Nästa artikel
Bilfrågan: Varför fick jag inte i backen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför fick jag inte i backen?

Publicerad 24 april 2014 (uppdaterad 24 april 2014)
"Härom morgonen råkade jag ut för att jag inte fick i backen. Hjälp mig! Vetenskapen står handfallen!" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:
Jag är ägare till en femväxlad VW Golf Plus MF 1,6 -10 som gått strax över 10 000 mil. Härom morgonen råkade jag ut för att jag inte fick i backen. Bilen hade parkerats med friläget i. Det var cirka fem grader kallt när jag startade den. Det gick att trycka ner spaken som vanligt men det gick inte att föra spaken tillräckligt långt åt vänster för att få upp den till backläget. Övriga växlar gick att få i som vanligt och lika mjukt och fint. Efter att ha kört bilen cirka tio minuter försökte jag igen och då fungerade det som vanligt! Det verkar som om problemet försvinner när motorn blir tillräckligt varm. När jag parkerade över natten med backen i var det inga problem trots cirka fem minus. Kan det bero på kondens i oljan? Eller att metallkomponenter krymper när det blir kallt? Hjälp mig! Vetenskapen står handfallen!

Leif Ljung, Lekeryd

SVAR:
Kondensvatten kan bildas i växellådan och bilda emulsion med växellådsoljan. Denna skulle eventuellt kunna störa växlingsrörelserna när växellådan är kall men detta är inte särskilt troligt. De övriga felkällorna är kablarna som överför växelspakens rörelser, växelföraraxeln eller huset den är monterad i som kan ha spruckit. Första åtgärden blir naturligtvis att byta oljan och vara noga med att använda en olja enligt tillverkarens föreskrifter. Nästa åtgärd blir att kontrollera vajrarna. Om felet ändå kvarstår måste växellådan demonteras för felsökning. Alternativt kan du montera en elektrisk växellådsvärmare.

Bengt Dieden, Vi Bilägare


Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-04-24 17:07
Nemak

Elektrisk växellådsvärmare? Vilket otroligt svar

#c • Uppdaterat: 2014-04-24 17:32
true believer

Det är tydligen inte bara DSG-lådorna som rasar utan nu är det också de manuella lådorna som kastar in handduken, och det redan vid måttliga 10 k mil. Raphaels Piccaso har gått över 10 k mil utan något problem med den manuella lådan! När ska VAG´s stora och dyra problem upphöra. Allt från rost till drivlinor som strejkar.

En bra växellådsolja som jag kan rekommendera till alla är annars Red lines-syntetiska oljor för respektive bilmodell den gör underverk, på en trilskande växellåda ;-)

http://www.redlineoil.com/

#d • Uppdaterat: 2014-04-24 17:42
Roy J

Alla vi som kört bil i ett antal år har säkert råkat ut för att kuggarna legat lite fel, speciellt på osynkade lådor, förstås. Inget man reflekterade så mycket över. Man gjorde bara de rätta handgreppen och åkte iväg.
Trodde dock inte att nya bilar kunde ha såna påhitt för sig. Är det sen en färsk förare, så...

#e • Uppdaterat: 2014-04-24 17:43
hultarn

Låter som en justering av länkaget (wirar?) kanske skulle lösa problemet. I kylan räcker inte slaglängden till fullt ut.

Elektrisk växellådsvärmare...? Va? haha!

#f • Uppdaterat: 2014-04-24 17:50
trasten

Alla har inte samma tur som Raphael!

http://citroenakuten.com/viewtopic.php?f=13&t=49132

#g • Uppdaterat: 2014-04-24 18:03
hultarn

trasten: både Citroen och VW köper Saab-lådor? ;-)
http://forum.saabklubben.nu/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=132792

#h • Uppdaterat: 2014-04-24 18:11
trasten

Till skillnad från vissa fanatiker så har jag aldrig påstått att " mitt " märke är felfritt! Saabs lådor har alltid varit som att bryta av en kvist när man ska växla! =)

#i • Uppdaterat: 2014-04-24 18:41
Henrik-Andersson

Växellådsvärmare i bil det var nytt för mig, vet att det är något som är vanligt i moderna traktorer däremot.

En annan lite skojig detalj i moderna traktorer är kylvätskevärmare, jo jag håller med om att det låter paradoxalt !!! men är helt sant.

För övrigt ska man inte göra en stor affär av frågeställarens fråga - Hade han/hon kört fram bilen en meter och provat igen så hade backen gått i alldeles nästan av sig själv - Helt enkelt ett vanligt "ickefel" på bilar oavsett tillverkare - Det händer då och då.

#j • Uppdaterat: 2014-04-24 18:48
a128

har faktiskt råkat ut för detta fenomen på min förrförra Golf V -2004
när det var riktigt kallt ute, jag tryckte spaket mot vänster och ruckade fram å tillbaka så gick backen i , smörning av lederna på växellådan med tex. proppelleraxelfett kan göra underverk

#k • Uppdaterat: 2014-04-24 21:46
enanders

@raphael: två av tre Peugeoter hos oss har/hade problem med att få i backen. Svaret från verkstaden:"inget att göra åt. bara acceptera"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.