Bild
Nästa artikel
Rost

Rosttest: Ford Fiesta (2017)

Publicerad 14 december 2017 (uppdaterad 10 april 2018)
Ford Fiesta.
Extrabehandlingen för svenska bilar är borttagen, och det visar sig i bristfälligt skydd. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Ford slutade vid årsskiftet att ge sina bilar ett extra rostskydd för den svenska marknaden. Resultatet är många otätade skarvar i bottenplattan och ett bristfälligt slitskydd på de ytor som inte täcks av underredets plastsköldar.

Även tröskellådornas nedåtvända skarvar är dåligt tätade och bara några av balkarna under bilen är invändigt behandlade. Hela karossen är av stålplåt och bakdörrarna är bra tätade. Huv, framdörrar och baklucka har dock dåligt tätade hörn och bara dörrarna är invändigt behandlade. Skärmkanterna bak är bra, men de vattensugande isoleringskuddarna vid A-stolparna är på sikt en rostrisk.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB
 

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-12-14 13:05
Mr.Wheeler

Detta är inget test utan en bedömning!

#2 • 2017-12-14 13:15
Hackenbush

En bedömning som visar på ett dåligt rostskydd.

#3 • 2017-12-14 13:34
Tvärnit

Bye bye FORD!

#4 • 2017-12-14 13:46
hultarn

Ligger i nivå med nya Volvo...

#5 • 2017-12-14 14:15
Tobo

Bönräknarna på Ford förnekar sig inte...
Nästa generation Mondeo verkar förresten bli kinabyggd: https://america.cgtn.com/2017/12/13/ford-to-shift-fusion-mondeo-production-to-china

#6 • 2017-12-14 16:40
Vorwärts

Ingen Ford på min gård.

#7 • 2017-12-14 19:19
Lasse J

Här har du som konsument möjlighet att göra ett korrekt val, tack vare VIB;s rostprognos. Värdefullt!

#8 • Uppdaterat: 2017-12-14 23:50
N-iklas

Det syns att Ford inte blivit mobbade för att de rostar...
Därför tycker man det går fint att strunta i rostskyddet.
Människors förhållningssätt till vissa bilmärken som tycks kunna komma undan med vad som helst utan att få skadad image är obegripligt.

#9 • 2017-12-15 06:55
mso 1000

Visst är det konstigt och det är väl pris pressningens fel.
Många tillverkare har väl gjort detta misstag genom åren.
Det kommer ju surt efter 6-8 år då det ger kraftiga utslag på dom mäst saltutsatta bilarna.
Sjuk besparing.

#a • Uppdaterat: 2017-12-15 08:33
hultarn

Ja, det ska bli intressant att se hur nya Volvo klarar sig, de har ju sparat in rejält på behandlingen. Ska de göra en ny "Mercedes"...?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.