Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hemgjord skylt på cykelrampen?

Bilfrågan: Hemgjord skylt på cykelrampen?

Bilfrågan

"Kan man montera en hemgjord nummerskylt på cykelrampen eller ska man köpa en extra skylt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik. FRÅGA: Jag har läst att man inte får ha cykelhållare på dragkrok därför att cykeln skymmer bakre registreringsskylten och även bakre belysningen i vissa vinklar. Jag införskaffade en enkel belysningsramp från Biltema att fästa med remmar på cykeln, med bak+bromsljus och blinker samt fäste för belyst registreringsskylt. Det framgick sedan att man skulle skruva loss sin registreringsskylt från bilen och sätta där; främst för att skattekvittot skulle synas ordentligt. Inte kan man hålla på och skruva skylten av och på, så jag använde aldrig ljusrampen och körde med cykelhållaren ändå. Nu när skattekvitto inte finns är det då fritt fram att sätta en hemgjord skylt på rampen och börja använda den eller kan man köpa en extra nummerskylt från Vägverket och fästa där? Ingemar Samuelsson SVAR: Du kan beställa en dubblett av din registreringsskylt och fästa på rampen. Bilens registreringsskylt ska gå att avläsa men en hemgjord skylt är ingen registreringsskylt, i lagens mening, hur tydligt man än har skrivit registreringsnumret. Tidigare fanns inte möjlighet att beställa ny registreringsskylt om inte den gamla var förstörd eller förkommen. Idag går det bra att beställa en extra skylt, exempelvis för en cykelhållare. Skylten kostar 80 kronor och beställs enklast på Transportstyrelsens hemsida (www.transportstyrelsen.se). Man måste ha registreringsbevisets del 1 till hands för att kunna uppge behörighetskoden som finns där. Bengt Dieden, Vi Bilägare Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-10-18 09:44

Tja om man får ta sig friheten att skämta…

Köp en ny Opel och slipp problemet helt och hållet.
Senaste versionen av den inbyggda cykelhållaren klarar 100 kg vikt och upp till fyra cyklar med en extra tillsats, och ingen av cyklarna behöver tas bort om man ska öppna bagagelyckan.

#2
Raymond K
2011-10-18 09:56

Det där var ju smart N-iklas.

#3
2011-10-18 13:08

Var det inte så att man inte kunde ha dragkrok om man valde till den där cykelhållaren?

#4
2011-10-18 15:20

Men nu tror jag allt ni är ute och cyklar (pun intended). Först och främst så måste fordonets registreringsskyltar alltid vara monterade väl avläsliga fram och bak på en personbil och får inte täckas av last (t.ex. cykelhållare) sen så får inte Transportstyrelsen sända en ersättningsskylt om inte den ordinarie skylten kommit bort, gått sönder eller av annan anledning inte kan användas.

Att beställa en "extra" registreringsskylt ska nekas av Transportstyrelsen.

Källa montering och avläsning: Förordning (2001:650) om vägtrafikregister
7 kapitlet.

"7 § En registreringsskylt skall placeras såväl framtill som baktill på en bil, framtill på en traktor, ett motorredskap och ett terrängmotorfordon samt baktill på en motorcykel, en moped klass I och ett släpfordon.
Om det medför en avsevärd olägenhet att ha skylten framtill på en traktor, ett motorredskap eller en terrängskoter eller baktill på ett släpfordon, som dras av en traktor eller ett motorredskap, får den placeras på någon annan lämplig plats.

8 § Registreringsskyltarna ska vara väl synliga och hållas i sådant skick att de lätt kan avläsas. Under färd får last eller annat inte placeras så att skyltarna inte går att avläsa."

Källa beställning av registreringsskylt: Förordning (2001:650) om vägtrafikregister
7 kapitlet.

"11 § Om en registreringsskylt har förstörts, förkommit, förändrats eller av annan anledning inte lämpligen kan användas, får fordonsägaren eller fordonets förare ansöka om en ersättningsskylt hos Transportstyrelsen eller hos en polismyndighet."

#5
2011-10-18 15:35

"Tidigare fanns inte möjlighet att beställa ny registreringsskylt om inte den gamla var förstörd eller förkommen. Idag går det bra att beställa en extra skylt, exempelvis för en cykelhållare."

Kan det vara så att lagen ändrats sen 2001? Eller vad avses med "tidigare"?

#6
2011-10-18 15:45

@amoC

Känns som det är gripet ur luften eller i alla fall ett missförstånd. Den som har erfarenhet av att läsa lagtext vet att lagtext som inte längre är giltig också noteras som upphävd ur aktuell lag eller förordning. Paragrafen skulle alltså noteras som upphävd i t.ex. webbupplagan på Notisum.se

#7
2011-10-18 16:54

kan nån som vet, förklara på ett förståligt sätt vad som gäller om man vill ha en USA-Skylt på sin svenskregade bil? mvh/ E.T.

#8
2011-10-18 17:18

Citerar en bit ur § 11: "...av annan anledning inte lämpligen kan användas..."
Det skulle ju kunna täcka in att den ordinarie skylten inte är synlig.
Dock har jag för flera år sen läst att man inte får ha lösa skyltar och att därmed har skylt, liksom bakljus, monterad på lös cykelhållare inte varit tillåtet.
Personligen tycker jag att såväl nummerskyltar som baklysen (positionsljus, bromsljus och blinkers) ska vara tillåtna på cykelhållare. Är det inte tillåtet så borde det snarast bli det - om inte något väldigt bra motargument kan presenteras.

#9
2011-10-18 19:55

Erik T: Antar att du menar den lilla fyrkantiga. Tror du måste påvisa att en vanlig skylt inte går att montera på ett normalt sätt. Vill minnas att jag läst nåt sånt. Var nog ett tag sen dock.

Ang. köp av nya skylar så har jag beställt nya skyltar till en bil jag hade utan några frågor om anledning.

Ang. regskyltar... Det är väl bra att de finns, men förstår inte riktigt rabladret över att de ska vara så extremt synliga så man inte ens får ha en cyklel för... Vill polisen nåt så får de väl stanna en och fråga? :P Troligvis har de stereoskopisk syn så de kan nog lista ut vad som står på skylten utan att man behöver köpa en hel ramp för tusentals kronor :p

#10
2011-10-18 21:14

@Erik T

Om du menar den mindre enradiga skylten (300x110 mm) som populärt kallas USA-skylt, så står det fritt fram att sända in en ansökan till Transportstyrelsen med bilder över skyltutrymmet samt måttangivelser. Men du kan bara få ansökan beviljad om bilen p.g.a. sin originalkonstruktion inte rymmer den fullstora skylten (480x110 mm alt. 520x110 mm). Skäl som förfulning, kylning eller eftermonterade karosseridetaljer är inte godtagbara skäl för den mindre skylten.

Om du menar MC-skylten (195x155 mm) så kan du aldrig få den på en personbil om du inte har dispens för den skylttypen. Möjligheterna för dispens försvann för många år sedan och idag är det bara ett fåtal, i huvudsak, amerikaimporterade bilar som har kvar dispensen.

#11
2011-10-18 21:39

Helt sjukt igentligen. Förstår inte var problemet ligger. Skylten borde väl kunna vara sjukantig eller bollformad, så länge man ser vad som står på den.

#12
2011-10-18 23:18

tack för svaren.(och jag menade den "enradiga" skylten). Då lär jag inte få något beviljat. Hur gör alla gatbilar i sverige som har "små" skyltar (iallafall fram) . Massa böter gissar ja?

#13
2011-10-18 23:40

Vad gör dom inte för pinnarna? :D De där små skyltarna borde vara lagliga.

#14
2011-11-08 19:50

Jag kan bekräfta att det ursprungliga svaret på frågan inte är lagligt.
Jag har varit i kontakt med både Polisen och Transportstyrelsen för att få klarhet i vad som gäller nu när man inte behöver ett skattemärke längre.
Det som gäller att att bilen skall vara försedd med två (inte tre) skyltar, en fram och en bak. Och skyltarna skall vara väl synliga.

Om man har en cykelhållare bak måste man alltså flytta bilens ordinarie skylt från bilen till cykelhållaren. Då har man fortfarande två väl synliga skyltar anbringade på fordonet.

Sedan är det ju frågan om Polisen bryr sig?
Det är ju mycket vanligt med cykelhållare som är fulla med cyklar så att varken registrerings-skylten eller belysningen syns ordentligt.
Och att köra med tre skyltar kan ju inte vara sämre?

Men är det någon som vet vad som gäller i utlandet, t.ex. Danmark och Tyskland? Där tycker jag att jag har sett flera bilar med tre skyltar, det är kanske t.o.m. ett krav?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.