Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Dubbdäck utan dubb?

Bilfrågan

"Om man tar bort dubbarna – får man fortfarande vinterdäck? Eller är de då bara godkända som sommardäck?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om man tar bort dubbarna från vinterdäck, får man fortfarande vinterdäck, fast odubbade, eller är de då bara godkända som sommardäck? Jag har hört att dubbade vinterdäck egentligen är sommardäck med dubb som man kan köra på vintern.  
Samir S

Svar:
Låt oss först avliva uppfattningen att dubbdäck är sommardäck med dubb. Det är helt fel. Vinterdäck har en annan uppbyggnad, mönster och gummiblandning. Du kan ta bort dubbarna och köra med däcken på sommaren. Men det är inte att rekommendera. Och vissa tillverkare har en metod för att fästa dubben mot gummit som kan göra det besvärligt att få ur dem. Vinterdäcket har också betydligt sämre grepp och stabilitet på sommarväglag. Dessutom kan du få problem med att vinterdäckets hastighetsklassning inte är godkänd på bilen som sommardäck. Ett dubbdäck som man drar ur alla dubb på är, märkligt nog, fortfarande godkänt som vinterdäck om mönstret håller minst 3 millimeter. Men däcket är ju konstruerat för att fungera med dubbar och det finns också, inom parentes sagt, regler om slitaget avseende dubbtäthet när däcket fortfarande har dubb. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-11-13 10:13

Vinterdäck med dubb har ett grövre mönster än sommardäck för att ha drivkraft och bromsförmåga i snö och slask. Du får inget vinterdäck av att sätta dubbar på ett sommardäck. De är helt olika.

#2
2019-11-13 15:51

Såklart att ett dubbat vinterdäck fortfarande är ett vinterdäck även om man tar bort dubbarna (det blir på samma gång godkänt som sommardäck). Dock rubbar man en del på hur dubbdäckets konstruktion var tänkt att fungera. Jag tycker för min egen del att det bästa är att köpa dubbfria vinterdäck av nordisk kvalitet. Det blir tystare än med sommardäck, man får en otroligt mjuk gång och en avgjort lägre bränsleförbrukning.

#3
2019-11-14 06:51

Redaktionen frågar och svarar! Vad tycker du om svaret?

#4
2019-11-14 13:10

Ett bra sätt att förstå betydelsen av rätt gummiblandning och rätt mönster är att ta sig en promenad på en trottoar med glansis eller snömodd.Gå med lätta sommarskor med hård sula och minimalt mönster och jämför sedan att gå med rejäla mönstrade vinterkängor. Finns nog ingen som inte märker den enorma skillnaden.

#5
2019-11-14 17:05

Michelin har odubbade vintersulor med extra isgrepp, ja det är ett samarbete mellan skotillverkaren Icebug och Michelin. :)

I Nordamerika säljer de vinterdäck som kan dubbas. Det är alltså dubbdäck fast utan fabriksmonterade dubb. De kan dubbas av säljaren eller så kör kunden utan dubb.

Känns rätt värdelöst. För dubben fungerar sämre när de är eftermonterade. Och som dubbfria så har de inte isgreppet som ett däck utvecklat som dubbfritt.

#6
2019-11-14 18:44

Är väl inget märkvärdigt att vinterdäck är OK efter att dubben tagits bort Det är framförallt gummiblandningen och mönstret som är det viktiga Bromsen använder man ju ändå aldrig i halkigt väglag gör man det ofta ska man nog ställa bilen när det är halt
Förr la man på dubbar på vinterdäcken i efterhand det blev rejält fäste och behövdes i Norrland

#7
2019-11-14 21:14

Efter kompletterar man dubb numera som lossnat eller slitits ut? Likaså om det finns plats för fler dubb - så länge man följer lagen ?

#8
2019-11-14 22:14

Fattar inte. Samma visa varje gång.
Alla dessa idiotiska frågor om däck från folk som vad det verkar, vill komma undan några hundralappar billigare.
På riktigt. Har man körkort 2019 om man tror att vinterdäck blir ett bra sommardäck om man tar bort dubben?

#9
2019-11-15 17:02

Hur kan ett sånt vansinnigt rykte uppstå? Att man dubbar sommardäck? Det får vara någon måtta på okunnigheten!
Dubbad vinterdäck som tappat alla sina dubb och ändå inte är slitna (hur nu det skulle gå till) är renodlade snödäck och värdelösa på is.

#10
2019-11-16 11:16

Ja, ibland undrar man om en del frågor till ViB är på skämt. Men en del bilister är helt okunniga/ointresserade av bilen som sådan, och ser den bara som en självgående fraktlåda på hjul. Vi Bilägare vill ju vara en biltidning för alla, så denna och liknande frågor lär nog komma i fortsättningen också.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.