Nästa artikel
Bilfrågan: Bensin, diesel eller hybrid – vad ska jag välja?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bensin, diesel eller hybrid – vad ska jag välja?

Publicerad 8 oktober 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
"Hybridens låga skatt de tre första åren lockar. Vad säger Vi Bilägare?" Vi svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Går i bilbytestankar och har övervägt såväl hybrid, plug-in som helelbil. Men jag har kommit fram till självladdande hybrid, eftersom jag endast har laddmöjlighet på jobbet. Eller kan en bensin- alternativt dieseldriven bil bli billigare för mig då det gäller bränslekostnader och skatt? Jag kör 6,5 mil tur och retur till jobbet – 250 mil totalt per månad. Hybridens låga skatt de tre första åren lockar. Vad säger Vi Bilägare?  
Tim

Svar:
Svår fråga med tanke på förutsättningarna. Jag skulle vilja svara att du borde välja så mycket eldrivet som möjligt, med tanke på din körcykel och vad vi ser ut att ha framför oss. Bonus/malus prioriterar tydligt eldrivna fordon. Vi står troligen också inför än hårdare beskattning av oönskade emissioner. Dieselbilar som körs på miljöbränsle betraktas inte, än så länge, som mindre miljöfarliga, vilket etanolbilar gör. Frågan är om en självladdande hybrid, eller så kallad mildhybrid, har någon ljusare framtid annat än eventuellt lite lägre utsläpp i jämförelse med andra fossildrivna bilar. En av Vi Bilägares långtestbilar 2014 var just en Toyota Auris HD, då miljöklassad. Trots lägst förbrukning av de fossila alternativen visade protokollet efter 4 000 mil att Auris överförbrukat med 41 procent. Men i ett test av Auris som hybrid, plug-in, bensin- och dieseldriven vann den självladdade versionen ur ekonomisk synpunkt. Det var visserligen 2014. Mitt råd blir tråkigt nog att du ur ekonomisk synvinkel för närvarande tjänar mest på att behålla din VW Caddy 1,6 tdi. Det tar trots allt lång tid att tjäna in initialkostnaden med hjälp av låga driftskostnader.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-08 20:43
quattron

Stygga vargen, tester och testförare är en sak. Min verklighet är ca 0,5 liter per mil utan varken hård eller snålkörning, nu efter 2200 mil.

#c • Uppdaterat: 2019-10-08 22:38
Hans Olof Bond

Min förra Kia Niro hybrid körde jag på 0,49 lit/mil . Detta under två år och 4000 mil vilket noggrant bokfördes.

#d • Uppdaterat: 2019-10-08 23:09
Styggavargen

Hans, Lexus UX är ca 200 kg tyngre än en Niro, dock ungefär samma höjd på bilen (Crossover). Att drivlinan skulle vara så mycket bättre i Lexus har jag lite svårt att tro på. Så om din Niro har samma förbrukning som en 15-20% tyngre bil.. så får jag det till att tro att Kia helt misslyckats med sin bil, eller så ligger Lexus på en högre förbrukning än vad som sägs här. Kollar man på spritmonitor.de så verkar Niro ligga på snittet 0,51 liter/mil...för ca 450 bilar, och din ligger väldigt nära detta. Tyvärr fanns där bara EN UX250h, som låg på ca 0,61 liter/mil.. men jag bidar min tid och ser om ca 6 månader hur det utvecklar sig...när fler ägare rapporterar in värden till spritmonitor. Så för tillfället får man tro på quattron, även om det låter lite för bra för att vara sant...

#e • Uppdaterat: 2019-10-09 08:04
quattron

stygga vargen. Det handlar ju såklart inte bara om själva bilen. Eftersom jag är intresserad har jag satt mej in i hur man ska köra en hybrid för att utnyttja den på bästa sätt. Om man vill köra ekonomiskt är det ju inte bara att sätta sej och köra som om det vore en vanlig automatbil, vilket jag tror att de flesta testare gör, utan man tar tillvara på rörelseenergin så mycket som möjligt för att ladda maximalt. Det blir snabbt ett helt naturligt körsätt. Vad gäller testförare tänker jag mest på det första jämförelsetestet i Tekn.värld där testföraren överhuvudtaget inte verkade fatta om hur en hybridbil fungerar.

#f • Uppdaterat: 2019-10-09 08:20
HT19

Köp en dyr hybrid istället för en billigare diesel. Sedan kan du fantisera om att du sparar pengar...

#g • Uppdaterat: 2019-10-09 10:58
Henrik M

HT19: I många fall kan en högre prissatt laddhybrid eller elbil vara billigare än en lägre prissatt diesel. Det beror helt på körmönstret. Kollar du statistiken som kommit nu nyligen över verkliga begagnatpriser så ser du att elektrifierade bilar håller värdet betydligt bättre än vad det först förutspåtts och därmed hälper TCO:n att bli riktigt förmånlig.

#h • Uppdaterat: 2019-10-09 11:32
Hackenbush

Bensinbilar kan vara billiga att köra. Min dricker ca 0.4L/mil landsväg, blandad körning ca 0.45-0.47 L/mil övriga vägar aldrig över 0.5. Kör förstås så ekonomiskt det går då vilket är ca 82% ekonomikörning.

#i • Uppdaterat: 2019-10-09 13:39
Styggavargen

quattron, du sade att du mest körde motorväg och landsväg, då spelar din ekonomiska körning nästan ingen roll. Det som räddar förbrukning i Toyota/Lexus tror jag mer handlar om att CVT lådan som många hatar, är dessvärre väldigt ekonomisk..den inbjuder inte till hastigt ökat gaspådrag då man knappast vinner något på det. Kombinationen CVT och hybrid, är nog faktiskt dessvärre också ekonomiskt .. elmotor hjälper upp CVT lådan och kan sänka förbrukningen. Sedan hur mycket hybrid linan egentligen gör, tror jag många tvistar om.

#j • Uppdaterat: 2019-10-09 14:01
Panopticon

Styggavargen. Många tvistar om det eftersom dom inte vet hur en hybridmotor funkar. Vad poängen är med den. Jag har sett skribenter här, som borde vara intresserade och kunniga om bilar, klaga på att hybriderna är dåliga eftersom dom drar lika mycket som en vanlig bensinare när dom kör sin vanliga teststräcka där dom kör några mil lands/motorväg med farthållaren inkopplad. Gör man ett sånt test och bedömer hybriden enbart på det så borde man näst intill bannlysas från ett sånt här ställe.

Toyotas hybrider får mer hjälp av elmotorn ju mer start/stopp det är. Vid ren motor/landsväg i jämnt tempo så jobbar elmotorn knappt nånting men däremot så får man lite hjälp av atkinsonmotorn som vid just sån körning är snålare än en normal otto-motor. Den steglösa växellådan (som alltså INTE är en CVT-låda, den påminner bara om en) hjälper också till eftersom den slipper växelstegen och hela tiden kan jobba på exakt rätt "växel", vilket vanliga stegade lådor inte kan.

#k • Uppdaterat: 2019-10-09 21:22
quattron

Stygga Vargen, det är precis det jag skrev i mitt första inlägg. Min körning är inte optimal för hybriden, men i denna variant jobbar elmotorn upp till ca 115km/h och den går ofta in och hjälper till i dessa hastigheter. Kör man t.ex. 100 km/h jobbar oftast bensinmotorn själv men vid minsta extra belastning t.ex. uppförsbacke eller acceleration går elmotorn in och hjälper till. Gamla Toyotahybrider jobbade väl bara upp till ca 60km/h så det har trimmats upp rejält. Tidigare inlägg jämfördes Nirohybriden och jag körde den också när den var helt ny. Då kände jag med en gång att Priusen kändes betydligt mer optimerad i sin gång för att använda el så mycket som möjligt. Det blev dock aldrig en Prius för min del. Den gick bra men utseendet kunde jag inte svälja, därför kom UX perfekt vid detta bilbytet som använder samma teknik fast ytterligare förfinad med bl.a. den starkare bensinmotorn. .

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.