Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Var säljs skydden?

Bilfrågan: Var säljs skydden?

Bilfrågan

”Det är enkelt att stjäla bilar med nyckelfria system, har ni koll på var de säljer skydd?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en ny VW Tiguan av 2018 års modell med nyckelfritt system. Man har kunnat läsa om hur enkelt det är att stjäla dessa bilar med nyckelfria system, samt att inte biltillverkarna säljer skydd man kan använda sig av. Har googlat runt utan att finna var de säljer dessa så därför vänder jag mig till er för att höra om ni har bättre koll på sådana skydd?
Johan Söder

Svar:
Det här är en intressant och aktuell fråga. Faktum är att jag själv nyligen blev utsatt för ett sådant stöldförsök, då fjärrlåsningen tydligen skimmades trådlöst. Men vår Berner Sennenhund låg i bilen... Märkligt nog fungerade larmet när förövarna tydligen öppnade bakluckan, trots reducerat låsläge. Jag sprang tillbaka och en skåpbil försvann i all hast från platsen. 
Därefter skaffade jag RFID-skydd för mina plastkort. Numera förvarar jag bilnyckeln i en plåtask för halstabletter både hemma och i fickan, efter tips från en larmtekniker. 
Inte heller jag har hittat nyckelskydd som tillbehör.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-03-11 08:03

Så var det med den bekvämligheten, blåtask i fickan !

#2
2019-03-11 09:33

Att förvara bilnycklarna i en plåtask eller aluminiumfolieklädd behållare i hemmet lär stoppa tjuvar som annars kan öppna och stjäla bilen med skimmningsutrustning vilken aktiveras utanför huset. Samma modus fungerar självklart på en parkeringsplats. Då kan tjuvarna stå uppställda och iaktta bilar som rullar in på en p-plats och som är extra stöldbegärliga. Att ha en nyckel invirad i folie kanske kan avhjälpa problemet, men då lär det vara svårt att larma/avlarma bilen också. Välj därför en mindre stöldbegärlig bil eller skaffa en plåtask till nyckeln från ex. Läkerol.

#3
2019-03-11 10:41

Det är väl länge sedan Läkerol såldes i plåtburk?
Men det finns ju strålningsskyddande mobilskal, något sådant som är formbart kan kanske passa?

#4
2019-03-11 10:41

Stackars Er med den moderna utvecklingens vansinnigheter. Jag har bara en nyckel som jag sticker in i nyckelhålet och vrider om. Ingen risk för "skimming" inga plåtburkar eller extra skyddskort. Om något år kommer väl konstuktörerna på detta framtidens lösning på problemet, efter att vi har förkastat alternativet med nyckeln i telefonen då vi även måste ha ett extra laddbatteri i fickan om telefonen lägger av vid strömbrist. TILLBAKA TILL FRAMTIDEN hurra !

#6
2019-03-11 11:10

Jag pratade med en jobbarkompis om det här.
Han tyckte att det inte var något problem, han hade vikt till en extra nyckelficka på foliehatten.

#7
2019-03-11 14:27

Det vore bra ifall ViB kunde höra med försäkringsbolagen och dels fråga vad de anser om dessa nyckelfria system men främst fråga ifall bilägaren kan anses vara oaktsam om denna förvarar bilnyckeln utan ett skyddande metallfodral och bilen stjäls.

#8
2019-03-11 16:17

Ju mindre bling-bling desto mindre problem, det har jag alltid sagt.

.

#9
2019-03-11 16:34

Min bil låser upp om jag står väldigt nära bilen. När jag lämnar bilen så måste jag gå minst 10 meter ifrån innan den låser. Men jag ser och hör att den låser. Jag kan också välja olika signal vid låsning och upplåsning. Eftersom jag inte trycker på nyckeln när jag ska öppna bilen så måste det ju vara bilen som noterar att jag tar i dörrhandtaget och då kollar att jag har rätt nyckel på mig och därigenom låser upp dörren. Så vad är det som de som "fångar upp signalen" har för magiska grejor? Eftersom jag nu har hört om detta i minst 10 år men aldrig sett någon seriös biltidning visa upp "grejorna" så väljer jag att inte tro på sagor. Om jag däremot har en nyckel som jag trycker på för att öppna dörren så sänder jag ju ut en signal som givetvis går att spela in. Min andra bil har en sådan nyckel och jag kan konstatera att den skickar signalen minst 25 meter när jag trycker på knappen. Så, kära Vi Bilägare, upp till bevis. Skaffa "tjuvarnas grejor" och visa oss.

#10
2019-03-11 17:03

Själv har jag gjort en liten påse med insidan av folie. Stannar bilen går ur låser bilen stoppar nyckeln i påsen sen kan östfolket känna sig blåsta. Ett annat alternativ är stäng gränserna för både inkommande o utgående trafik kolla varenda kotte. Nej säger EU då får ju alla visa pass igen. Många pass blir det att visa.

#11
2019-03-11 17:20

Eller så helt enkelt låter man bli att noja sig för allting. Ja, bilar går att stjäla, och vill nån stjäla din bil gör dem det oavsett med traditionell nyckel, fjärrnyckel eller keyless. Skulle man gå runt och oroa sig och försöka skydda sig för allt som kan hända skulle man nog ha ett ständigt magknip......
Sen lägga nyckel i en plåtask eller sy en påse med folie.....då ska nyckeln upp o ner hela tiden och hela bekvämligheten med Keyless är borta.....
Nä, lite normalt sunt förnuft med hur och vart man parkerar sin bil får räcka för mig. Som sagt vill de stjäla den gör dem det oavsett om jag stoppar nyckeln i min foliehatt eller inte.....

#13
2019-03-11 18:02

Problemet stavas keyless, nyckellöst.
Om det går så väljer man bort det. Visst finns det fördelar med sådant system men det tycker man inte den dagen bilen inte står kvar...

#14
2019-03-11 19:09

Detta är lösningen utan att ha nyckeln i en påse
Dyr i eftermontering.
Hade kostat biltillverkaren 4 kr att installera i nyckeln
https://www.keylessprotector.de/
https://keylessprotector.com/

#15
2019-03-11 23:37

Enkelt utan plåtburk, jag stänger av nyckeln när jag låser bilen.
Nyckeln aktiveras igen vid upplåsning.

#16
2019-03-11 22:35

Vad är nyttan av keyless om man skall lägga in och ta ut nyckeln från en aska/fodral eller aktivera av och på varje gång man skall till eller av bilen? Personligen har jag alltid valt bort keyless. Jag måste ha koll på var nyckeln ligger så lika gärna kan jag trycka på/av knappen.

#17
2019-03-12 20:22

Nästa steg i utvecklingen är key-can-less

#18
2019-03-12 22:00

som sagt den digitala utvecklingen är helt vansinnig, och skapar bara nya problem och kostnader, som stöldskydd fungerar en stabil rattkrycka ganska bra

#19
2019-03-12 22:06

Stjäl någon bilen så har man ju försäkring. Drygt att behöva hantera biten med polisanmälan och försäkringsbolaget osv, men men.

Tror ändå det är rätt ovanligt att bli av med bilen p.g.a. just detta. Har har själv missat att låsa en bil över natten några gånger när den inte ens var ett år gammal. Har varken blivit av med något i bilen eller själva bilen så.

#20
2019-03-12 23:05

Problemet är väl främst när man ställt bilen hemma för natten och har nyckeln i närheten av bilen. Parkerar jag på stan eller på jobbet så kommer bil och nyckel vara långt ifrån varandra och då finns inte problemet. Därför skulle en enkel lösning vara en liten strömbrytare på nyckeln som stänger av elkretsen. Skulle inte vara så märkvärdigt krångligt att slå till/från en gång på morgonen och en gång på kvällen.

#21
2019-03-14 10:12

Jag har i båda mina bilar en strömbrytare som bryter strömmen till tändspolen. Så även om jag lämnar bilen olåst så kan den inte startas. De kan bryta allt de vill på rattlås och annat. Bilen rör sig inte ur fläcken. Visst skulle de kunna hitta strömbrytaren, men då måste de veta att det finns sådan! Och sedan kan de ändå inte komma särdeles långt. För mina bilar ser inte ut som vanliga silverfärgade tråkiga bilar. Mina bilar syns. Så mycket lätta för de få poliser som finns på vägarna att få syn på.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.