Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Kan jag ta bort bromsen?

Bilfrågan

"Går det att göra om en bromsad släpvagn till en obromsad? Är det byråkratiskt omständigt? Vill slippa bromsen." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Går det att göra om en bromsad släpvagn till en obromsad? Har ett Löövesläp -92 och måste nu helrenovera bromsarna på det. Kan man göra om det till obromsat bara eller måste man byta axel och påskjut?

Är detta byråkratiskt omständligt? Önskar slippa bromseländet.

Anders Bergmark

SVAR:
Ja, det går bra. Man kan behålla samma axel. Du tar bara bort bromswire/stag och så måste du ”steloperera” påskjuts-anordningen. Totalvikten blir högst 750 kg efter att den byggts om till obromsad och genomgått registreringsbesiktning. Dessutom blir den skattefri tack vare den lägre totalvikten.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2013-09-17 19:23

Skattefri?
De allra flesta mindre släp är skattebefriade.

#4
2013-09-18 09:05

Innan man gör "operationen" bör man kanske känna till att man riskerar att bara få köra i 40 km/h.... Detta om totalvikten på släpet överstiger dragbilens halva tjänstevikt.
OK, småbilar, men ändå

#5
2013-10-11 18:40

Kom på att här finns ännu en "fälla":
Man får även se upp med vilken högsta släpvagnsvikt bilen har för obromsat släp. Flera bilar har en gräns som är lägre än 750 kg....

#6
2014-12-04 13:28

Jisses - varför i hela världen vill man ta bort bromsen på en släpvagn?!!! När man gör det HAR SLÄPET INTE LÄNGRE NÅGRA BROMSAR!
Har du någonsin lärt dig avancerad körning med släp? Gå en kurs, och öva med släp på halkbana så får du se vad bromsen är bra för.
Passa på att ta ett E-kort samtidigt, så lär du dig massor om körning med släp. Det är värt varenda krona.
Enligt min mening borde det vara totalförbjudet att använda obromsade släp i högre hastigheter än traktor-fart.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.