Nästa artikel
Bilfrågan: Hur tysta bilen från däckbuller?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur tysta bilen från däckbuller?

Publicerad 7 januari 2022 (uppdaterad 4 april 2022)
"Lossa inredningen och isolera? Fungerar bitumenmatta, folierad skummatta eller kanske fogskum?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
När jag tar min dagliga promenad har jag reagerat på däckbuller från olika bilar. Ju större bilar och bredare däck, desto mer buller. Jag undrar därför – mäter ni buller i kupé eller från utsidan? Med de dubbfria vinterhjulen bullrar min RAV4 betydligt mindre. Behöver inte hålla på att justera volymen på radion. Hur kan jag dämpa bullret från bakvagnen – lossa inredningen och isolera? Fungerar bitumenmatta, folierad skummatta eller kanske fogskum?
Jonas Rav4, 2019

Svar:
Jo, det är en märkbar skillnad att gå längs en trafikerad väg jämfört med att sitta inne i en bilen. Och visst har du rätt – bredare däck och tyngre fordon väsnas mer. Vägbeläggningen har också stor betydelse. Vi har grov asfalt som dessutom ruggas upp av dubbar vintertid. Däcktillverkarna mäter och deklarerar oväsen vid förbipassering. Vi mäter buller inne i kupén, vid förarens högra respektive vänstra öra. Tyvärr kan vi inte ge dig någon vägledning eller hopp om att lyckas göra din bil tystare. Vi har kollat i stort sett alla försök som presenterats och de har inte fungerat. Knappt märkbara skillnader. Däck med ljudisolation kan ge en liten förbättring.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 5 april 2022 Camry lider väl av samma…
  • 5 april 2022 Ja nyaste Camry är fin. Men…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.