Nästa artikel
Bilfrågan: Tillåtet med liten registreringsskylt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tillåtet med liten registreringsskylt?

Publicerad 15 december 2010 (uppdaterad 15 december 2010)
"Allt oftare ser man små skyltar på bilar där det absolut får plats normalstora. Är det tillåtet?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Allt oftare ser man små skyltar på bilar där det absolut får plats normalstora. Vanligt på mindre japanare, men även allt oftare på till exempel Volvo V70.

Är det tillåtet? Var beställer man en liten skylt?

GT

SVAR:
I Sverige är det, till skillnad från många andra europeiska länder, tillåtet att använda en mindre registreringsskylt. Beställningen görs hos Transportstyrelsen när bilen registreringsbesiktas.

Tanken är att liten skylt ska användas där stor skylt inte får plats men ibland blir det fel. Ibland kan man se små skyltar till och med på lastbilssläp där det finns hur mycket plats som helst. Vid en förfrågan hos Transportstyrelsen om detta blir i allmänhet svaret att det måste ha blivit något fel i systemet.

Att byta stor skylt mot liten är inte möjligt om du inte råkar ha en bil där den stora absolut inte får plats. Anledningen till att myndigheten blivit restriktiv är att de små skyltarna är svårare att avläsa för den automatiska hastighetsövervakningen, registreringsutrustning för trängselskatt med mera.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-12-15 09:13
Morsning (ej verifierad)

Vem är det som står bakom denna motorvärld?
Förstanyhet;får man ha liten registreringskylt?
Andranyhet under; Scoop om HBT Panda.
Lite längre ner;BMW önskar god jul!
Nej vill ni ha besökare får ni vara lite bättre = inte behandla oss med motorintresse som om vi vore begåvningshandikappade.Morsning!

#2 • 2010-12-15 09:16
Morsning (ej verifierad)

Hmm dessutom hamnade min kommentar hos vibiläagere och inte på motorvalrden.se

#3 • 2010-12-15 09:30
Fredrik Diits Vikström

Morsning:
Motorvärlden samlar material från tidningarna Vi Bilägare, Automobil, Klassiker, Riksettan, Bike, MC-Nytt och Husbil & Husvagn. Därav blandningen.

När man sedan klickar på något innehåll skickas man vidare till respektive sajt.

/Fredrik Diits Vikström, webbredaktör Vi Bilägare.

#4 • 2010-12-15 13:19
Morton

Man kan beställa utan EU-märkning, då blir normalskyltarna lite mindre.

Nu när kontrollmärket är slopat borde det gå att göra normalskyltarna lite mindre också. Det spar på råvara och i slutänden miljön.

#5 • 2011-02-01 16:27
Olof Möllheden (ej verifierad)

Till att börja med borde man från regeringes sida omedelbart ge order om att skyltarna skulle minskas med det onödiga utrymme som nu finns där skattekvittot en gång satt. Detta av såväl ekonominska skäl som av miljöskäl.

Sedan borde man självklart som fordonsägare fritt få välja mellan ALLA de olika registreringsskyltar som Vägverket/Transportstyrelsen tagit fram för bruk på registreringspliktiga motorfordon. Möjligen mot en engångsavgift i storleken 1000-1500:- för att finansiera administrationen av detta och eventuellt överskjutande belopp kunde sedan läggas i samma "kassa" som (de smått hutlösa) avgifterna för personlig registreringsskylt.

det finns ingen vettig anledning i världen till att man INTE skulle få använda valfri av Vägverket/Transportstyrelsen godkänd och tillverkad registreringsskylt. Det säger ju sig själv att en laglig och godkänd skylt givetvis uppfyller alla krav på "läsbarhet" annars skulle de inte vara just lagliga och förmodligen inte heller tilverkas i statlig regi, eller.... Vanligt bondförnuft i mina ögon!

#6 • 2016-08-24 09:09
VW Polo 2012

Förmodligen tycker dom som beställer dom små skyltarna att det ser tufft ut. Dock inte jag :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.