Nästa artikel
Bilfrågan: Byta olja var 1 000:e mil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Byta olja var 1 000:e mil?

Publicerad 19 mars 2012 (uppdaterad 19 mars 2012)
"I instruktionsböckerna står det att oljeförbrukningen kan uppgå till 0,5 liter per 100 mil. Kan det stämma?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag äger två Audi-bilar, båda bensinare och 2.0T, en A6 Avant -08 och en TT -07. I båda instruktionsböckerna står det att oljeförbrukningen kan uppgå till 0,5 liter per 100 mil. För mig låter detta hårresande för en modern bilmotor.

Jag begriper mycket väl att genom detta uttalande friskriver sig Audi allt ansvar om bilen börjar förbruka olja. En modern bilmotor förbrukar inte så mycket olja. Då är något fel. Min A6 förbrukar omräknat cirka en liter per 2 000 mil och TT:n förbrukar en liter per 1 000 mil. Högst normalt.

Om nu bilen verkligen skulle förbruka så mycket olja som en liter på 200 mil skulle den rent teoretiskt, mellan oljebytena som föreskrivs var 3 000:e mil, förbruka 15 liter olja à 235 kr/liter = 3 525 kronor! Jag byter alltså ut oljan tre gånger mellan de ordinarie oljebytena.

Frågan är då: varför ska jag ha Longlife-olja om den byts ut helt var 1 000:e mil? 1 000-milaoljan är ju ingen Longlife-olja utan köps på Biltema till exempel för 70 kronor per liter.

Christer Dahlquist, Borrby

SVAR:
I brev från våra läsare har vi fått veta att det förekommer att just Audis motorer drar mycket olja, ibland till och med mer än vad du anger. Förklaringen ska nog sökas i biltillverkarnas strävan efter låg bränsleförbrukning. Motorn ska rotera lätt och lager och tätningar (kolvringar med mera) sätts inte an lika hårt.

Eftersom oljekonsumtionen inte mäts vid förbrukningstesterna är det gynnsamt för tillverkarna. Att det helt spolierar idén med longlife-olja är en given effekt.

Det ska i sammanhanget nämnas att VW-gruppen inte är den enda tillverkare som tillåter hög oljeförbrukning.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-19 09:06
Juppe (ej verifierad)

En modern bilmotor had avancerad motorelektronik som övervakar en mängd saker. Om en modern bilmotor drar mycket olja så är det för att motorn vill ha den mängden olja. Det kan vara pga av korta kallkörningar, hård körning eller något annat.

En gammal omodern motor har inte denna motorstyrning och övervakning, så där är oljeförbrukningen mer eller mindre konstant.
Motorn får med andra ord inte den mängd olja den vill ha - med ökat slitage och förkortad livslängd som följd.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-19 09:28
Granlund (ej verifierad)

En ny modern motor ska inte förbruka olja, det är en myt. Mer än några dl per 1000 mil är onormalt.
Oftast ses hög förbrukning på demobilar som körts full gas från start eller hos tillverkare med för stora toleranser/låg kvalite. En motor som förbrukar mycket som ny kommer förbruka massor när den blir äldre.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-19 10:31
KaptenOberkommando

Jag kan bara konstatera att ingen av mina Mercedesar förbrukar en endaste millimeter olja på oljemätstickan mellan oljebytena som enligt ASSYST-systemet sker vid ca 1 700 mil. Och då kör jag dem på helsyntet 5/40 (Mobil 1 och Castrols vassaste variant).

Men man kan fråga sig om man behöver byta olja överhuvudtaget i en Audi om de drar så pass mycket olja som det påstås. Jag menar, det tillförs ju i praktiken ny olja hela tiden. Det kanske skulle räcka med ett (1) "riktigt" oljebyte bara varje 6 000 eller 8 000 mil.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-19 10:43
hultarn

Juppes förklaring är den mest märkliga jag hört.

Vad har elekroniken med oljan att göra?
Äldre motorer ( nu menar jag 10-15 år) drar inte olja, men lever ändå länge, hur går det i så fall ihop?

Nej, jag tror snarare att det är som Dieden säger: för att minimera friktionen i motorn används kolv- och oljeringar som är tunnare och ligger mot sämre, oljan smiter helt enkelt förbi.
Det är ju smart av tillverkaren att visa låga siffror för bränsleåtgång, mindre bra för ägaren som ska tillföra kostnader för oljan...

#5 • Uppdaterat: 2012-03-19 11:28
Juppe (ej verifierad)

@hultarn
Kanske var syftningsfel av mig, men jag menade inte att gamla motorer höll sämre. Jag menade att motorer idag har en dynamisk oljeförbrukning som anpassas efter körstil och andra förhållanden.
Den övre gränsen på mängden olja som går åt är säkert högre idag eftersom oljorna är mer lättflytande osv. Vid normala förhållanden ska den dock inte dra speciellt mycket men OM den gör det så är det av en anledning.

Jag har en kollega som får fylla på olja vid varannan tankning. Att motorelektroniken även styr oljeförbrukningen är iaf den förklaring jag har fått till att förbrukningen varierar så.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-19 11:30
strudla

Juppe: nu är inte frågan OM utan det är konstaterat att Audis motorer dra olja och det har inget med körstil att göra. Andra märken drar inte olja och därför så tycker jag att ditt resonemang med dynamisk oljeförbrukning rimmar fel. Detta är Audis sätt att fuska med siffrorna rent legalt, vilket är svårt för mig att förstå varför journalisterna inte tar upp detta problem på stort allvar.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-19 11:32
Simon no1

@ Juppe, jag kan ha fel men jag har aldrig hört talas om nån elektronik i smörjsystemet på nån bilmotor......?? Vilken bil skulle ha det....?

#8 • Uppdaterat: 2012-03-19 12:09
snabb95

Elektroniken styr (max) varvtal, bränsleinsprutning och tändning. Elektroniken har givetvis ingenting med oljeförbrukningen att göra.

#9 • Uppdaterat: 2012-03-19 12:27
KSTAD

Jag köpte en ny A6:a för ett antal år sedan likadan som den Christer Dahlquist i Borrby har. Den drog 1 liter olja på ca 250 mil. Detta låg ju inom de minst sagt generösa toleranserna som tillverkaren satt så därför fick jag ej detta åtgärdat. Verkstadskillarna på märkesverkstaden mätte upp förbrukningen till samma som jag mätt upp och tyckte detta var på tok för mkt men fick inte göra något åt det. Körde bilen i några tusen mil med konstant hög oljeförbrukning innan jag tröttnade och bytte till ett annat tyskt märke och har numera ingen mätbar oljeförbrukning.
Aldrig mer en Audi.

#a • Uppdaterat: 2012-03-19 12:36
jårjjar

Äger sedan 2 år tillbaka en Audi A4 med lågfriktionsmotor. Den har inte förbrukat en droppe olja på 2200 mil.
Underligt det kan vara sån skillnad?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.