Nästa artikel
Bilfrågan: Trafikfarligt med olika mönsterdjup?
Bilfrågan

Bilfrågan: Trafikfarligt med olika mönsterdjup?

Publicerad 3 februari 2014 (uppdaterad 3 februari 2014)
"Utgör jag en trafikfara om jag har däck med sex millimeter mönsterdjup fram och däck med sju millimeter bak?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:
Har man alltid bästa däcken bak blir det ju så att man har två halvbra däck när två är utslitna. Jag har en framhjulsdriven bil, Mondeo. I november satte jag på vinterdäcken. De som hade suttit fram förra vintern hade sex millimeter mönsterdjup, de som hade suttit bak hade sju mm mönsterdjup. Jag satte däcken med sju mm fram.

Utgör jag då en trafikfara?

Kalle Norheden

SVAR:
Man ska inte överdriva betydelsen av små variationer i mönsterdjup. En variation på en millimeter har ingen betydelse och om du utgör en trafikfara eller inte beror enbart på ditt körsätt. Har din bil antisladdsystem så griper det in och hjälper dig om bakvagnen skulle tappa greppet.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-02-03 11:04
VW Polo 2012

Jag tror att du har andra problem som ställer en så konstig fråga, när du har nästan nya däck.

mvh VW Polo 2012

#2 • 2014-02-03 11:05
trasten

Stanna hemma, du är ju fullkomligt livsfarlig!! =)

#3 • 2014-02-03 11:08
1storstark

Kör med förstånd. Däcken är nog minsta problemet.

#4 • 2014-02-03 11:45
Bilist

Svaret från BD är lite förvånande då risken för vattenplaning närmast är ett linjärt förhållande mot mönsterdjupet. Du har rätt bra däck - över snittet skulle jag tippa. Jag kör med de bästa däcken fram för att kunna tugga mej igenom snövallar etc.. Och är det snöslask så har mycket av vattnet redan undanträngts innan bakdäcken börjar jobba, så de får en enklare uppgift att lösa. Officiellt sägs det att man ska ha de bästa däcken bak för att unvika att bakvagnen kastar ut i vattenplaning, samt det faktum att många bilar är lättare i bak. Detta har jag inte varit i närheten av jämfört med att delvis tappa styrförmågan i plötsliga vattenansamlingar som hänt ett flertal gånger.

#5 • 2014-02-03 13:06
true believer

Bilist@ Enligt transportstyrelsen så ska bästa däcken sitta bak inte fram?
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/Fordonsregler/Dack/Vinterdack/

#6 • 2014-02-03 13:35
MickeAn

true believer,
transportstyrelsen säger faktiskt bara att de bästa däcken BÖR sitta där bak.

Vid byte av däck har jag varje höst/vår alltid satt de relativt oslitna bakdäcken framtill så att alla fyra däcken slits lika (jag kör FWD). I början av säsongen har jag förvisso kört med sämre grepp bak (men med så marginell skillnad att jag anser det försumbart).

Jag vill helst byta alla fyra däcken samtidigt så jag vet att däcken fram och bak har samma egenskaper i alla sorters väglag.

Att ha olika däck fram respektive bak tycker jag känns tveksamt (även om det är helt lagligt) eftersom de skulle kunna reagera olika på olika specifika förhållanden. Hur skall jag kunna veta vilket däck som egentligen har bäst grepp? Är det alltid samma däck i alla förhållande?

Att slita ut framdäcken (utan att flytta bak/fram) och sedan byta alla fyra tycker jag är onödig kapitalförstöring.

Jag byter hellre alla fyra däcken i god tid före alla minimigränser, jämfört med att ha bästa däcken bak och slita ut framdäcken närmare minimigränsen.

Det är otvetydigt så att ett bakvagnssläpp är en instabil sladd (bilen har en tendens att snurra) och ett framhjulssläpp är en stabil sladd (bilen har en tendens att kasa rakt fram). Men att uttala mig om hur fram/bak-däck samverkar vid vattenplaning eller liknande, dvs vad som styr var/när släppet sker, det vill/kommer jag inte göra.

#7 • 2014-02-03 14:01
true believer

MickeAn@ Bra skrivet!! :-)

#8 • 2014-02-03 14:07
Bilist

@true believer - Jo, jag vet. Om du bemödar dej med att läsa hela mitt korta inlägg så framgår även det...

Men eftersom transportstyrelsen inte kommer ut och hjälper bilister loss från snödrivan när deras bästa däck står still på bakaxeln så har jag de bästa hjulen fram... (framhjulsdrift förutses som på Mondeon i fråga).

Simma lugnt

#9 • 2014-02-03 14:44
true believer

Billist@ Ok såg det nu ;-) Angående att bilar är lätta i bak så har jag 20 kilo tung subwoofer i skuffen så den tynger på hela tiden samt reservhjul 10 kilo under bilen i en stålkorg, så det hjälper ju också att bromsskivorna får högre broms tryck så de får jobba mer och jag slipper rostiga skivor, så har jag nu kört i 7 år och inte en enda rost på skivorna, och fina bromsvärden varje gång på bilprovningen ;-)

#a • 2014-02-03 16:47
Draxon

Kör bakhjulsdrivet och växlar hjul mellan fram och bak om jag upplever de som ojämnt slitna. Dock sätter jag de bästa fram eftersom de först möter vattnet eller snön. Bakhjulen får ju "spårat".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.