Nästa artikel
Bilfrågan: Längre liv för bilen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Längre liv för bilen?

Publicerad 14 juni 2012 (uppdaterad 14 juni 2012)
"Jag flög med ett trafikflygplan som var mer än 25 år gammalt. Varför kan vi inte använda bilar lika länge?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag flög häromdagen med ett Fokker trafikflygplan som var mer än 25 år gammalt. I SAS flyger fortfarande MD-80-plan av samma ålder. Varför kan vi inte använda bilar lika länge?

Kalle Flygare

SVAR:
En berättigad fråga. Det hade säkert gått om vi hade varit beredda att investera lika mycket i underhåll och uppdateringar på bilar som flygbolagen gör på sina flygplan. Förmodligen är nyanskaffningskostnaden för ett plan så stor att det lönar sig att hålla ett äldre plan i drift så länge flygsäkerheten inte äventyras.  

Det som idag är främsta skälet för nyanskaffning av flygplan på långdistanslinjerna är den större passagerarkapaciteten och den därigenom lägre bränslekostnaden. Bör vi kanske se det som ett bevis på kostnadsmedvetenhet att sköta sin bil och köra den i 25 år eller är bilägare för fåfänga och vill ha senaste modell? Vad säger våra läsare?

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

27 VW T-Cross såldes under 2019 i 3 723 exemplar, plats 27 i statistiken. Renault Captur såldes i 2 791 exemplar, plats 38, medan helt nya Skoda Kamiq såldes i 147 exemplar före årets slut, plats 185. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-14 09:09
Thommys

Ett flygplan har en mer tidlös designen där vinden fått utforma den optimala kroppen.

Anledning till att bilar snabbare blir omoderna handlar mycket säkerheten. Krocksäkerheten har utvecklats mycket och det mesta sitter i karossen och går inte att byta ut. Skulle man bygga in tillval som t ex ESP, air-bag och bältessträckare i en gammal bil blir även det mycket dyrt. Det är även dyrt att bytta ut del för del i en bil som går sönder. Det kostar även att underhålla karossen mot korrosion. Bränsleförbrukning ska också hänga med och då är de nya karosser mer strömlinjeformade och framför allt måste motorn bytas till en snålare.

Men jag hade gärna haft en bil som var lite mer flexibel än de som lämnar fabrikerna i dag. Skulle jag t ex vilja ha något mer tillval som jag inte köpte med från början så skulle de vara lättare att infoga det senare, och inte kosta mer än vad det skulle kostat att beställt det från fabriken. Det skulle också vara trevligt att lätt kunna byta upp sig motormässigt eller till ett annat drivmedel, utan att behöva byta bil. Men det handlar om pengar. Det blir billigare att byta bil.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-14 09:33
Hanzzon

Vi har själv en Toyota Carina 2 som bruksbil som varit i trafik varje år sedan 1988 och alltså är 24 år gammal som fungerar utmärkt men så har den också blivit servad enligt rekomendationerna en gång per år så visst går det även att få en bil att fungera bra i 25år, nyckeln är bra långtidskvalitét på komponenterna och rätt service liksom hos Flygplanen.

Den största nackdelen med en sådan bil är dock precis som Thommys säger att säkerheten har utvecklats mycket de senare åren och är väldigt mycket högre i en modernare bil om något skulle inträffa, detta är största anledningen till varför vi funderar på att köpa något modernare som andrabil.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-14 11:09
KaptenOberkommando

Jodå, vi kan visst använda våra bilar i 25 år - det räcker med att köpa en Mercedes. Sedan sitter man alltid belåten där med allt från 0 till 60 000 mil på mätaren. Det är bara att inse, en Mercedes är det enda man vill ha när bilen kommer upp i den åldern/de körsträckorna. Sedan kan pastorer och andra prata vilken dynga de vill.

#4 • Uppdaterat: 2012-06-14 11:16
Arbu11

Hade nyligen en Volvo 244 från 1988 - gick som en smäck! :D Tyvärr var det lite småfel som att > Bromlampan konstant lös (hehe, släck!) och att det bara fanns en högtalare - men det får vara lite så på en 24-åring! ;)

#5 • Uppdaterat: 2012-06-14 11:33
Simon no1

Och jag har en celica GT från 1975 som senast den besiktigades fick två anmärkningar, höger strålkastare låg och läckage avgassystem.... Bara att tuta och köra....:)

#6 • Uppdaterat: 2012-06-14 11:42
Filips

Och det är enbart Mercedes som kan det, eller hur Ober? :) Skämt åsido, är man ensam ägare till en bil och dessutom sköter om den och inte kör som om man gick på metamfetamin så kan nog de flesta bilar rulla minst 25 år.
Min fars gamla MB 190 från 50-talet hade rullat i ca 30 år och minst 65000 mil innan han bestämde sig för att det var dags att skaffa en ny bil ;)

#7 • Uppdaterat: 2012-06-14 12:25
Mistro

"Shogun": Vore intressant att veta vilka delar det var som "försvann i ett rostmoln" på 4 år då du ofta nämner detta.
För mig innebär det att bilen "upphör att existera".
( Vore kul att veta hur bilen mår idag )

Renoverade själv upp en MB till bruksskick för 13år sedan och hade förståss ingen aning om vad som väntade mig.
Men den bilen var redan då 18 år gammal och på resans gång blev jag klok på att det bästa i den bilen var motorn. ( 300d )

Kunde förståss lika gärna ha köpt vilken bil som helst ...t.e.x visade sig flera Japaner tämeligen outslitliga och jag var också väldigt glad för Vw/Audi med deras 5 Cyl motorer,men jag ville ha en Dieselbil just då och just dessa Mercor har legendariskt hållbara motorer.
Att svetsen fick jobba hårt i 2 månader ...spelade mindre roll då. ;)

Angående tråden så anser jag att vi har våra bilar allt för länge redan och jag ser inte längre någon större anledning till detta,...åtminstone inte om man inte kan mecka själv.
Har kört gamla lik tillräckligt länge känns det som och för min del får det räcka.

#8 • Uppdaterat: 2012-06-14 12:25
KaptenOberkommando

Filips, observera särskilt att jag skrev "Det är bara att inse, en Mercedes är det enda man vill ha när bilen kommer upp i den åldern/de körsträckorna". Vad jag i första hand syftar på är den oslagbara exteriöra och interiöra perfektionen och passformen, en inredning som sitter ihop och inte gnisslar och knarrar, en inredning som fortfarande luktar ny, inte en noppa i förarsätet trots alla i- och urstigningar utan överdragsklädsel och så vidare. Fortfarande efter alla år och alla mil är det lika roligt att sätta sig bakom ratten. Hur roligt är det att sätta sig bakom ratten i en Toyota eller en Opel från sent 80-tal (om det nu ens finns någon att ta plats i ...)?

#9 • Uppdaterat: 2012-06-14 12:32
snabb95

Arbu11 @ Bromsljus och högtalare låter som mycket enkelt att fixa. En högtalare hittar du mycket billigt på bilskroten och troligen är det bara att byta bromsljuskontakten vid bromspedalen.

Risken är att man slutar sköta bilen när den blir äldre, annars skulle den lätt fungera oklanderligt i 25 år eller mer, i synnerhet nu när karossen blivit galvaniserad. Precis som i ett flygplan finns det så mycket felfri och avancerad teknik som det är synd att bara skrota.

Att elektroniken kommer att behöva bytas tillhör undantagen och i så fall finns även den lätt och billigt överkomlig eftersom relativt nya bilar krockas och eller skrotas.

#a • Uppdaterat: 2012-06-14 13:41
Cox

Kapten !
Det enda som är kvar av en MB efter 20 år är just inredningen, resten har rostat bort !

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.