Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Känslig färddator?

Bilfrågan: Känslig färddator?

Bilfrågan

"Färddatorn visar en tre procent högre förbrukning vid etanoldrift jämfört med bensindrift. Varför?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har en Volkswagen Golf Multifuel. Vid bensindrift visar färddatorn tre procent för låg förbrukning och vid etanoldrift tre procent för hög, jämfört med uppmätt förbrukning.

Varför visar den olika vid olika typ av bränsle?

Ottar
    
SVAR:
Detta är inte ett ovanligt fel på flexifuelbilar. Det har sin grund i att motoroptimeringarna i de flesta fall görs för bensin. Då etanol har cirka sex procent högre densitet än bensin kan ett fel uppstå vid bränslemätningen.

Detta påverkar inte motorns funktion eller avgasreningen men kan ge en viss felvisning i färddatorn.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-05-02 09:47

Svaret är ju intressant, men om motoroptimeringen görs för bensin bör det ju vara en struntsak att kalibrera mätningen så att den stämmer oavsett bränsletyp.
Klarar man inte att plocka in en sensor för resp. bränsle skulle man ju lätt kunna sätta dit en knapp för bränsleval.

Men om man känner felvisningen spelar det ju inte så stor roll.
Man klarade sig ju utmärkt utan färddator för tjugo år sedan och då slapp man ju de här bekymren.

#2
2011-05-02 20:13

Ja, det finns verkligen stora problem ...suck

#3
2011-05-02 23:00

Tänk om man hade en färddator....

*Suck*

Vissa har det bra.

#4
Newspeak
2011-05-03 15:54

@Saabnisse: Instämmer. Men många knappar blir det, eftersom vi har E75, E85, B95E5, B95E10, B98, B99, B100, B102 och alla möjliga tankningsblandningar av dessa i pumparna beroende på när, var och hur vi tankar. Själv använder jag bara färddatorn för att hålla koll på den momentana förbrukningen, vilket i slutänden även sänker den totala förbrukningen. För närvarande blandar jag 70% B95E5 och 30% E85 utan några större prestandaförluster.

#5
Storknut
2011-05-03 16:32

Visst även vår Golf Multifuel visar fel på färddatorn. Men bilen i sig är en mycket bra och trevlig bil där vi nästan bara kör på etanol. Det senaste åren är det en fröjd att tanka bilen på etanol då prisskillnaden mot bensin är så stor och ökar till etanolens fördel. Jag litar aldrig på bensindatorer oavsett i vilken bil den sitter.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.