Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Gör tillsatser någon nytta?

Bilfrågan: Gör tillsatser någon nytta?

Bilfrågan

"Jag undrar om bensintillsatser som bland annat ska rena insprutningssystem och motor verkligen gör någon nytta?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag undrar om olika bensintillsatser som bland annat ska rena motorn, insprutningssystem med mera verkligen gör någon nytta? Kan jag till exempel sänka min bensinförbrukning eller få motorn "som ny" om jag använder "STP injection cleaner" som det står i reklamen?

Skulle jag märka någon skillnad? Jag har en Saab 9000 CSE 2,0t -97 som gått ca 20 000 mil. Den går bra som den är och är fullservad och drar i snitt 0,85 vid blandad körning.

En annan fråga är vad som skulle hända om jag blandar cirka 25 procent E85 i bensinen? Klarar motorn av det?

Per

SVAR:
All bensin innehåller rengörande tillsatser som ska hålla insprutningssystemet i trim. Skulle någon driftstörning uppkomma kan man tillfälligt överdosera detta rengöringsmedel genom en bränsletillsats, men så länge allt fungerar som det ska vinner man ingenting på att göra det.

Huruvida man bör tillsätta 25 procent etanol i bensinen finns olika uppfattningar om. Biltillverkarna godkänner i allmänhet inte mer än tio procent men bland etanolförespråkarna finns det andra uppfattningar.

Vi avråder från högre inblandning än den som redan finns i bensinen (för närvarande fem procent) om inte motorn är byggd för det.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2010-12-07 11:18

Du kan utan nämnvärdaa problem blanda i upp till 40% E85 i Saab 9000.
Lampan till motorstyrningen kan tändas om du får i för mycket E85, men det är bara att fylla något mer bensin så slocknar den.
Men se upp med bensinfiltret, om det inte är bytt kan det börja läcka, etanolen löser upp vax som tidigare har tätat filtret.
Men börjar det läcka skulle det gjort det även om du enbart kört på bensin även om det tagit längre tid.
Men håll koll på förbrukningen, du får några hk till, förbrukningen ökar och beroende på hur du kör kanske du får högre total bränslekostnad.

#2
Inbos
2010-12-07 16:37

Varför skall man blanda etanol i bränslet?
Skall man inte tänka på miljön? Och undvika ersättnings bränslet etanol som är sån stor miljöförstörare!

#3
789
2010-12-08 10:02

Man ska och kan absolut blandtanka mellan 25 - 40% etanol i de flesta bilar. Den Toyota Avensis som min fru har har vi ca 30% etanol i bensinen. Det är enkelt att först tanka ca 20 liter etanol och resten bensin varje gång man tankar. Särskilt på vintern är det bra eftersom etanol, E85, är samma sak som den K sprit man annars tömmer i tanken. Att man sedan sparar miljön samtidigt som man sparar pengar gör inte saken sämre. Toyotan har gått drygt 9000 mil varav minst 8000 mil på denna etanol / bensinblandning. Fungerar hur bra som helst! Läs på :
www. etanol.nu

#5
2015-05-06 17:09

Det är väl självklart att tillsatsern STP m.flera gör nytta! De berikar ju producenterna! Inte för att tillsatsen gör något med din bil, men med rätt mängd så skadar den ju inte heller din bil. Men de gör ju ägarna av tillsatserna rikare, så viss nytta gör de ju...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.