Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Varför olika brittiska skyltar?

Bilfrågan: Varför olika brittiska skyltar?

Bilfrågan

"Hur fungerar det brittiska systemet med regskyltar? En del har vit skylt fram och gul bak, andra har svart." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Hur fungerar det brittiska systemet med regskyltar? En del har vit skylt fram med en gul skylt bak och en del har en svart skylt med vita siffror fram och bak. Vad har de för funktion att fylla?

Sten Brenner, Upplands-Väsby

SVAR:
Nästan alla länder (utom möjlig en Schweiz) har under årens lopp förändrat sitt system för bilars registeringsskyltar. I vissa länder har man behållit de gamla skyltarna men gett nya bilar nya skyltar. I andra länder (som Sverige) har man istället bytt ut alla skyltar.

I vissa länder (till exempel Nederländerna) har man använt gula skyltar. I andra (exempelvis England och Frankrike) har man använt vita skyltar fram och gula bak. Vad tanken är med detta tycks ingen veta. I Frankrike är det i alla fall borttaget och nu är alla skyltar vita med svarta siffror.

I Sverige ska alla skyltar tillverkas av en av staten utsedd tillverkare medan fastsättningen är fri. I Frankrike är tillverkningen av skylten fri men däremot är fastsättningsnitarna reglementerade. I England förekommer äldre svarta skyltar parallellt med olikfärgade nya.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-10-28 08:34

Konservativa tankegångar hittar man lite varstans men försök att ändra på det hopplöst konservativa, imperialistiska England.

#2
2011-10-28 09:13

Kapten:
Du menar att det är bättre i det moderna fritänkande Sverige där man är bakbunden av staten?
I UK får de i alla fall köpa sig ett registreringsnummer som de kan sälja och få pengarna tillbaka. Och det kostar inte ny avgift var 5:e år heller...

#3
2011-10-28 14:12

håller me hultarn. Och när skyltämnet ändå är uppe så vill jag återigen slå ett slag för att de rektangulära, mindre, "usa"-skyltarna ska tillåtas för den som vill ha. :)

#4
2011-10-28 14:12

För att faktiskt svara på frågeställarens fråga:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_the_United_Kingdom

Det är ju ett så våldsamt nördigt ämne att det bara måste vara utrett i minutiös detalj på Wikipedia...

Jag misstänker att man bytte till vit skylt fram och gul bak 1973 för att det var ungefär då som bilar började bli så vansinnigt fula att det blev svårt att annars snabbt avgöra vad som var fram och bak på plåtlådan. :)

F.ö., Kn Oberkommando, begriper jag inte hur man kan kalla konservatism för hopplös. Det är ju världens enda hopp. Tyvärr ser vi för litet av den varan även i Storbritannien, som numera rusar lika snabbt mot undergången som de flesta andra västländer som har drabbats av kulturmarxistisk sepsis. Churchill och Powell skulle gråta blod om de vaknade och såg sin fordom stolta nation vara infekterad av chavs, moskéer, freakshow-"dokumentärer" som köps av TV4, moderna bilar, och olikfärgade registreringsskyltar med EU-märken. ;)

#5
2011-10-28 14:25

I Danmark finns både vita och svarta skyltar, ja även gula och gul/vita ... kan kanske finnas någon gul/svart kvar också.

#6
2011-10-31 21:11

Men snälla ni, vad har registreringsskyltar på en bil med imperialism att göra?!?!?!?

För övrigt har man gula skyltar på taxibilar i Sverige, oavsett färg på regeringen. Det ni!

#7
2014-07-28 17:10

Raphael..
Klart att svenska taxiskyltar år gula ( i mp:s maskrosfärg)
De äälskar ju att åka taxi.
På skattebetalarnas bekostnad..
Dessutom kan de ju då också visa att "man klarar sig utan bil"....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.