Nästa artikel
Här laddar han Teslan – med solceller på släp
Nyheter

Här laddar han Teslan – med solceller på släp

Publicerad 9 juni 2020 (uppdaterad 9 juni 2020)
Jodå, det går att ladda elbilen med ett solcellssläp. Det finns bara ett problem: laddningen tar nästan två dygn...

De senaste åren har många bilköpare som bytt till en elbil också börjat fundera på att installera solcellspaneler hemma för att ladda sin bil.

Men för att ta det hela ett steg längre har nu en Tesla Model 3-ägare på Youtube bestämt sig för att installera solcellspaneler på ett släp – som dras efter bilen. Totalt har släpet kostat 2 500 dollar.

Så går det att ladda elbilen med solceller på släp? Svaret är att det går, men tyvärr väldigt långsamt. Under gynnsamma förhållanden kan bilen laddas fullt på 40 timmar vilket förstås inte räcker för att ladda bilen medan den körs, särskilt inte med tanke på att förbrukningen ju blir mycket högre med släp på kroken.

Men detta kanske ändå kan vara en rolig (om än dyr) lösning för den som till exempel vill campa med sin elbil. Med solcellsladdaren kan bilen parkeras var som helst – så länge det finns någorlunda bra ljus kan bilen laddas upp var som helst.

Uppblåsbara solceller hos Ford

Flera biltillverkare har experimenterat med solcellspaneler på bilen. Audi och Toyota har till exempel haft solceller som tillval för att driva luftkonditioneringen i kupén. Andra märken, som elbilstillverkaren Sono Motors, har gått längre och monterat stora solcellspaneler på sidan av bilen för att kunna ladda batteriet.

Problemet är att panelerna ändå blir för små för att kunna ladda batteriet fullt – något som Ford vill lösa med en udda lösning, nämligen uppblåsbara solcellspaneler som blir större när bilen står stilla. Om det blir verklighet återstår dock att se.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-06-09 22:12
Henrik M

Glimma: Nu verkar det vara du som inte förstår vad du skriver....du skrev att elbilen inte är färdigutvecklad, där frågade jag vad som behöver utvecklas med själva bilen? Sen nu skriver du nåt svammel om att drivmedel.......Jag frågar igen, vad med elbilen är kvar att utveckla när det redan idag finns elbilar som fungerar lika bra som fossilbilarna? Självklart precis som med fossilbilen kommer saker utvecklas hela tiden, men det är helt klart så att det redan idag finns jättebra elbilar, så min fråga till dig kvarstår, vad menar du är kvar att utveckla då du skrev att elbilen inte är färdigutvecklad?

#c • Uppdaterat: 2020-06-09 22:13
Henrik M

Pi: Du skriver 100 kWh för 50 km......tror du menar 10? 100 räcker till 50 mil.....minst...

#d • Uppdaterat: 2020-06-10 06:20
PREVIA

Toyotas test med större yta täckt av solceller klarar våra dagliga körsträckor soliga dagar under sommarhalvåret läser man här.
https://electrek.co/2019/07/05/toyota-solar-electric-car/
En skillnad jämfört med det system som säljs i dag är att solcellerna även laddar batteriet när man kör bilen. I Sverige kör vi bara 3.3 mil i snitt per dag och körsträckan sjunker numera.

#e • Uppdaterat: 2020-06-10 15:19
Carl Trefalt

En annan sak är att elbilar med släp, drar mycket mer el.

#f • Uppdaterat: 2020-06-10 17:04
Pi

Här kommer ett räkneexempel och jag hoppas jag tänkt rätt..:) 50+ km innebär grovt räknat ett behov på 10 kWh (rättad uppgift). En vanlig panel (för takmontage) ger teoretiskt max ca: 250 W under idealiska förhållanden. Säg att det får plats ungefär 2 sådana paneler på en bil - tak + huv exempelvis. Om solen lyser 24 timmar per dygn (var den nu gör det) så innebär det att dessa celler ger maximalt 12 kWh under detta synnerligen sol-rika dygn. Jämför denna orealistiskt höga siffra med det nämnda önskemålet om 50+ km per dygn via integrerade solceller så inser ni hur svårt det är att få den körsträckan via dessa. Men visst fyller man på lite även om vi minskar soltimmarna med hälften en sommardag men 6 kWh är ju trots allt inte så mycket. Och då talar vi om soliga dagar sommartid... Så vi får nog ladda elbilarna på det konventionella sättet trots allt. Sen kan man ju ladda hemma via solceller på villataket men det är en annan sak.

#g • Uppdaterat: 2020-06-10 17:06
Pi

Henrik - givetvis har du rätt. Var lite för sömnig när jag skrev detta men det är numera rättat...:)
Denna typ av laddning kan absolut ge ett tillskott men i vårt land är det knappast realistiskt att tro att det räcker för den dagliga körningen ens sommartid. Hur det är under vintern behöver vi nog inte ens spekulera i.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.