Nästa artikel
Biltillverkarna vill slippa undan utsläppskrav på grund av coronakrisen
Nyheter

Biltillverkarna vill slippa undan utsläppskrav på grund av coronakrisen

Publicerad 1 april 2020
Men flera stora biljättar vill samtidigt ha kvar dagens utsläppskrav.

Fyra europeiska lobbygrupper som bland annat består av flera stora biltillverkare försöker få EU-kommissionen att tillfälligt släppa på koldioxidkraven på grund av coronakrisen.

Fyra av Europas största lobbygrupper har skrivit ett brev till EU-kommissionen där de vill diskutera följdverkningarna av covid-19-krisen för bilbranschen och vilka lösningar som kan användas för att mildra smällen.

Eftersom många stora biltillverkare nu tvingats dra i handbromsen och stoppa både tillverkning och utveckling av nya bilar sker heller ingen utveckling av elbilar som sänker snittutsläppet för tillverkarna och det hotar planerna på hur utsläppen ska minskas.

”Vi vill förtydliga att vi inte ifrågasätter lagarna i sig eller de underliggande målen för trafiksäkerhet, klimatåtgärder och miljöskydd”, står det i brevet.

Men samtidigt meddelar Volkswagen, Daimler och BMW att de vill behålla de nuvarande utsläppskraven, och organisationen Transport & Environment tror att slappare utsläppskrav på längre sikt kan göra europeiska biltillverkare mindre konkurrenskraftiga.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-04-01 21:33
Svenne60

Klart att biltillverkarna måste få lättnader när det gäller koldioxid so för övrigt inte är något gift alls utan nödvändigt för allt liv, de riskerar att gå under redan som det är pga. kraven, och nu med corona ännu mer...eller ska vi lägga ner europeisk industri och återgå till småbruk-, häst och vagn samhälle ?? Många här verkar ha gått på att datormodeller som är konstruerade för att visa på ett ökande temperatur pga koldioxidutsläpp inte kan förutspå utvecklingen, vilket de inte kan. Samt att de lilla koldioxidutsläppen, ca 3% av det totala som människor orsakar ut styr klimatet, inget annat. Eller har koldioxidutsläppen alltid styrt det ständigt föränderliga klimatet sedan tusentals år?

#c • Uppdaterat: 2020-04-01 21:37
Svenne60

skrivfel här ovan , ska vara; "Många här verkar ha gått på att datormodeller som är konstruerade för att visa på ett ökande temperatur pga koldioxidutsläpp kan förutspå utvecklingen, vilket de inte kan." (och några andra bevis än dessa datamodeller för att koldioxidutsläppen orsakar katastrofal temperaturökning finns inte)

#d • Uppdaterat: 2020-04-02 00:10
John2008

"Livets gas"? Forskning visar att med ökande halter av koldioxid, får bl a ris och vete ett minskande innehåll av näringsämnen. Läs på https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/grodor-forlorar-naring-pa-grund-av-vara-koldioxidutslapp

#e • Uppdaterat: 2020-04-02 08:57
L. Mäkinen

Målet mot minskande utsläpp har funnits länge. Dieselbilar var ett sätt att nå en del av vägen, men det är självfallet inte möjligt att nå fram med så låg verkningsgrad som det är i en diesel. De är bara marginellt snålare än en bensinbil. Jag ser inte dieselgate som vändpunkten utan snarare uppmärksamheten kring andra utsläpp än koldioxid. Själva fusket från tillverkarna gjorde det främst uppenbart att bilarna inte var så rena som det påstods. Kunskapen om hur smutsiga dieslar är fanns redan hos biltillverkarna och enda anledningen till att de fuskade var för att hålla kvartalssiffrorna på rätt köl.
Genom att fuska har biltillverkarna grävt en grop åt sig själva och kan knappast kräva lättnader pga det. Att eldande av olika bränslen ger smutsiga avgaser vet de flesta.

Få politiker har drivit på för att folk ska åka diesel. De har försökt få bilarna mer effektiva med världens resurser.

#f • Uppdaterat: 2020-04-02 09:09
LC4ever

#4 Simon nr1, hur fick du det till att det var de tyska biltillverkarna som ville slippa undan???
Som jag läser det så är det de som vill ha kvar gränserna.
"Fyra europeiska lobbygrupper som bland annat består av flera stora biltillverkare försöker få EU-kommissionen att tillfälligt släppa på koldioxidkraven på grund av coronakrisen."
Flera stora biltillverkare, kan vara vilka som helst, inkl din kära Toyota.

#g • Uppdaterat: 2020-04-02 11:57
Simon no1

LC4ever, de vill ju ha kvar dagens utsläppsgränser, inte ändra till de nya kommande reglerna om det nu inte är jag som missförstått vad de skriver?

#h • Uppdaterat: 2020-04-02 13:15
Styggavargen

Intelligentes...det var en liknelse, lägg ner snälla. Allt i stora mängder är farligt för människan. Nu har vi släppt ut mer koldioxid än miljön och jordklotet klarar av, det är dags att börja städa upp i röran.

#i • Uppdaterat: 2020-04-02 13:29
LC4ever

Simon no1, ja jag tror det är lite slarvigt skrivit, men som jag tolkar det, så är det fyra lobby-organisationer som representerar olika biltillverkare som vill ändra utsläppskraven, medans de tyska tillverkarna vill behålla de nuvarande kraven.
Men som sagt, knepig text som kan tolkas på många sätt.

#j • Uppdaterat: 2020-04-02 16:02
A.L

Intelligentes. Du måste ha förståelse för att Vargen och några andra här i trådarna inte skriver baserat på fakta, utan snarare baserat på personlig övertygelse. Och då spelar det ingen roll vad forskning och vetenskap säger - och särskilt inte den FoU som går emot dessa herrars övertygelse. Den senare kommer alltid ignoreras (Man öppnar inte länkarna- Det man inte ser finns ju inte) nedvärderas medelst epitet (klimatförnekare) eller ogiltigförklaras via någon obskyr Google-länk.

Confirmation bias som du själv var inne på alltså.

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2020-04-02 16:03
A.L

Dubbelpost.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.