Nästa artikel
Bilfrågan: Varför gnäller det?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför gnäller det?

Publicerad 31 mars 2011 (uppdaterad 1 april 2011)
"När jag svänger så gnisslar bakvagnen i takt med hjulens rotation. Vad kan det bero på?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Köpte en ny Ford Focus Titanium 1,8 år -08 som uppträder egendomligt. Varje gång jag passerar ett farthinder gnäller det till i bakvagnen när bilens bakhjul går över bulan. Ljudet liknar det som kan uppstå när stötdämpare blir gamla och börjar gnälla. Har man baksätespassagerare blir det mer markant.

Enligt verkstaden kan de inte se något fel på stötdämpare eller bromsskivor. När jag svänger på en parkeringsplats eller i ett parkeringsgarage så gnisslar bakvagnen i takt med hjulens rotation.

Det mest egendomliga är emellertid att när jag byter till vinterhjul då försvinner alla missljud! Känns det här igen eller är jag ensam om det här?

Stellan

SVAR:
Enda förklaringen vi kan komma med, utan att varken ha sett eller hört bilen, är att sommarhjulens fälgar kan komma i kontakt med de bakre bromsoken. Vinterhjulens plåtfälgar kan ha större marginal för detta.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-31 09:32
KaptenOberkommando

Det enda jag kan säga om detta är att man tenderar till att bli idiot på sådana här saker =)

#2 • Uppdaterat: 2011-03-31 13:45
Rustan Werling

Kan bara hålla med Kaptenen. Konstiga ljud i bilen tär rejält på psyket. Har just nu ett knarrande ljud i förardörren som kommer bli min död. ;)

#3 • Uppdaterat: 2011-03-31 15:33
McTar

En måndag morgon åkte jag till jobbet och det klonkade när jag bromsade och gasade. På helgen hade jag bytt till sommarhjul. Jag antog att jag missat att dra ett hjul tillräckligt... När jag efterdragit hjulen och ljudet fanns kvar så åkte jag tillverkstan för att få det utrett. På väg dit så upptäckte jag cd-skivan som rullade fram och tillbaka i mittkonsolen.

#4 • Uppdaterat: 2011-03-31 17:06
Rustan Werling

Haha.....underbart :)

#5 • Uppdaterat: 2011-03-31 19:55
sigjas

Råkade ut för nåt liknande, en nästan ny bil som hade ett knirkande ljud över oljämnheter i vägbanan. Var inne på verkstad, allt smordes. Bilen var alldeles infettad överallt! Efter en tid råkade jag av en tillfällighet stöta till mittarmstödet med armbågen. Ett knirkande ljud hördes! Det visade sig att CD-fordralen skavde mot varandra i botten på facket! :-D

#6 • Uppdaterat: 2011-03-31 20:15
Focus

Skulle orginalfälgarna vara för små? Knappast troligt, byter man fälgar brukar de vara större. Skulle fälgarna gnaga på oken blir det märken i fälgarna och på oken, något som endast en blind skulle missa. Det är troligare att en sten kommit i kläm någon stans,

#7 • Uppdaterat: 2011-03-31 21:01
Roger Skagerström

Skulle ju kunna ha nåt att göra med :
- Att vinterdäcken har en annan inpressning, som belastar hjulaxeln mindre. Ju längre ut på en axel man sätter hjulet/tyngdens placering, desto större "böjmoment" gör det ju på axeln. Vinterdäckens fälgyta och hela däcken där kanske sitter en bit längre in, vilket stressar axeln mindre, och därmed skonar något lager eller bussning som låter annars.

- Sticker det ut någon axel som inte snurrar i navet? Typ någon solid monterat tapp som nav och sånt roterar på? Skulle kunna vara den som nöter på tex sommarfälgarnas (alu) centrumring (den lilla av färgad plast som sitter på insidan av fälgens centrumhål). Borde synas om någon av dom är nött.

#8 • Uppdaterat: 2011-04-01 21:46
mendefera (ej verifierad)

enklaste svaret är det är en FORD så vad som helst kan hända, köp Mazda 3 istället mycket bättre bil än ford!

#9 • Uppdaterat: 2015-02-28 14:39
Hundter

Detta har jag osso´ råkat ut för ett flertal gånger!! Trodde först att del var från fläkten oljudet kom, men det visade sig att det var min "kärring" som satt och gnällde! Detta var lätt avhjälpt!! ;-))

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.