Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: RME okej i XC60?

Bilfrågan: RME okej i XC60?

Bilfrågan
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får man tanka Volvo XC60 med RME biodiesel?
S Afzalzaei

Svar:
Volvo godkänner för närvarande bara de dieselbränslen som uppfyller de europeiska och svenska bränslestandarderna EN590 och SS 155435, identifierare B7, vilket bland annat innebär maximalt 7 procent inblandning av FAME Fatty Acid Methyl Esters (dit RME räknas).
Inblandningen av HVO i fossilt dieselbränsle godkänns till 49 procent. HVO100 godkänns för närvarande inte av Volvo i personbilar, bara i taxibilar. Det pågår tester med HVO100. Innan bränslet godkänns ska man absolut inte använda HVO100 – eller andra bränslen som inte uppfyller nämnda normer!        
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-10-19 21:42

RME kan man bara köra på om man har en RME anpassad motor som vissa VW och franska bilmodeller. Volvon kan absolut inte köras på RME men man kan med fördel tank HVO100 istället eftersom HVO är identisk med diesel. Tankar man en vanlig bil på RME kommer vissa packningar, slangar etc att lösas upp med dyra läckage till följd.

#2
2018-10-21 01:36

Att inte 100 % RME (biodiesel) går att köra på för nyare bilar med partikelfilter är att biltillverkarna aktivt valt att inte använda lämplig teknik (som finns för tunga fordon), antagligen för att det anses vara för dyrt. Jag kör en äldre VW på RME och det fungerar utmärkt, och det är just nu ca 3 kr billigare per liter än diesel. Hellre att jag sponsrar svenska bönder och företag än ljusskygga regimer genom det jag tankar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.