Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Rostrisk på vår nya Fiesta?

Bilfrågan: Rostrisk på vår nya Fiesta?

Bilfrågan

"Jag blev mycket förvånad när jag såg konstruktionen. Vad säger ni om detta? Ska vi göra något åt det och i så fall vad?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi har precis köpt en ny Ford Fiesta (nya modellen) som endast rullat 140 mil och kan redan nu se en stor ansamling grus i bakre hjulhuset mot bakdörren. Där finns en liten plåthylla som det samlas smuts och grus på. För att göra det ännu värre så lutar den nedåt/inåt, så att gruset glider inåt bakom plastinnerskärmen (det finns tyvärr ett stort mellanrum mellan plastinnerskärmen och plåten på båda sidor). 
Jag tänker att här kan det börja rosta på grund av friktionen med fuktigt grus och salt! Jag blev mycket förvånad när jag såg konstruktionen. Trodde att dylika konstruktioner hörde 70-talet till och inte på en bilmodell lanserad 2017. Se bifogade foto. 
Vad säger ni om detta? Finns det någon förhöjd risk? Ska vi göra något åt det? Vad ska vi i så fall göra?
Kristoffer Nordström


Svar:
Vi kan tyvärr bara hålla med dig och bekräfta att vi har samma uppfattning. Bakskärmens ”hylla” innebär en rostrisk. Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström ger följande råd: ”Rostskydda bilen. Försök sedan hålla den här hyllan ren från grus och smuts så långt det är möjligt”.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Kommentarer

#1
2018-07-03 09:02

Kolla VIB:s rostprognoser FÖRE köp!

#2
2018-07-03 09:41

Känns ju extra surt att Ford har slutat med extra rostskydd i Sverige för bilarna, verkar allt mer som att Ford långsamt överger den svenska marknaden - vilket är kanske lite märkligt då Ford var väldigt stora förr om åren. Ford har t o m haft en sammansättningsfabrik i Sverige. Men, allt kan ju förändras. Fiat är ett annat märke som tidigare har varit väldigt stora i Sverige, idag säljs det få av dem.

#3
2018-07-03 09:48

Ett bra svar och att konstruktionen andas sannerligen 70-tal.
Det är bra att försöka skaffa sig så mycket fakta som möjligt innan ett köp men att det lättare sagt än gjort när man står som fallen för en bil och att en del saker det förväntar man sig bara inte men ack vad man kan bedra sig.

#4
2018-07-03 09:55

Renault bevisar att det går att göra bra rostskydd även på relativt billiga bilar. Det har inte med kostnader att göra utan omsorg. I riktigt långa loppet har också lackens kvalitet och galvens tjocklek betydelse.

#5
2018-07-03 11:13

I vår stad tror jag t o m att Ford var största märket ett tag - troligen på 80/90-talen. Men sen det mycket aktiva och trevliga familjeägda företaget såldes till en stor kedja så har det stadigt gått neråt. Nu har ett till ägarbyte ägt rum och Ford för en väldigt undanskymd tillvaro - men det beror säkert också på deras i många fall mindre attraktiva modellprogram. Och när man ser sådana här missar som påtalas av brevskrivaren blir man ju nästan mörkrädd... Det hör verkligen 70-talet till.

#6
2018-07-03 11:29

Ja herre gud.. Och Ford kan inte förstå varför ingen vill köpa deras modeller och därför slutar tillverka och sälja dem på vissa delar av marknaden. Ett tydligt exempel på när "vanligt folk" har betydligt större IQ än högskoleutbildade ingenjörer/konstruktörer kanske.. eller är det puckona i ledningen som kanske borde sparkas ut, långt åt hellvette iväg.. Vad är det för feeel på folk!!!??? Man tycker att ett så genuint märke som Ford någon gång borde "lyfta". Dom har ju funnits med sedan bilens begynnelse. Men ständigt dessa underdimensionerade och undermåliga konstruktioner. Hur kan de gå omkring och inbilla sig att det är sånt folk vill ha 2018???.. Jag blir förbannad även om jag inte är Fordägare. Detta är ju att bedra sina kunder. Det kan bara finnas en anledning till denna typ av konstruktion. Att dra in mer pengar till sina verkstäder eller en förhoppning om att få sälja ännu en ny bil till samma kund inom en tioårsperiod. när baljor och "hundben" rostat upp.

#7
2018-07-04 17:01

I takt med att Kias marknadsandel ökat har Fords minskat.

#8
2018-07-03 14:00

Fords affärsidé har ju varit att tillverka bilar som alla skulle ha råd med vilket skulle uppnås genom volymtillverkning. Det har dock blivit allt svårare att tjäna pengar på volym med konkurrens från Korea och snart Kina. Sättet att möta detta har varit att försöka förflytta sin produkt uppåt i kvalitet och förfining och där har Ford inte lyckats särskilt väl. Världsbilen Focus har dock sålt bra (16 miljoner) och med den nya i fyra olika grundutföranden för att tillfredsställa olika kundgrupper är tanken att kunna fortsätta den succén. Jag tycker att man kan ana mycket av Fords strategiska tänk just i Focus. Vi får se om det lyckas.

#9
2018-07-03 16:54

"Ingen Fård på våran gård".... Tämligen annonymt märke med märkliga modeller. Ford säljer inte bra i Sverige, så det är nog ingen rök utan eld.

#10
2018-07-03 19:07

Men den typen av liknande lösning med en stor hylla, större än denna, är inte speciellt ovanligt på billiga småbilar i minsta klassen eller däromkring.
Toyota Yaris är ett av flera exempel.
Inredningen är vanligtvis påkostad i dessa bilar eftersom det är det man säljer bil på i dag, medan karossen är billigt utförd som på de flesta "moderna" bilar, allt enligt kundernas prioriteringar.

#11
2018-07-03 19:18

Det verkar finnas ett hat mot Ford här. Jag skulle nog påstå att Ford varken är sämre eller bättre än andra märken i samma priskategori. De flesta nya modeller har någon form av konstruktionsfel. Till exempel skulle jag råda många att lägga till stänkskydd i tillbehörslistan (inte alltid ordinarie utrustning numera). Vi får hoppas att Ford rättar till denna undermåliga konstruktion.

#12
2018-07-03 19:18

Lustigt att man inte ser samma hatstorm när japanernas undermåliga rostskydd kommer på tal.. Där kan man verkligen prata om dåliga konstruktioner med bla plåttank på somliga, samt invikta skärmkanter.. Blir aningen överdrivet, och vem behåller en bil i tio år idag? Och även om så vore fallet så kommer den knappast att vara sönderrostad vid det laget.. Ingen ford på våran gård och så vidare en tämligen uttjatad slogan. Köp bilen eller låt bli, men att rosten skulle bli ett jätteproblem pga den där lilla hyllan ger jag inte mycket för..

#13
2018-07-03 19:24

Inte bra i sverige med tanke på att dom vräker ut sin "saltslurry" utan nån tanke på miljö?
Om en bil ska hålla i Sverige så måste det vara utan metaller.
Tyoiskt för ett slit o släng kooperativ "puppet".
Salt är gammalr u dagens halkbekämpning men tvingar folk att kjöpa/reparera mera nåt som EU älskar.Sluta skyll på bilarna når det är er egen kommun som forstör dom.

#14
2018-07-04 09:13

Ford får ju anmärkningar på rost även på nya modeller i detta forum, och det är ju något som konkurrenterna lyckats undvika.

#15
2018-07-04 15:48

Också Toyota har de här hyllorna på nya bilar. En helt genomkorkad konstruktion.

Och en nära bekant har en Toyota Yaris från 2011 med blott 4 800 mil på mätaren (med "hyllor", givetvis). Tro det eller ej, men verkstaden rekommenderade honom starkt vid den senaste servicen (!) att byta bromsrören bak på grund av rost. Och detta ska vara Toyotas "välkända kvalitet"? NOT!

#16
2018-07-04 16:43

notarius, Lexus LS 500h levereras med rostangrepp redan från fabrik (läs testet i senaste numret av papperstidningen), om rostskyddet i den absoluta toppmodellen inte håller måttet så ska man nog inte vänta sig alltför mycket av standardmodellerna.

#17
2018-07-05 08:00

Knappt någon tillverkare optimerar väl sina modeller för den svenska marknaden, fords invikta kant är det nog få som bryr sig om i Bulgarien, Spanien, Italien, Frankrike, England, Portugal, Grekland, ...

#18
2018-07-05 12:32

Vi har haft och har många Ford Focus som företagsbilar i vårt Landsting med samma hylla
men inte en rostfläck på dessa bilar och inga anmärkningar på besiktningen så jag tror farhågorna
är överdrivna. Har man otur har det slarvats med plåt, galvanisering och lack på en specifik bil och
då hjälper tyvärr inte rostskydsbehandling utan kan snarare försämra.
Underredet kan vara bra att rostskydda dag 1 på en ny bil som har dåligt skydd där.

#19
2020-01-22 12:27

Ser inte så elegant ut men frågan är vad för skada det gör i verkligheten. Med tanke på att stänkskyddets infästning går runt plåten så kanske det rent utav är en bättre lösning då plasten skyddar mot eventuella flygande stenar etc. Nu är jag inte den som försvara Ford till höger och vänster direkt, men ViB's rosttester har ju syna en bil som fan läser bibeln ibland med..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.