Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Säker tankning?

Bilfrågan: Säker tankning?

Bilfrågan

"Har en dieselbil. Tankade den full – med bensin. Finns något system som gör det omöjligt att tanka fel?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har en Toyota Auris -07 diesel. Tankade den full – med bensin. Grannen har en diesel av senare årgång. Han var och tankade och försökte köra in pistolmunstycket för bensin i sin dieselbil men det gick inte.

Jag undrar när det systemet (omöjlighet att tanka från fel tapp) infördes. Är det standardiserat i landet?

Axel Bergman, Västra Frölunda

SVAR:
Tankar man bensin i en dieseldriven bil krävs dränering av tankinnehållet. Motorn bör inte ens startas innan detta görs. Bensinstationens dieselpump har ett grövre pistolmunstycke än bensinpumpen.

Detta munstycke kan därför inte fås in i tankpåfyllningen hos en bensinbil. Motsatsen däremot går tyvärr bra på de flesta bilar. Ett undantag är Ford som för cirka fem år sedan införde något de kallar Easy Fuel system, vilket gör den farliga fyllningen av bensin i en dieselbil omöjlig. Problemen kommer att öka när variationen av bränslen på macken ökar.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-09-21 08:36

Hur fungerar Easy Fuel system,

#2
ehijne
2011-09-21 08:46

Har sett en överambitiös bilägare som försökte få i biogas i en dieselbil......

#3
2011-09-21 09:42

Easy Fuel system

http://www.youtube.com/watch?v=fwetL_kn7gc

http://www.youtube.com/watch?v=m3uhakhBo94&feature=related

#4
2011-09-21 14:01

Eller så köper man den här: http://mshop.motormannen.se/sv/artiklar/bilen/tillbehor/solodiesel-feltankningskydd-for-dieselbilar-.html

#5
2011-09-21 21:48

BMW har ett system som består av två knappar som måste tryckas in samtidigt för att en lucka ska öppnas i tankröret, bensinmunstycket påverkar bara den ena knappen men dieselmunstycket är grövre och påverkar båda knapparna samtidigt (lite som ett petsäkert vägguttag)

#6
2011-09-22 00:55

Jag skulle svara ...
Det har i alla tider varit möjligt att göra fel, även vid tankning, ett så kallad "tankefel" :o) fast sedan blyfri infördes och det mindre hålet i avsedda bilar, svårt att få in något annat än blyfritt i nya bensinbilen ..
Det är fullständigt omöjligt att hindra folk från att tanka bensin i oljepåfyllningen, spolarvätska i bränsletanken, diesel i kylarvätskan och glykol i spolarbehållaren. Folk fyller ju inte ens luft i hjulen ... men väl på macken ska de, fan ta' mej fylla truten med kaffe och korv, då vet de vilket hål som gäller :o)
Ja, det är konstigt ...

#7
Pulu
2011-09-22 17:42

Ha ha ha satan i byxan vilket fyndigt svar... Verkligen tankvärt ;-)

#9
2011-09-23 00:43

Jag skulle nog vilja påstå att allting går inte att göra idiotsäkert. Ibland måste människan själv tänka efter vad man håller på med. Oftast vet man ju faktiskt vilket bränsle ens egen bil går på. När hjärnan är trött så kan det ju bli fel för alla givetvis och i framtiden kommer säkert något system som via bluetooth eller liknade ger klarsignal från bilen till bränslepumpen.

#10
2011-09-23 21:25

leifer@
Vad menar du?
Förvisso spelar den här typen av problem ingen roll om hundra år ...
Men, släpp loss lite humorsinne ... Den här bilfråga är i sej humoristiskt ..
Jag vet att jag blandar humor och saklighet .. men där jag menar att jag är mycket sakligt försöker jag att vara noga med poängen .. såsom i detta fallet!
Det kan förstås bli fel ibland .. men va' fan .. varför så allvarlig jämt? Livet är inte bara en dans på rosor, det är en lek också :o)

#11
2011-10-03 23:43

Upplysningsvis; Även peugeot har löst problemet så att dieslarna inte kan tankas med bensin. Det borde alla biltillverkare gjort för länge sedan.

#12
2011-10-31 00:26

Har sett att du redan fått en länk till Solodiesel.
Jag var jätterädd att råka ut för samma sak som dej! Varken jag eller frugan hade haft en diesel förrut, så för att undvika......
Finns på nätet och hos Motormännen. Deras hemsida verkar vara knäpp + att de lagt ner i Malmö.
Kollade på I-net och hittade där och köpte för under 500:-.
Finns för i stort sett alla bilar.
Mina erfarenheter:
Lätt att montera: Kan du skruva på ett tanklock - kan du sätt dit denna!

Funktion:
Man tycker att man saknar tanklock när man öppnar luckan, men det finns inbyggt en liten lucka innanför där du stoppar in pumphandtaget.
Bra slipper vrida och hålla reda på tanklock!
Man får vara lite "knicksig" när man kör ner handtaget - måste var vinkelrätt, men det är ju en del av vitsen - annars kunde man trixat dit ett smalare munstycke!
Finns risk för att det spiller över - tanka bara tills det slår av en, sen en andra gång! Försöker du fylla ända upp i röret så kan du räkna med rekyl och det rinner över! INTE bra, men man lär sig av misstagen!

Min samlade bedömning:
1. Bra produkt, som man inte förstår sig på förrän man sett och använt den!
2. Framförallt för dom som i min situation inte haft diesel tidigare och är rädda för "det fatala misstaget"!
3. Är något osäker på om mitt tanklock håller i 10 år och X antal tankningar.
4. Kommer kanske att byta tillbaka till original-locket om något år när jag och hustrun inte behöver eller kan tänka på annat än diesel. Detta mest för "spilleffekten" vid tankning.

Lycka till!
@nders

#13
2020-07-27 11:48

Det är ju helt otroligt att bilar kan köras utan att gå sönder av dagens bilåkare när man som Jes skriver i #6 inte ens vet i vilket hål man skall hälla olika vätskor. Hur skall man då veta vilken växel som skall användas.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.