Nästa artikel
Bilfrågan: Vilket lagbrott att föredra?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilket lagbrott att föredra?

Publicerad 24 oktober 2011 (uppdaterad 25 oktober 2011)
"Jag låter min bil gå på tomgång medan jag skrapar rutorna. Detta för att rutorna immar igen så snart jag sätter mig i bilen." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
I nr 6/11 bad en insändare om svar angående om man ska tomgångsköra en kall motor eller ej. Ni svarade då att det inte fanns någon anledning till detta och att det dessutom är olagligt. Jag kör en Skoda Octavia -00 som har en stor nackdel: det tar lång tid för kupén att bli varm.

Vintertid låter jag min bil gå på tomgång medan jag skrapar rutorna. Detta gör jag inte för min egen komfort utan för att rutorna immar igen så snart jag sätter mig i bilen. Jag kör min bil på tomgång trots att det är olagligt eftersom jag anser att lagen om förarens skyldighet att tillse att han har minst 70 procent sikt ut genom alla rutor är viktigare än lagen om tomgångskörning.

Det finns inga garage där jag bor och inte heller någon möjlighet att koppla in motorvärmare. Nu undrar jag hur ni ställer er till mitt bekymmer. Är det viktigare att tillse att föraren har god sikt än att följa bestämmelserna avseende tomgångskörning?

Erik

SVAR:
Om du står inför valet att bryta mot en av dessa lagar torde det vara minst allvarligt att bryta mot lagen om tomgångskörning. En dieselmotor producerar för litet överskottsvärme för att snabbt värma kupén. Allra minst producerar den på tomgång därför är det bättre att så fort som möjligt börja köra bilen.

Om du däremot använder luftkonditioneringen för att avfukta luften får du snabbare effekt. Tyvärr fungerar detta bara om yttertemperaturen är plus fem grader, eller högre. Nyare versioner av din bil har inbyggd dieselvärmare som inte omfattas av tomgångskörningsförbudet. Imma kan också uppstå om friskluftfiltret är igensatt. Det är därför viktigt att du vid imma på vindrutan kontrollerar att detta inte är igentäppt.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-24 09:19
Tjalle

Jag kan bara hålla med Bengt.

Tips: om du öppnar v sidoruta något och andas ut genom den, minskar du impåslag något.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-24 09:59
saabnisse

Det är lite besvärlig när man inte har tillgång till ett eluttag för en kupevärmare.
Att eftermontera en bränsleeldad värmare är ju svindyrt, då är det nog bättre att byta bil till en som har en sådan som standard.

Du kanske ska göra som en bekant till mig som på 1950-talet hade en DeSoto -38 med ett klent sexvoltsystem, alltså vevstart vintertid.
Han placerade ett brinnande fotogenkök under tråget och värmde den tjocka oljan i tio minuter, därefter vevade han igång motorn och flyttade in köket i kupen.
Där fick det stå medan han drack kaffe.
Sedan hade han en varm, skön och isfri bil att åka iväg med.

En enklare metod är ju att lägga en sten på gaspedalen, då går ju inte motorn på tomgång längre och det är ju det som var problemet med lagen! :-D

#3 • Uppdaterat: 2011-10-24 10:12
Jordnära

Bussförare är skyldiga att ge passagerarna en viss temperatur men får inte köra tomgång. Förra vintern blev en åtalad då han i väntan på ett idrottslag försökte värma upp bussen. Moment 22. Tomgångslagen är verkligen en misslyckad skrivbordsprodukt.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-24 10:23
EnannanRobban

Problemet är väl så att en någorlunda modern dieselbil inte blir varm på tomgång och kan således inte hjälpa till att tina av rutorna om man inte står väldigt länge. Det är skrapa ordentligt som gäller. Om man har problem med mycket imma som fryser på insidan av rutorna så kan faktiskt en helt vanlig "Torrboll" hjälpa till att hålla ner kondesen.

#5 • Uppdaterat: 2011-10-24 10:26
EnannanRobban

ps, Bengt,
Octavia har inte tillsatsvärmare som standard från fabrik, men kan tillvalsbeställas med parkeringsvärmare orginal.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-24 11:29
Rikard

Ta bort is o imma med luftkonditioneringen funkar utmärkt även under +5 grader beroende på vad man har för bil.

#7 • Uppdaterat: 2011-10-24 13:41
1storstark

Självklart ska motorn vara igång medan man skarapar rutorna, det tar inte längre tid än att stå vid rött ljus eller en stopplikt vid en korsning med mycket trafik. Det är stor skillnad på att köra iväg med en motor som hunnit bli bara några grader varmare än en iskall. Det är inte att missbruka systemet om man använder hjärnan.

#8 • Uppdaterat: 2011-10-24 14:21
Buggebubben

Jag använder Aquapel Anti-fog som är ett helt vanligt imskyddsmedel.
Funkar perfekt. Då slipper man sitta och vänta med motorn på tomgång som jag fick göra förut.

#9 • Uppdaterat: 2011-10-24 15:07
KaptenOberkommando

Jordnära skriver att tomgångslagen är en misslyckad skrivbordsprodukt, men det håller jag inte med om. Att det ibland kan uppstå "problem" som beskrivs ovan får man ta, men i 99,99 procent av alla fall fungerar lagen utmärkt. Det är inte meningen att man ska sitta med motorn igång på ICA-parkeringen och vänta på "tanten" eller att sitta med motorn igång utanför skolan för att vänta på barnen. Är det ett längre stopp i trafiken är det inte särskilt hälsofrämjande att 150 bilar står med motorn igång i tio minuter. I det stora hela en rätt ok lag.

#a • Uppdaterat: 2011-10-24 16:06
PREVIA

Lite uppoffringar får man göra, när man vill följa modet som just nu förordar en dieselmotor i bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.