Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Ogiltig försäkring på enskild väg?

Bilfrågan: Ogiltig försäkring på enskild väg?

Bilfrågan

"Jag har hört att försäkringen inte gäller om man råkar ut för något på en enskild väg. Stämmer det?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

SVAR:
Jag har hört att försäkringen inte gäller om man råkar ut för något på en enskild väg (inte allmän väg alltså). Kan det verkligen stämma?

Karl Zeift

SVAR:
När ett försäkringspliktigt motorfordon skadar annans egendom ska skadan ersättas genom fordonets (skadevållarens) trafikförsäkring. Att trafikförsäkringen gäller på alla vägar är reglerat i lag och det försäkringsbolag som inte skulle låta de frivilliga försäkringarna (vagnskadeförsäkring, stöld, glas- och maskinskadeförsäkring) gälla på enskilda vägar skulle snart få svårt att skaffa kunder.

Av det svenska vägnätet är den största andelen just enskild väg. Det finns cirka 10 000 mil statliga vägar, cirka 4 000 mil kommunala gator men hela 28 500 mil enskilda vägar.

Öresundsbron är faktiskt ett exempel på en enskild väg men vanligen är det är fråga om vägar i lantlig miljö, skogsbilvägar och samfällighetsvägar i fritidshusområden och villaområden.

Staten betalar bidrag till driften av cirka 7 500 mil enskilda vägar därför att dessa har betydelse för allmän samfärdsel. Även om det enskilda vägnätet är mer än dubbelt så långt som det allmänna så sker cirka 95 procent av trafikarbetet på statlig eller kommunal väg.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-09-23 07:52

Om alla uppgifter i svaret är korrekta är det här ett exempel på en helt ok bilfråga och ett BRA svar. Äntligen en fråga med tillhörande svar som faktiskt är informativ och klargörande. Fortsätt så.

#2
2011-09-23 10:11

Som en upplysning så har vi på Riksförbundet Enskilda Vägar, REV. En skräddarsydd försäkring till enskilda väghållare genom medlemskapet hos oss.
Försäkringen är framtagen tillsammans med If och den innefattar bl a ansvarsförsäkring vid olyckor på enskilda vägar. Mer info finns på vår hemsida www.revriks.se.
Vänliga hälsningar
REVs kansli

#3
2014-06-12 17:45

Den enda "vägen" som är begränsad i många försäkringar är väl den där landsvägen i skogen i Tyskland :P

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.