Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Värför mäter ni inte strålning?

Bilfrågan: Värför mäter ni inte strålning?

Bilfrågan

"När jag läser om hybrider med smärre kärnkraftverk i bagaget så mäter ni ingen strålning. Varför?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
För några år sedan så gjordes grundliga mätningar på farlig strålning från bilar som har batteriet i bagaget vilket ledde till allvarlig kritik. När jag läser era reportage om superfina hybrider med smärre ”kärnkraftverk” i bagaget så mäter ni ingen strålning.

Är det för att det inte finns någon strålning eller är det ett glömt kapitel?

Greger Brandum, Storuman

SVAR:
Det verkar som att biltillverkarna är mer observanta på magnetfälten i hybridbilar och avskärmar dem därför bättre. Detta bekräftas av Vi Bilägares test av Toyota Prius av första generation vilken uppvisade ett av de två lägst uppmätta värdena jämfört med ett antal traditionella bilmodeller.

Dagens tredje generation av Prius har enligt Toyota ett magnetfält som är betydligt lägre än en modern tv.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-04-26 08:26

Är väl kanske snarare på sin plats att mäta riktig radioaktivitet i bilarna från Japan!

#2
Raymond K
2011-04-26 11:23

Om det inte finns någon strålning i dagens bilar är det ju strålande.

#3
2011-04-28 17:29

Raymond K - stön!
Och så tycker mina närmaste att jag har dålig hunor...
För övrigt så handlar det om elektromagnetiska kraftfält, förresten. Vars hälsoeffekt jag för övrigt betvivlar.

#4
Gert Andersson
2011-04-28 19:48

Raymond K, jag uppskattar ditt skämt. Man skall icke behöva skriva kuk för att det skall blifva ett humoristiskt skatt.

Jag är orolig för min vän Mohammed, taxichafför. Strålning från bilarna då de är från japan (kärnkraftswerksolyckan som icke dess tekniker kunde lösa) och dessutom strålningen utav batterierna.

Men när tog Toyota ansvar senast? Läckande bränsleledningar, fastnande gaspedaler, lossnande nackskydd. Lista kan göras oändlig!

#6
Raymond K
2011-04-28 21:08

Sorry men ibland kommer inbjudan till skämt som serverade på silverfat. Kul att nån uppskattade det.

#8
2011-05-02 00:13

Haha jag tror min mamma var på ett sånt ställe i Tranås för många många år sedan. Varje gång vi skulle hämta henne så kom den jävla musikkåren och tutade så vi fick vänta på dom.

#10
2015-04-08 11:07

Strålning får man i äldre objektiv, typ Takumar 1.4. Där är det bakre linsen som avger strålning. Detta var ett sätt att bättra på optiska prestanda på 60 och 70-talet. Som nu visar sig i gul-färgade linser. Som går att 'tvätta' bort med UV ljus.
Men nu var det ju frågan om magnetfält som strålade... Sorry för OT.

#11
2015-11-28 20:40

Samhället ligger bakom en kollektiv konspiration baserad på propaganda-indoktrinering vars syfte är att få okunniga och lättlurade människor att misstro och förlöjliga alla ifrågasättanden av en teknologi som blivit avgörande för det teknologiska samhällets företag och ekonomi.

Samhällets främsta målsättning är att dölja riskerna med att utsätta levande varelser vars kroppar helt styrs av svaga elektriska strömmar för elektromagnetiska fällt som stör ut och förstör kroppens naturliga elektriska system.

Det är ingen skillnad mellan detta och att störa ut teknisk apparatur med hjälp av elektromagnetisk mikrovågsstrålning.

Den som är intelligent inser att det självklart inte är bra att störa ut kroppens styrsystem.
Den som är korkad fånflabbar med ett fåraktigt grin och fattar inte ett jota - det är tack vare dessa fånflabbare samhället lyckas så förträffligt med sin konspiration.

#12
2015-12-20 11:47

Det kan vara på sin plats att påpeka att den etablerade medicinska vetenskapen aldrig lyckats fastställa ett direkt fysiskt samband mellan elektromagnetiska fält och människors upplevda välmående. Detta trots en mängd genomförda experiment och studier i frågan. Läkarvetenskapen kan alltså inte diagnosticera det som en sjukdom, ja, i alla fall inte av "fysisk" art.

Därmed inte sagt att det inte finns en sådan påverkan. Men den har sannolikt psykologiska orsaker. Problemet är att ingen har lyckats kartlägga effekten vilket är det gängse inom sådana här sammanhang. Om sambandet inte går att visa via oberoende studier, ja då klassas det inte som en renodlad medicinsk åkomma utan hamnar på inbilningskontot. Och ligger man där är det betydligt svårare att utveckla fysiska hjälpmedel, eftersom andelen samverkande faktorer mer eller mindre går mot oändligheten. Den mest effektiva behandlingsstrategin är därför att psykiatrin får ta hand om dessa ganska säklsynta specialfall.

MVH AL

#13
2015-12-22 08:42

Det är STOR skillnad mellan strålning (gamma-, beta-, alfa, röntgen o.d.) och elektromagnetiskt fält. Batterier avger VARKEN strålning ELLER magnetfält. För att magnetfält ska bildas krävs det att ström flyter. Men: elkablar genererar svaga magnetfält ty koppar saknar ferroelektriska egenskaper. I
elmotorer bildas det mycket kraftiga magnetfält (det är just DET som är meningen!) p.g.a. att lindningarna har järn- eller magnetkärnor, men motorer har block av metall och det avskärmar allt magnetfält (Faraday burk). Så elbilar alstrar inte mycket mer magnetfält än vanliga bilar.
Damma gärna av era gamla böcker i fysik :)

#14
2016-01-23 13:44

N-iklas.

Jo det kan vi ju se här nedan i svarsfältet......

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.