Nästa artikel
Bilfrågan: Normalt vinande i Skoda Superb?
Bilfrågan

Bilfrågan: Normalt vinande i Skoda Superb?

Publicerad 24 november 2011 (uppdaterad 24 november 2011)
"Vid lätt gaspådrag på tvåans växel viner det ur motorn. Är det ett känt fenomen eller något fel på just min bil?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har nyligen köpt en Skoda Superb kombi -11 med DSG-låda. Dock så ”viner” det ur lådan/motor på tvåans växel vid lätt gaspådrag, mest vi cirka 20 km/tim. När treans växel läggs i så försvinner ljudet.

Säljare samt verkstadspersonal försäkrade mig om att det är ett normalt transmissionsljud men de har ingen förklaring till varför. Har dock åkt med andra som har DSG-låda och har inte hört detta förut. Är detta en känt ”fenomen” eller är det något fel på just min bil?

Per Nyström

SVAR:
Vår erfarenhet är att DSG-växellådan är tyst på alla växlar. Ett vinande transmissionsljud behöver inte äventyra livslängden men känns som ett onödigt skönhetsfel. Det verkar rimligt att begära att lådan ska bytas på garantin om du upplever ljudet som störande.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-11-24 09:31
McTar

Jag hade samma fenomen på min manuellt växlade bil, dock på 6:ans växel. Lådan byttes utan knorr. Den blev tyst efter bytet.

#2 • 2011-11-24 10:13
KaptenOberkommando

Per Nyström skriver att det viner ur motor/växellåda på tvåans växel vid lätt gaspådrag. Jag betvivlar naturligtvis inte detta men som en extra koll kan Per testa att släppa gasen lite och låta motorn motorbromsa (eller precis i övergången dragläge/motorbroms). Om ljudet då kvarstår men ändrar karaktär lite är det högst troligt ett lagerfel. Samma sak om ljudet försvinner, men motorbromsvarianten är en säkrare parameter.
Men oavsett vilket skall Per få en ny växellåda. Även om verkstadspersonalen har rätt JUST NU kan det se helt annorlunda ut om 6 000 mil: Det som ingen ansåg vara ett fel VAR ett fel! Och då kan Per (troligtvis) glömma ett gratisbyte såvida inte Skoda tar det på goodwill. Alternativet blir maskinskadeförsäkringen men då tvingas Per betala en självrisk. Skulle det bli så att lådan blir dålig EFTER typ åtta år/10 000 mil finns inte ens maskinskadeförsäkringen kvar. Och då blir det dyrt.
Så, det ska inte låta så här. Per ska ha en ny växellåda. Och i väntan på den ska Per se till att dokumentera sina besök på verkstaden (se till att verkmästaren skriver under ett typ "besökskvitto" eller för in besöket i datasystemet). Mycket viktigt att vid ett senare tillfälle kunna bevisa att man tidigare har påtalat problemet!

#3 • 2011-11-24 10:24
Gösta_L

Jag råder Per att snarast kräva att växellådan byts ut.
Just VW:s DSG-växellådor är kända för sin dåliga kvalitet och låga driftsäkerhet.
Att växellådan viner redan på en ny bil är ett tydligt tecken på att någonting inte står rätt till.

Låt inte verkstaden vänta ut problemet tills garantin gått ut, så de kan tjäna grova pengar på att kunden får betala bytet.

#4 • 2011-11-24 11:17
Juppe (ej verifierad)

@Troll-Gösta

Det gällde DSG6-lådorna som fanns innan 2009. VW återkallade berörda bilar och fixade till det. Du vet så där jättebra och ansvarstagande som ni, med simmig blick och rabarbersvaj, brukar hylla Toyota för att vara ...

#5 • 2011-11-24 18:36
Peugo

Sant är att vissa blev återkallade men VW:s DSG problemen är inte över, allt för många går sönder i förtid ännu i dagens läge. Inte så konstigt att PSA valde att komma väldigt sent med sina DSG-lådor (2012-2013)? Renaults har väl varit dom bästa om man ser på hur bra dom fungerar i praktiken?

#6 • 2011-11-24 19:18
Peugeote-Pär

Har Audi samma problem med sin S-tronic låda?? För i praktiken så är det ju samma låda men har aldrig hört att dom har haft problem. Hur kommer det sig?

#7 • 2011-11-25 10:59
saabnisse

Vad Gösta menar är väl att allt är direktörernas och den borgerliga regeringens fel.
Så länge sossarna styrde var det aldrig fel på DSG-lådorna.

#8 • 2011-11-25 11:17
Thure (ej verifierad)

Det mekaniska har blivit sämre i många nyare bilar. Något måste man spara in på för att kunna klämma in onödigheter som konsumenter vill ha som t ex ACC med 500 olika inställningsmöjligheter och annat tjafs.

Något som Volvo faktiskt erkänt. Mkt bra gjort.

#9 • 2011-11-27 00:54
Nithin

Jag tror inte att ett lådbyte gör det bättre.

Lycka till!

#a • 2011-11-27 16:16
FLAC

var inte så barnslig Thure, 500 inställningsmöjligheter? ACC/AC är ett mycket bra tillbehör, skulle aldrig köpa en någorlunda bra bil utan detta. Har en extrabil utan AC och man fattar inte att man kunde vara utan det förut, det är ett evigt vevande upp och ner på rutorna på sommaren...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.