Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Ny bil, nytt tillstånd?

Bilfrågan: Ny bil, nytt tillstånd?

Bilfrågan

"Jag har bytt bil, måste jag kontakta Vägverket för att para ihop bil med parkeringstillstånd för handikappade?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har parkeringstillstånd för handikappade sedan 1998. Bytte bil 2006 och fick nytt tillstånd december 2010. Måste jag kontakta Vägverket för att para ihop bil och tillstånd, eller sker det automatiskt? Jag bor i Karlstad och tänker besöka huvudstaden och hoppas slippa biltullarna.

Staffan

SVAR:
Om man har parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan man få befrielse från trängselskatt, men man måste göra en särskild ansökan om detta för sin bil. Byter man bil flyttas inte skattebefrielsen över automatiskt till den nya bilen. Däremot mister den gamla bilen automatiskt skattebefrielse när den får en ny ägare.

Man ansöker om befrielse från trängselskatt hos Skatteverket och man bifogar kopior av parkeringstillståndets fram- och baksida. Ansökningsblankett och anvisningar finns på Skatteverkets hemsida på internet, www.skatteverket.se eller på www.transportstyrelsen.se. Normalt kan en person få skattebefrielse endast för en bil.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
Omberg
2011-11-01 12:37

Handikapptillståndet gäller för den handikappade även när han tillfälligt lånat en Ferrari för nöjes skull. Vill du slippa de småpengarna för trängselskatten måste du söka för din egen bil, sen kan du ta med alla vänner du har i Stockholm och åka "gratis" in och ut ur stan om det är så roligt

#2
2011-11-01 19:38

Varför är handikappade befriade från biltullar?

#3
2011-11-01 20:19

Tex många rullstolsburna har inga alternativ än den egna bilen att färdas i.
DuJes_ va´inte så missundsam! Va´gla´.

#4
2011-11-02 17:27

Jag är inte missunnsam men undrar varför det är så?

#5
2016-08-29 06:44

Ursäkta om jag lämnar en kommentar till en gammal fråga. Jag är själv rullstolsburen bilist och vill komplettera svaret som ges. Parkeringstillståndet i sig behöver inte förändras för att man byter bil. P-tillståndet är knuten till mitt personnummer och inte till bilen. Förr i världen var man tvungen att byta p-tillstånd vid bilbyte efter det då stod bilens reg.nr på tillståndet. Det systemet upphörde för många år sedan.

Men däremot så måste man för att slippa Trängselskatten in till Stockholm göra en särskild ansökan om befrielse från denna avgift. Och denna befrielse är anknuten till en bils registreringsnummer. Och byter man bil måste man göra en ny ansökan om befrielse av Trängselskatt för att den ska gälla den nya bilen.

Jag är själv en notorisk bilbytare och har full koll på hur detta går till.

#6
2016-08-29 06:50

@ Peter56

Mycket bra inflikad information. Och jag antar att befrielsen från trängselskatt handlar om att det ges i de fall där inget annat alternativ än bilen ges, för den handikappade. För de flesta andra brukar det ju finnas alternativ och det är väl just det som trängselskattens syfte är: Att försöka få folk att ta de alternativen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.