Nästa artikel
Bilfrågan: Stänkskydd krav för rostgaranti?
Bilfrågan

Bilfrågan: Stänkskydd krav för rostgaranti?

Publicerad 13 juli 2011 (uppdaterad 13 juli 2011)
"Jag trodde bilen såldes som en färdig produkt, varför måste jag köpa till saker för att garantin ska gälla?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Ford Mondeo ST 220 -03. Den har tolv års rostskyddsgaranti och nu har det uppstått rost vid hjulskärmarna. Ford anser att eftersom jag inte haft något stänkskydd på min bil så är det självförvållat.

Bilen säljs ju inte med det så då är frågan om man verkligen måste ha sådana för att garantin ska gälla, och i så fall, varför är det då inte standard på bilen från början?

Trodde att de sålde en färdig produkt där man inte var tvungen att köpa till saker för att garantin ska gälla.

Patrik Kihlman

SVAR:
Stänkskydd är inte ett krav för att garantin ska gälla men på de flesta bilar är de ett mycket bra hjälpmedel att förhindra att rost uppstår. Rostskyddsgarantin gäller för det mesta bara på skador som kommer underifrån så i ditt fall blir det ändå nej.

Tipset om stänkskydd borde ha lämnats av verkstaden där du gjorde rostskyddskontroll, enligt vår mening.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-07-13 08:45
Gösta_L

Detta kan ju inte vara sant, med ett sådant bemötande förlorar Ford all trovärdighet.

Självklart skall man inte behöva köpa till en massa dyra tillbehör för att garantin skall gälla.
Detta luktar ocker lång väg.

En fyndig artikelbild, hatten av för tecknaren.

#2 • 2011-07-13 13:21
John81

Jag har också en Ford Mondeo ST 220 -04. Vid nyligen gjord service så upptäcktes det att lacken hade släppt på ett antal platser vid hjulskärmarna.

För att rostskyddsgarantin skulle gälla och bli stämplad i boken så var jag tvungen att fylla i med lackstift. Det hade ännu inte uppkommit någon rost däremot. Efter detta var gjort så pratade jag med dem på Ford om det var möjligt att sätta på stänkskydd. Svaret jag fick var att eftersom det på ST220 modellerna sitter på kjolpaket så hade inte Ford själva några stänkskydd som passade utan man fick höra med exempelvis mekonomen om de hade några.

När jag nu såg ditt inlägg så blir man lite fundersam om just det här med garantin eftersom Ford själva inte har några skydd tillverkade specifikt för ST modellen, väldigt dåligt gjort av dem enligt min mening.

#3 • 2011-07-13 13:37
Västgöten

Tyvärr är det väl allmänt känt att om man inte vill behöva oroa sig för rost så är det inte en Ford man ska välja iaf... Mycket bra och prisvärda bilar förövrigt men som sagt rostskyddet är under all kritik. Man ser förhållandevis ofta "nyare" Fordar som har börjat rosta. Synd att dom inte verkar komma till rätta med problemet.

#4 • 2011-07-13 14:11
Pender

Jag har en Toyota. Enligt ViB så är deras rostskydd ungefär lika eländigt som Fords. Trots det så har jag inte gjort kompletterande behandling. Litar på att Toyotas garanti skyddar mej. Om jag köpt en Ford, och tänkt behålla den länge, så hade jag direkt lagt 5-7.000 kr på rostskydd. (Forden behöver därmed inte vara ett sämre köp. Den är ju betydligt billigare än motsvarande Toyota.)
PS. Synd att motorjournalister så ofta oförbehållsamt berömmer 12 års rostgaranti, utan att försöka bedöma det verkliga värdet, från märke till märke.

#5 • 2011-07-13 22:23
toni-

st220 är en av de sämsta bilarna som producerats

#6 • 2014-06-05 16:14
Tjalle

Om "Ford" har sagt detta är det skandal. Jag förstår inte att Dieden "försvarar" detta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.