Nästa artikel
Bilfrågan: Hur påverkas 
resultatet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur påverkas 
resultatet?

Publicerad 19 juni 2012 (uppdaterad 19 juni 2012)
"Vår grova asfalt är ju inte lika slät och fin som den vid era däcktester. Vilken inverkan har det på resultaten?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag tycker alltid att däcktester är intressanta. Det är faktiskt roligt att läsa om hur olika däck fungerar, men vilken inverkan har asfalten? Vår grova asfalt är ju inte alls lika slät och fin som på era testfilmer. Vilken inverkan har detta på resultaten?

Martin Linderstad

SVAR:
Typen av asfalt påverkar helt klart resultatet. På däckföretagens testanläggningar finns sträckor med olika asfaltstyper,  både finkornig och grovkornig men tester görs även på betong. Det skiljer sig ofta i resultatet mellan dessa olika underlag men det är beroende på däcken och hur dessa är utvecklade. Man skulle säkerligen kunna utveckla däck som är utmärkta för bara grov asfalt (men sämre på slät) och vice versa men eftersom bilar körs på en mängd olika underlag så krävs det att däcktillverkaren hittar en balans som fungerar på många asfaltstyper.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-19 11:02
Thommys

När jag läser däcktester så är bullret en av de mer intressanta uppgifterna för mig. En däcktyp som tydligen bullrar mer än andra däck är de lättrullande ekodäcken. Här ska man överväga att välja ett standarddäck för att få en komfortablare ljudkuliss i bilen.

Just därför att ljudet i bilen är så beroende av vilket däck som sitter på bilen så tycker att det alltid ska redovisas vilket däckmärke och modell som sitter på bilar som är med i biltester. Inte bara dimensionen, som nu.

Det är inte bara vi i Sverige som klagar på däckbuller. Jag läser även på tyska bilforum och ser att även de har mycket åsikter om det. Folk blir mer och mer kräsna idag när bilarna går tystare i övrigt.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-20 18:33
S.Sörensen

Thommys: Håller fullständigt med, svensk asfalt är helkass nuförtiden, mest pga att den inte underhålls som den borde, hr borg kammar in en massa pengar från oss som inte kommer tillbaks..

#3 • Uppdaterat: 2012-06-24 10:09
Hackenbush

Körde på en landsväg nära hemmet igår, den är "nyasfalterad" eller vad man skall kalla det för, det såg mest ut som ganska stora stenbitar. Inte undra på att bilarna bullrar mer i Sverige om vi skall ha "stenasfalt".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.