Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Felvisande temp?

Bilfrågan: Felvisande temp?

Bilfrågan

"Tempmätaren visar 90 grader när motorn i verkligheten är 10-20 grader kallare. Har ni gjort några mätningar?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har ni gjort några mätningar på till exempel Volvo XC70 via OBD-uttaget och eller varit i kontakt med tillverkare som installerat felvisande temperaturmätare? Tempmätaren visar 90 grader när motorn i verkligheten är 10-20 grader kallare. 
Olle Svedåker

Svar:
Nej, jag kan inte säga att vare sig mina kolleger eller jag själv noterat det problemet. Däremot har ju moderna dieselmotorer haft problem med att ge ifrån sig tillräckligt med spillvärme för att man ska få bra kupévärme vid kyla. Det löser de flesta tillverkare med tillsatsvärmare. Vid kontakt med Volvo Cars rekommenderades du att ta kontakt med din verkstad för kontroll. För övrigt ersätts temperaturmätare numera ofta med endast en varningslampa vid för hög motortemperatur. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du varit med om liknande problem som frågeställaren?
 

Kommentarer

#1
2020-06-17 07:08

"Motorn" är - sannolikt - 10-50 grader svalare - beroende på var man mäter.

Visar mätaren olje- eller kylvätsketemperaturen - båda förekommer.

"Man" lägger uttaget till vvx i "hotspot" för snabbare uppvärmning - och då lägger man - självklart - även temp-givaren där.

#2
2020-06-17 09:00

Ett ganska vanligt förekommande problem, tempmätaren kan utan vidare visa fel på 20 grader, har själv upplevt detta som löstes med byte av termostat. Det fixade inte felvisningen men motorn kommer sen dess upp i ca 90 grader verklig temperatur, året runt. För övrigt en mycket korkad tendens att ersätta tempmätare med varningslampa men jag kanske bara är gammalmodig?

#3
2020-06-17 09:10

Mätaren i instrumenthuset visar bara vad tillverkaren vill visa. Det är inte meningen att man ska veta mer än att motorn är kall, normalvarm eller överhettad.

#4
2020-06-17 09:56

Jag tror att på grund av ägarnas nojighet och för att slippa återkommande funderingar från ägare så har nog alla tillverkare gått över till en funktion med stor hysteres på idealvärdet 90 grader och det visande värdet.

Det finns inga bilar som har konstant exakt vattentemperatur på grund av reglertekninska skäl.
En pendling på plus minus 10-15 grader på grund av termostat, fläckten, cupevärme, motorbelastning etc faktorer är normalt och naturligt.

#5
2020-06-17 09:59

Kan alternativ mätning med för oss okänd metod visa både 10 grader lägre och 20 grader lägre då bilens visning är 90 grader?
Då behöver den alternativa mätningen kalibreras innan bilen misstänkliggörs!

#6
2020-06-17 10:12

Jag tror nog betydligt mer på mätvärden från OBD än en analog mätare. Motortemperaturen på min bil hålls inom 88-94 beroende på årstid och utetemperatur.

Edit: Det är en bensindriven bil men det kunde ni kanske räkna ut...

#7
2020-06-17 12:07

Temperaturmätaren är lika onödig som varvtalsmätare på en automatväxlad bil. För hög motortemp kommer ju att anges med felindikering i displayen.
Förr i tiden när motortemperaturen på många bilar kunde påverkas manuellt med kylargardiner kunde man ha nytta av en tempmätare, ändå var den då ersatt av en varningslampa på många bilar.
Idag när man inte kan göra något för att påverka motortemperaturen visas den ändå med en felaktig mätare.
Det är för många onödiga visande mätare på moderna bilar, all info går ju i princip att lägga in som ikoner i skärmen och behöver inte visas kontinuerligt..

#8
2020-06-17 13:52

Personligen tycker jag inte alls att det är onödigt med varvräknare på automatväxlad bil. Jag tycker det är intressant information att veta vilket varvtal man ligger på.

Men ska man gå in på det spåret så kan man lika gärna säga att varvräknare är onödigt på manuellt växlade bilar också. Bara att lyssna sig till ungefärligt varvtal eller i alla fall när det kan vara lämpligt att växla.

#9
2020-06-17 14:02

Varvräknare är lika onödig till moderna motorer som tempmätare, oljetrycksmätare, amperemätare etc. bejje: Vad ska du ha denna "intressanta information" om varvtalet till, i en bil med automatlåda?

#10
2020-06-17 15:02

På manuellt växlade bilar kan varvräknaren vara väldigt bra om man vill "köra aktivt" och dra upp till rödmarkeringen vid växlingarna. Inget jag gjort speciellt ofta och man ska väl undvika sådan körning annanstans än på bana.

#11
2020-06-17 15:33

Tempmätaren är delvis en glädjemätare på moderna bilar, den visar inte alls exakt vad tempen är.
I princip när motorn når normal arbetstemp håller sig mätaren på mitten för att man ska:
Slippa "gnäll från kunden och frågor om skit som inte spelar någon roll".
Eftersom den är relativt värdelös och de flesta kunder slutat bry sig om den eftersom den inte säger något vettigt så har många valt att plocka bort den helt.

#12
2020-06-17 17:06

milkylainen Du tycker i #11 att temperaturmätaren är relativt värdelös. Det är ett riktigt dumt påstående! Hur skall Du då veta om/när termostaten blir felaktig, vilket den blir förr eller senare i de flesta bilar.

Det är inte av ekonomiska skäl som Volvo tagit bort vattentemperaturmätaren och efter klagomål numera monterar en mätare som ser helt normal ut men som visar fel temp. Volvo vågar helt enkelt inte visa kunden den verkliga temperaturen som ofta inte når upp rätt arbetstemperatur när det gäller dieslar.

Verkar som om bilindustrin numera tycker att det är helt normalt att fuska och lura sina kunder så mycket som möjligt! Det är en skrämmande utveckling och något som biljournalisterna inte borde acceptera.
Om Du L West inte skaffat OBD databoxen (hur många promille av bilägarna gör det) så har Du fortfarande helt i onödan kört med den felaktiga termostaten, dålig miljö, kupévärme, och igensatt partikelfilter som följd. (Bränslevärmaren kan omöjligt kompensera en felaktig termostat).
Skrämmande utveckling! Låt inte detta passera utan protester Erik Rönnblom.

#13
2020-06-17 18:06

Den roligaste av alla mätare är laddtrycksmätaren på vissa SAAB-modeller. Den hade också en viss funktion: om nålen gick över max-värdet , låg man på gränsen till att skyddsvakten slog ifrån. Det ville man inte.

#14
2020-06-17 18:11

mso1000 #4
Det stämmer inte att temperaturen normalt varierar beroende på belastning eller utomhustemperatur när det gäller bensinbilar. På våra V70N den ena bensin och den andra diesel står mätaren exakt rakt upp på 90 grader oavsett belastning (och utan hjälp av bränslevärmare, men det tar tre gånger så lång tid för dieseln) det är helt vanliga mätare som visar den VERKLIGA temperaturen.
I cirka 100 år har man haft vanliga rättvisande temperaturmätare på alla motorer utan problem, så det är verkligen sorgligt att man sedan några år börjat med dessa fejkmätare som visar 90 oavsett om temperaturen är 70 eller 90 grader.

När temperaturen på bensinbilen för några år sedan sjönk från 90 till 75 bytte jag termostat och genast blev det 90 grader igen. Kan Du förklara hur jag skulle kunnat veta att termostaten blivit felaktig med en fejkmätare??

#15
2020-06-17 19:33

snabb95 - hur vet du att just dina temp-mätare visar den VERKLIGA temperaturen. Det är nog som flera skrivit att biltillverkarna anpassar mätvärdena så att ägarna inte skall bli oroliga så länge den VERKLIGA temperaturen ligger inom ett rimligt intervall - ungefär det mso 1000 skrivit. Om inte annat så är ju mätvärdet beroende på VAR man placerat givaren.

#16
2020-06-17 20:42

Om snabb95:s tempmätare faktiskt sjönk till 75 och sen steg till 90 efter byte av termostat så tror jag han har en tillförlitlig mätare. För mig blev det stegvis allt svårare att få värme i kupén på vintern och när tempen (OBD) till sist knappt orkade över 73 (tempvisaren klättrade ganska snabbt till 90) bytte jag termostaten. Vips var allt ok. Jag tror alla biltillverkare placerat tempgivaren på ett sånt ställe att mätningen ska vara rättvisande. Annars tappar man ju vitsen med en tempmätare. Och ja, jag körde onödigt länge med "för kall" motor.

#17
2020-06-17 21:45

Pi
Jag har så gamla bilar så fejkmätare var inte uppfunna på den tiden. Givaren sitter alltid i topplocket där ett högt flöde från vattenpumpen och termostatens By-pass ventil ser till att temperaturen är konstant och rättvisande. Gäller alla bilar som jag har mångårig erfarenhet i från som t.ex. Mercedes 190 1958, MB 230 1968, o.s.v. till nuvarande Volvo 245 1985, V70 2001 och V70 2007. På de två senare kan man avläsa temp mätarens givare via OBD uttaget. Så jag är helt säker på att mätaren visar givarens temperatur som är den VERKLIGA och högsta vattentemperaturen i motorn. Det kan Du även se i flera av L West inlägg. Så jag har mycket svårt att förstå hur Du kan tro något annat eftersom fejkmätare är en helt ny uppfinning.

#18
2020-06-22 11:53

Som tidigare nämts så visar mätaren 90 grader fast den verkliga tempen är mellan ca 75-100gr.
Själv så upptäckte jag detta när jag kupevärmen kändes lite klen trots att mätaren var på 90gr som vanligt.

Kopplade in min OBD skanner och läste av livedata,kunde då se att tempen aldrig nådde ens 80gr!
I början på skalan alltså ca 50gr där stämde det ganska bra mellan intrumentpanelen och OBD men ju varmare motor desto sämre stämde det.
Efter byte av termostat så var kupevärmen åter normal men ingen skillnad kunde ses på mätaren...90gr som vanligt!
Skoda Octavia 2.0fsi

#19
2020-06-27 08:52

roland.e
Nog är det för sorgligt att bilföretagen numera har så låg moral att man för egen vinning fejkar data så att kunden måste skaffa sig OBD-datorer för att få rätt information och inte ovetande köra med en felaktig bil som skadar både miljö och plånbok.
I USA skulle det sannolikt vara olagligt och förenat med böter i miljardklassen om fifflet blir uppdagat.

Sedan flera år har jag informerat Vi Bilägare eftersom bilföretagen tydligen lyckas med att lura även proffs som t.ex. motorjournalister.
Senast jag informerade Vi Bilägare, Bilfrågan om fejk vattentemperaturmätarens tillkomst var 2020-06-21.

Undrar vad det är för "Pundhuvud" som sätter "Bromsa" på Rolands intressanta information om OBD data.

#20
2020-07-01 19:44

milkylainen ovan har helt rätt.
Tillverkarna införde tempmätare som efter en viss tid ställer sig på 90° oavsett om motorn är 50° eller 70°.
Detta för att slippa alla klagomål från kunder som kom som ett brev på posten när de snålare dieslarna kom i slutet av 90-talet.
Detta är fakta.

#21
2020-07-19 23:48

"Vid kontakt med Volvo Cars rekommenderades du att ta kontakt med din verkstad för kontroll." Skriver Erik Rönnblom, Vi Bilägare i svaret. Det är åter igen bedrägligt av Volvo att svara så när man vet att verkstaden INTE kan åtgärda ett av Volvo med avsikt inprogrammerad felvisning. Därmed jättedåligt även av Vi Bilägare att vidarebefordra ett av Volvo så urskuldande svar när det är så lätt att ta reda på sanningen med en OBD instrument och pressa Volvo på ett ärligare svar.

#22
2020-07-21 00:46

Erik Rönnblom Vi Bilägare
Redan i frågan framgår det att man kan se vattentemperaturmätarens felvisning genom att koppla in sig via OBD uttaget. Ändå låter Ni vidarebefordra ett från Volvo så simpelt och felaktigt svar (#21) utan att göra en egen kontrollmätning. Det är verkligen dåligt av en motortidning som vill upplevas som seriös, eller hur Erik?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.