Nästa artikel
Bilfrågan: Kraft i dieseln utan turbo?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kraft i dieseln utan turbo?

Publicerad 23 september 2013 (uppdaterad 23 september 2013)
"Det går att accelerera upp bilen i hastighet utan att röra gaspedalen genom att koppla och växla." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
I Vi Bilägare nummer 6/13 påstår Bengt Dieden att dieselmotorn praktiskt taget saknar all kraft innan turbon börjat ladda. Jag ställer mig tveksam till det. Min BMW 318d kan köras enbart med koppling och broms vid krypkörning. Det går till och med att accelerera upp bilen i hastighet utan att vidröra gaspedalen det vill säga att enbart koppla och växla.

Det kan man inte göra med en bensindriven bil. Vidare så finns det ju dieselmotorer utan turbo. Dessa skulle alltså totalt sakna kraft enligt Bengt Diedens resonemang att ”dieselmotorn är helt beroende att turbon ska börja ladda”.

Fredrik Wennström

SVAR:
I dag finns knappast några direktinsprutade dieslar utan turbo. Turbon är oundgänglig för motorns funktion men gör den också mer varvtalsberoende. Variationer förekommer men det vanligaste är en vridmomentkurva som går brant uppåt från cirka 1 700 v/min.

Visst går bilen att köra under detta varvtal men något större arbete kan motorn inte uträtta.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-23 13:23
VW Polo 2012

Hej Fredrik Wennström Du skriver "Det går till och med att accelerera upp bilen i hastighet utan att vidröra gaspedalen det vill säga att enbart koppla och växla".
ACCELERERA ?!! Glöm det, även om motorn är kall och ha högre varv när du testar. Men visst går det att puttra iväg på växlarna, men...

#2 • Uppdaterat: 2013-09-23 16:25
billyboy

Dieselmotorer utan turbo har högre grundkomp än dom med turbo, då kan man tänka sig att mellan 800 och 1500 varv kan vara något starkare men sen tar turbon över och då går inte att jämföra.En modern bil kompenserar tomgångvarvtalet till en förbestämd varvtal, putrar du iväg och växlar uppåt kommer motor att vilja behålla den varvtalet så länge den orkar,blir motståndet för stor då blir det motorstopp.

#3 • Uppdaterat: 2013-09-23 20:55
A BE-kort

Jag tror snarare att det är tomgångsregulatorn som gör att man får "ett visst gaspådrag" när varvtalet sjunker då man släpper upp kopplingen.

Ingen vidare acceleration alltså, men en viss hastighetsökning.

Jag har testat lite och jag kommer upp till 4:ans/5:ans växel (manuell) ungefär och runt 30-40 km/h.

#4 • Uppdaterat: 2013-09-24 11:58
1storstark

En Peugeot 1,6 HDI som jag ibland kör kan man faktiskt accelerera upp genom växlarna utan att gasa. Om jag börjar på ettans växel så går varvtalet ner lite under tomgång när jag släpper kopplingen. Då drar motorn på för att komma upp till tomgång igen. I det läget går den alltid lite över tomgång innan den stabiliserar sig igen. Om jag då växlar och lurar ner den till strax under tomgång igen så fläskar den på en gång till. Så kan man gå upp genom växlarna till drygt 50 knyck utan att röra gaspedalen. Trycker jag, vid så låga varvtal gasen i botten, så händer absolut ingenting. Elektroniken har redan gett "full gas". Milkylainen har rätt. Detta har heller ingenting med turbon att göra. Varvtalet är på tok för lågt.

#5 • Uppdaterat: 2013-09-24 12:58
Mistro

"Polo2012": Det är inte Fredrik eller i det här fallet Bengt som påstår detta utan en frågeställare.

#6 • Uppdaterat: 2013-09-24 13:26
mcregor (ej verifierad)

Mistro - som också jag uppfattar det så heter frågeställaren just Fredrik Wennström.

#7 • Uppdaterat: 2013-09-24 13:55
Mistro

Tack,..ibland är man blind! ;) ( Sorry "Polo" )

#8 • Uppdaterat: 2013-09-24 19:34
Boxer

Vet inte om det hör till ämnet men:
Är på affärsresa och har en Polo diesel hyrbil. Det är det mest fasansfulla åkdon jag provat. Från början följde jag växlingsindikatorns uppmaning att växla upp, det vill säga den ville att jag skulle åka omkring med ett motorvarv runt 1500. I alla varvtal under 2500 vibrerade motorpaketet så att det blev resonans i hela bilen. Efter de första 100 kilometrarna var händerna helt vita och jag trodde jag hade stövlar på fötterna eftersom byxorna virat sig runt benen. Dessutom var den i de varvtalen så slö att jag trodde mig sitta i en Lloyd Alexander. Sedan gav jag upp dieselmönstret och började köra den som en bensinbil, d.v.s. med ett varvtal på minst 3000 på trean och fyran och då blev den, om inte bra, så åtminstone inte en fullständig plåga. Ytterligt tveksamt om min nästa bil blir en diesel, åtminstone inte en Polo.

#9 • Uppdaterat: 2013-09-24 21:27
Farsan1979

Till "milkylainen" Tack för ett uttömmande svar. Men om du nu sitter på så mycket teknisk kunskap så kan du väl dela med dig av detta utan att vara lustig på andras bekostnad. Fast det är kanske lätt hänt när man gömmer sig bakom ett anonymt, löjligt alias. Hälsningar
Fredrik Wennström

#a • Uppdaterat: 2013-09-25 11:57
Bortom

Eftersom en motor utvecklar kraft även i tomgång går det att komma igång utan gas (=tomgång). Det går lika bra med bensin som dieselmotor. Men i högre växlar krävs det mer kraft än motorn utvecklar i tomgång så utan gas går det inte att köra i 5:an/6:an.
Eftersom dieslar har högre vrid (även i tomgång) än bensinare är det lite lättare att starta utan gas. Sen finns det nåt som heter tomgångsreglering så om tomgången hamnar under det inställda tomgångsvarvet ger ECU lite ´mer gas´ (underlättar start utan gas)
Däremot det ursprungliga påståendet är fortfarande sant: att moderna dieslar är helt orkeslösa (accelerar knappt) utan turbotryck. Delvis därför att när ECU inte registrerar tryckökning vid ´insuget´ stryps bränsletillförseln för att inte generera svart avgasrök.
Prova att lossa luftröret efter laddluftkylaren och försök att köra iväg...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.