Nästa artikel
Bilfrågan: Köra om spårvagn?
Bilfrågan

Bilfrågan: Köra om spårvagn?

Publicerad 10 november 2011 (uppdaterad 10 november 2011)
"När jag tog körkort för 40 år sedan var det förbjudet att köra om spårvagnar vid hållplats. Vad gäller nu?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Då jag tog körkort för drygt 40 år sedan fanns det en trafikförordning som innebar att man som bilförare inte fick köra om spårvagnar som hade stannat vid hållplats.

Har försökt ta reda på om denna regel fortfarande gäller men misslyckats. Vad gäller i dagsläget beträffande omkörning till höger respektive vänster om refug för avstigning.

Ulf S

SVAR:
Den trafikregeln, som endast gällde omkörning till höger då refug saknas, finns kvar än idag även om man strävar efter att bygga bort hållplatser ute i gatan utan refug.

I 3 kap. 58 § fjärde stycket trafikförordningen (1998:1276) kan man läsa följande: ”En förare som avser att köra förbi till höger om en spårvagn eller buss som har stannat vid en hållplats utan refug, skall stanna och lämna fri passage åt på- eller avstigande passagerare”.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-10 21:40
Roger Skagerström

Är det ens möjligt att köra om på höger sida? Där är väl själva hållplatsen?

#2 • Uppdaterat: 2011-11-10 22:39
raggej

Fram till för några år sedan fanns det hållplatser utan refug i Göteborg, men dessa är nu borta. Det är numera alltid refug där man går av mellan spårvagnen och bilarna.

#3 • Uppdaterat: 2011-11-11 10:32
lubos

Kör alltid försiktigt vid passage av bussar eller spårvagnar!
Det kan finnas passagerare som oaktsamt springer ut framför eller bakom fordonet ifråga och blir påkörda av ditt fordon!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.