Nästa artikel
E20 är Sveriges farligaste väg
Nyheter

E20 är Sveriges farligaste väg

Publicerad 27 september 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Här är listan över landets farligaste vägar. E20 genom Västra Götaland är den mest olycksdrabbade sträckan, enligt Trafikverkets experter.

Statliga Svevia, som bygger Sveriges vägar, har kartlagt de 55 farligaste vägarna i landet med hjälp av underlag från Trafikverkets säkerhetsexperter.

Sträckorna som pekas ut har en sak gemensamt – de är inte mötesfria. Den farligaste vägen är E20 i Västra Götaland, en tungt belastad transportled mellan Västkusten och Stockholm.

Vägens sträckning mellan Alingsås och Örebro är den mest olycksdrabbade. Under de senaste sex åren har 14 personer omkommit och 50 skadats svårt. De flesta av vägarna på listan finns just i Västra Götaland, följt av Stockholm, Skåne och Värmland.

Erik Lundman, chef för affärsutveckling på Svevia, menar att många liv skulle räddas om vägarna mötesseparerades.

– Sett under en tioårsperiod skulle uppemot tusen människor slippa skadas eller dö om dessa 55 farliga vägar gjordes mötesfria, säger han.


Diskutera: Vad tycker du om listan?

Här är Sveriges 55 farligaste vägar:

Skåne:
Väg 108: V17–Röstånga
Väg 9: Ystad–Simrishamn
Väg 104: Saxtorp–Gårdstånga
Väg 107: Bjuv–Ängelholm
Väg 23: Höör–Hässleholm
Väg 16: Lund–Dalby

Halland:
Väg 41: Västra Derome–N/O län
Väg 117: Genevad–Halmstad
Väg 940: Kungsbacka–Gottskär

Västra Götaland:
E6/E20: Norrleden, Göteborg
Väg 45: Göteborg–Trollhättan
Väg 190: Lärjemotet–Olofstorp
E6: Pålen–Lugnet, Skee–Ejgst
E20: Alingsås–Vara
Väg 40: Dållebo–Hester
Väg 41: Gräns V Götalands län–Borås
Väg 44: Grästorp–Götene
E20: Skara–Örebro
Väg 49: Skövde–Tibro
Väg 160: Stenungsund–Rotvik

Värmland:
E18: Björkås–Karlstad
Väg 45: Sunne
Väg 45: Torsby
Väg 62: Forshaga–Munkfors
Väg 63: Karlstad–Molkom

Örebro:
Väg 51: Kvarntorp–Örebro
Väg 50: Lindesberg–länsgräns Dalarna

Södermanland:
Väg 55: Strängnäs–Hjulsta

Västmanland/Uppsala:
Väg 67/72: Sala–Uppsala

Uppsala/Västmanland:
Väg 70: Enköping–Sala

Uppsala:
Väg 55: Örsundsbro–Kvarnbosund

Stockholm:
E18: Kappelskär–lv 1030
Väg 76: Norrtälje–länsgränsen
Väg 77: Rimbo–Gottröra
Väg 269: Tpl Bro–lv 263
Väg 257: Lv 549–lv 542
Väg 225: Hela sträckan
Väg 226: Hela sträckan
Väg 509: E20–Järna
Väg 259: Gladö Kvarn–Masmo

Dalarna:
Väg 50: Grängesberg–Gräsberg
Väg 66: Gräns U/w län–Ludvika
Väg 70: Borlänge–Mora

Gävleborg:
E4: Kongberget–Gnarp/Blingsjö
Väg 83: Sibo–Vallsta

Jämtland:
E14: Pilgramstad-Optand

Västernorrland:
E14: Sundsvall–Stöde
E4: Ullånger–Docksta
E4: Njurunda–Sundsvall

Västerbotten:
E12: Umeå–Brännland, Brattby–Vännäs
Väg 372: Skellefteå–Skellefteå hamn

Norrbotten:
E4: Boviken–Rosvik
Väg 97: Sunderbyn–Boden

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2011-09-28 23:26
Roger Skagerström

Haha jag bor i Åtvidaberg så så långt bort var det inte :P

Men nej - jag ser 2+1 som en dålig ursäkt för att inte bygga 2+2. 1-filigt, sen 800-1600 meter tvåfiligt. Då ska alla om långtradaren. Finns alltid nån slöholk som åker om i prick 100 km/h mätarhastighet (eller 90 eller vilken hastighet det nu är), och det tar den personen ungefär hela den sträckan att komma om lastbilen med släp som håller 80 kalibrerad hastighet. Så bilen som kör om kör väl ca 4-5km/h snabbare än lastbilen. Sen får de som som hamnade bakom den idioten snällt dra sig tillbaka och vänta på nästa tur. Sett några rätt otäcka situationer, och varit med om nån själv, när vänsterfilen tar slut snabbare än lämpligt är, och bilar får nita för att komma in bakom lastbilen igen. Speciellt farligt när det är mycket trafik och det är bilar även bakom lastbilen i högerfilen.

Nu är vissa vägar utrustade med rätt långa 2-filssträckor. Men ibland är de bara urbota dumt gjorda. Lägg till vajjerräcken som måste vara den mest korkade konstruktionen på år och dar till denna historia och 2+1-vägar är ett jäkla ofog enligt mig.

#c • Uppdaterat: 2011-09-29 08:11
hultarn

Roger:
Du har en poäng i hur andrafilen vid räckena slutar. Ibland är det en lååång utdragen sträcka, vilket får bilister att köra om även i slutet (och de hinner)
Ibland slutar de väldigt kort och plötsligt, och det smäller.

Sedan har vi ju dessa som kör75- 80 på 90-sträcka när det är enkelfil, för att sedan gå upp till dryga 90 när det är 2-filigt. Det borde vara straffbart!

#d • Uppdaterat: 2011-09-30 01:41
Roger Skagerström

Vägar som konstrueras på ett dåligt sätt kan nog ses farliga. En väg med många krön på är ju på sitt sätt en farlig väg, men ändå en naturlig företeelse.

Att däremot med ren vilje göra en väg som fungerar som 2+1-vägarna jag beskrev, även inräknat det där som Hultarn skrev om folk som inte ens vågar åkar i rätt hastighet utan kör för sakta - det räknar jag som en osäker väg. Det man har skapat är en väg som per design genererar farliga och hetsade omkörningar. Säg som det är istället - det var billigare att sätta upp ett stålsnöre mellan tre filer än att bygga 4 riktiga. Men nej då - trafiksäkerhet är det!

De här stålvajrarna förresten. Det här har jag inga belägg för - men jag gissar! Nån som har fakta så säg dom tack. Om jag med bil, lastbil eller motorcykel kör in i en cementpelarförankrat stålräcke kommer bilen, eller motorcykeln att kana mot räcket. Räcket står kvar. Bilen kan omöjligen ta sig över till andra körbanan så till vida att man inte kör på just där räcket börjar och det är en "backe" upp.

Vajerräcket - bilen fångas upp rätt mjukt - på en 2+1 väg där det ibland bara är 1 meter mellan bilen och räcket, och 1 meter till till mötande trafik på andra sidan... Ser inga som helst löften för att bilen inte kommer komma över på motsatt körbana. Är det då en enfilig sträcka där så är det rätt svårt för den som är där att väja då man har stålräcken på utsidan och en eventuellt utstickande bil från andra sidan.

Lastbil - bryr sig 25-30 ton lastbil sig ens om ett vajerräcke? Får man nåt annat än på sin höjd än avkörd vajer som piskar till med ett antal tons kraft?

Motorcykel - tror inte jag behöver fördjupa mig där...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.