Tillbehör och pinaler från Kina

28 inlägg 0 nya

Att acceptera kopior och liknande är ju en del av hela iden med att köpa saker via t.ex. AliExpress. Det är i sak ingen skillnad på tillverkning mot saker som säljs i butiker i Sverige.

Många saker kostar väldigt lite att tillverka och det blir väldigt tydligt på AliExpress. Eftersom portot från Kina kommer gå upp får man passa på och beställa nu, medan möjligheten finns.

Reverend Benny wrote:
Man ska nog ändå ta sig en funderare på varför saker kan vara så billigt, även om man lägger på tull och frakt.
Många saker tas inte inom EU och Sverige för att dom inte möter krav, vilket t.ex. kan vara otillåtet höga halter av skadliga kemikalier som påverkar vår natur och oss själva samt att dom inte klarar krav som myndigheter satt upp när det t.ex. gäller el-säkerhet.
Visst, jag har köpt saker från Kina även jag, köpte mig en billig dual-sim android när det inte fanns att köpa i Sverige för 7-8 år sedan, men förklaringen varför den var billig fick man snabbt, tror det kom en uppdatering sen var det stopp plus att den var nerlusad med bloatware.
Sen får man fundera på tillverkningen, men det gäller ju i stort. Tror man att en billig t-shirt för 5 kronor på Ullared tillverkats av en glad arbetare som har okej arbetsförhållanden så ska man nog fundera igen, samma gäller elektronikfirmorna.
Men som någon sa, om man kan hitta en pryl, som man verkligen vet är helt samma till ett bra pris så varför inte. Men det kräver lite research och man behöver dubbelkolla mer än en gång så man inte får någon taskigt plagiat.

Din svindyra t-shirt för 499 kronor tillverkas antagligen på samma sätt. Kanske av samma människa. Antagligen till samma lön, eller mindre.
Att man i välkända affärer kunnat köpa barnkritor innehållandes bly...
Eller skitkassa och farliga originalelprylar...
Tyvärr är det ofta tillverkaren som skall garantera att allt är rätt.

Jag tillbringar en del av min arbetstid med dokumentation av elektronikproduktion. Det skiljer sig åt mellan olika tillverkare hur mycket information de tillhandahåller om var material och kemikalier kommer ifrån.

L. Mäkinen wrote:
Varuimport är inte alltid helt smidigt. Det är därför det finns företag som kan leva på det. Om man inte ser till att tullklarera själv utan använder en speditör till det så får man betala deras avgift för det.
Man är ju själv ansvarig för att följa regler och lagar. Bara en sån sak som att leta reda på rätt varukod i Tulltaxan kan få en vansinnig. En sketen USB-kabel borde hamna i 8544 42 90 XX nånstans, men vilken underkategori och tullsats det kan bli kräver lite tanke och fundering.

Det är precis det jag säger: Det måste gå att göra enklare! Är ju för sjutton snart 2018.

Det hade varit sant om det inte fanns protektionism och handelshinder av olika slag. Vissa typer av produkter vill myndigheterna att vi helst köper inom Europa för att hålla denna del av världen vid liv. Vill man ändra på sånt får man engagera sig politiskt och räkna med lite motstånd.

Apropå billig import.
En bekant behövde några komtaktanslutningar till 9 volts batterier, och konstaterade att man fick 10st billigare från Kina ink frakt än en i Sverige.
Han beställde, och fick 100 st !!
Priset var för en förpackning med 10 st.

Jag har köpt en del prylar från DX.COM, och det har ibland varit exakt samma prylar som finns här, ibland sånt som inte alls finns här, men ändå är bra.
T.ex. köpte jag ett fordral till plattan för 75kr (inkl. frakt), det är exakt samma som Mediamarkt säljer för 299!

Jag köpte även en läcker Androidtelefon, funkar som en Samsung, innehåller diverse standardprylar som finns i de flesta mobiler idag. Kostar 92EUR! (inkl. frakt)

Man måste bara var noga på vilken väg den levereras om man ska slippa pålägg för tull.

Allt som kommer från Kina är inte skräp (även om det förstås finns sånt också), mycket av det som anses vara kvalitetsmärken kommer ju därifrån, oavsett fabrikat.

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.