Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Finns billigare leasing av elbil?

Publicerad 2021-03-26 07:00 (uppdaterad 2021-03-26 07:00)
"Vad jag kan se är 3 200 kr/månad, för en Renault Zoe, det billigaste. Har du tips på om det finns billigare alternativ?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag vill gärna leasa en elbil, men en skraltig ekonomi klarar inte riktigt de priser som finns. Vad jag kan se är 3 200 kr/månad, för en Renault Zoe, det billigaste. Har du tips på om det finns billigare alternativ? Eller om man på något sätt kan komma ner i pris genom att leasa begagnade?
Tomas

Svar:
Jag har gjort som du förmodligen, kollat på nätet. Men billigare är svårt att hitta i den bilklassen. Fiat 500 finns för 2 600, Renault Zoe för 2 900 (kampanjpris). Jag tänkte att Seat Mii kunde vara ett alternativ men den verkar inte gå att få tag på längre. Och ingen av dem är lika rymlig som Zoe. Försäljningen av lite mindre och inte så dyra elbilar kan sägas vara i sin linda och utbudet kommer att öka, vilket gör det möjligt att i vart fall köpa en elbil till överkomligt pris under de närmaste åren.  
Privatleasing är kanske främst ett alternativ för den som inte vill låsa en bunt med pengar eller bilinnehavet mer än några år. Det kan också vara ett alternativ om man inte vill eller kan sätta in en kontantinsats vid köp. Men billigt är det inte. Renault Zoe fanns vid min kontroll för 360 000 med batteri och före klimatbonus (60 000). Månadskostnad 3 500, vid kontantinsats på 108 000. Och leasing av begagnat avråder faktiskt handlare ifrån. Det lönar sig inte.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.