Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Fords olja bättre?

Bilfrågan: Fords olja bättre?

Bilfrågan

"Ford har en egen motorolja som heter Formula E 5W-30, vilken rekommenderas till vissa av deras modeller." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Ford har en egen motorolja som heter Formula E 5W-30, vilken rekommenderas till vissa av deras modeller. I en folder som heter "Oljan din Ford förtjänar" beskrivs denna som icke syntetisk och billigare än syntetoljorna. Den sägs också vara bättre än dessa enligt foldern.

Hur är det med detta? Är den enbart mineralbaserad? Min verkstad säger att det är en delsyntet. Vem tillverkar den åt Ford?

Ingemar Larsson

SVAR:
Ford Formula E 5W-30 tillverkas av Castrol. Den kan användas i 85 procent av Fords motorer och uppfyller normen WSSM2C913 A1. Alla oljor är idag blandningar av olika basoljor.

Definitionen av syntetolja har ändrats och begreppet används idag även om förädlade mineraloljor. Det enda som är viktigt är normuppfyllandet. Detta visar att oljan testats och godkänts av Ford.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-07-27 18:04

Det märkliga är att Ford Sverige inte svarar på frågor om rekommenderad olja utan hänvisar till märkesverkstäderna. Någon teknisk support ges inte till privatpersoner. Och märkesverkstäderna, i varje fall de jag kontaktat, säljer inte Fords rekommenderade olja utan häller i den allra dyraste versionen av Castrol. Ett sätt att tjäna pengar?

#2
2011-07-27 21:27

Finns ju annars oljeguider på div hemsidor för oljebolag och försäljare vilket jag anser är den bästa vägen att gå!

T. ex min nissan primera med sr20de motorn funkar billigast med Acea A1,B1 men även med Acea A3,B3 vilket även frågeställarens bil bör funka bra med!

Kommer själv att köra med Biltemas 5W-50 eftersom motorn har lättryckskolvar och verkar dra olja = 1L/300 mil.

#3
2011-07-27 22:05

Det vore intressant att höra vad Ford Sverige har att säga i frågan. Men det är väl att hoppas för mycket...

#4
2011-07-27 22:11

Det står ju i alla instruktionsböcker vilka kvalitetsklasser som krävs. Köp det märke du trivs med. Har arbetat i bilindustrin i 15 år, har aldrig hört talas om en motor som rasat pga dålig olja - bara av för långa bytesintervall eller felaktig kvalitet, och då i kombination med oilsludgeproblematik som vissa biltillverkare haft problem med.

#5
2015-06-01 19:26

Finns det något bilfabrikat som inte har egen "fantastik" motorolja i dag?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.