Nästa artikel
Bilfrågan: Varför Legacy och inte Outback?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför Legacy och inte Outback?

Publicerad 19 december 2012 (uppdaterad 19 december 2012)
"Jag kör en Subaru Outback, men enligt registreringsbeviset är det en Legacy. Varför går inte det att ändra?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag har köpt en Subaru Outback, årsmodell 2012 från Åke Eriksson Bil AB. Enligt köpeavtalet är modellkoden SH OB7K92 SUBARU OUTBACK 2.51 6AT VA, men det är helt omöjligt att ändra från den felaktiga modellbeteckningen LEGACY till OUTBACK i försäkringsbrevet och registreringsbeviset.

Jag har tidigare vänt mig i frågan till bilförsäljaren, Trafikstyrelsen, trafikregistret/Transportstyrelsen och Subaru Nordic AB. Kan Vi Bilägare hjälpa mig i frågan?

Aimo Maksimainen, Jukkasjärvi

SVAR:
Legacy och Outback tillhör samma modellfamilj. Fabriken använder Legacy som handelsbeteckning även på Outback. Detta anges på CoC-dokumentet och blir därför vad som kommer att stå på bilens registreringsbevis.

Förfarandet ingår i homologieringsprocessen för det europeiska helfordonsgodkännandet och vi har som enskilt land begränsade möjligheter att påverka fabriken. Vi har dock full förståelse för att några Outback-ägare kan ha synpunkter – även om det rent praktiskt saknar betydelse för konsumenten.

Thomas Possling, Subaru Nordic AB

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-12-19 09:54
Hälsingen

Samma problematik föreligger för Land Rover: Trafikverket tar ingen hänsyn till de för L-R så betydelsefulla siffrorna i modellbeteckningen. (De byter ju inga modellnamn, utan avslöjar generationen genom romerska eller arabiska siffror,) Det skiljer ett kvarts sekel och 100% av tekniken mellan en Discovery och en Discovery 4, men likväl står inte siffran med i bilregistret/på registreringsbeviset. Märkligt egentligen.

#2 • 2012-12-20 17:45
Roger Skagerström

Tycker snarare det är Subaru som är ute och cyklar. Klart som korvspad att det är en Subaru Legacy Outback. Är ju samma bil med andra hjulupphängingar. Har stört mig på det sen nya modellen kom. Subaru Outback låter inte ens bra när man säger det, medans Subaru Legacy ligger bra mycket bättre i mun. Legacy är ett snyggt namn och borde stå med.

#3 • 2014-02-09 16:43
Bodenmats

Förstår egentligen inte problemet? Vad spelar det för roll vad som står? Jag hoppas verkligen man vet vad för bil man själv köpt!

#4 • 2019-01-11 12:50
StarClass

Jag kan ej se VB´s svar på frågan. Fältet tas upp helt och hållet av en KIA-annons, som inte går att blicka bort. Det är vel såklart viktigare att annonsen syns än journalistens arbete =)

Både ett problem och inte. Nog kan man fundera på varför inte fullständiga modellnamn framgår i denna typ av handlingar. fast samtidigt vet nog de allra flesta vilken bil man köpt =)

#5 • 2019-05-07 21:44
Henrik-Andersson

Den heter ju Subaru Legacy Outback. Det är väl inte konstigare än Volvo V60 Cross Country.
Outback är ingen egen modell. Det kan mycket väl komma en Impreza Outback också, liksom det finns Cross Country av många Volvomodeller.

Subaru är varumärket
Legacy är modellen
Outback är beteckningen för den Legacyn som bland annat har högre markfrigång.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.