mitt i vägarbetet samt gå fram med en min av "skall du ha på käften?" sedan hade han tid att bikta sig en minut för en vägarbetare. Då denne var en av dem som inte önskar förbifart av bilar i hundra knutar så har jag ingen ide om att bikten kunde leda till förlåtelse. Personen tyckt att jag var idiot - Jag är av starkt motsatt åsikt.

#6 • Uppdaterat: 2020-08-15 06:21
mobe

@Uffeeh Vad som är självklart för dig behöver inte vara självklart för någon annan.

Sen är det som vanligt när lagar skapas det är alltid öppet för tolkning.
” Man ska visa hänsyn till omständigheterna och ha tillräckligt låg hastighet.”
Vad är tillräckligt låg hastighet?

Varför kan inte bara skriva klart och tydligt i lagen Max 40km/h eller vad man man nu vill att det ska vara.

#7 • Uppdaterat: 2020-08-15 06:23
mobe

@Fredrik2 Ja det är ett fenomen jag tycker är relativt ofta vilket också måste bli en förbättring på från vägarbetarna sida.

#8 • Uppdaterat: 2020-08-15 12:51
Hundter

Tag körkortet under ex. 2 månader! Ger bättre resultat än pengabot!

#9 • Uppdaterat: 2020-08-16 08:40
Peter B

En lag kommer inte att göra någon skillnad tyvärr. Folk struntar blankt i lagar som tex mobilförbud, det pratas i mobilen i samma utsträckning som innan lagen kom till. Ska det hända något på riktigt måste polisen regelbundet göra kontroller, och det finns det knappast resurser till.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.