Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Backvarning med släp?

Bilfrågan: Backvarning med släp?

Bilfrågan

"Släpvagnseluttaget är så konstruerat att det kopplar ur backsensorerna när man stoppar i släpvagnskontakten. Verkar inte så smart, varför är det så?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Kia Cee´d -10 med dragkrok. Jag råkade ut för en försmädlig olycka när jag använde min lilla trädgårds-släpkärra. För ett ögonblick glömde jag att jag hade den påkopplad när jag skulle backa upp på garageuppfarten vilket fick till följd att den knöt sig och förorsakade rejäla bucklor på bilen. Om backsensorerna varnat mig, vilket de inte gjorde, hade aldrig olyckan hänt.

På verkstaden förklarade man att släpvagnseluttaget är så konstruerat att det kopplar ur backsensorerna när man stoppar i släpvagnskontakten. Verkar inte så smart, varför är det så? Går det att koppla förbi så inte sensorerna blir bortkopplade?

JOT

SVAR:
Javisst, men backsensorn upplever då släpkärran som ett hinder och kommer att larma hela tiden. För att undvika detta kopplas backsensorn ur när släpvagnkontakten används. Enda sättet att få systemet att fungera med släpkärra vore att montera extra sensorer på släpet men detta kräver en hel del arbete.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-07-29 10:07

På min bil kopplas sensorerna ut manuellt, man väljer själv när man skall ha de påslagna. jag är inte helt förtjust i system som overridar mig som chaufför, jag vill bestämma! (men vill inte det förresten)

#2
2011-07-29 10:30

"Javisst, men backsensorn upplever då släpkärran som ett hinder och kommer att larma hela tiden."

Detta stämmer bara till viss del och då bara när man backar. Vid körning framåt (över en viss hastighet) kopplas parkeringssensorerna ur. Jag trodde ni på ViB lärt er det efter debaclet med nya 9-5;-)

#3
2011-07-29 10:35

För en tusenlapp får man en backkamera som bara kopplas till belysningen på släpvagnen eller husvagnen och sedan trådlöst överför bilden till monitorn i bilen, enkelt att montera själv. Även bra på enklare bilar som inte har backkamera som standard.
http://www.jula.se/tradlost-backkamerasystem-441069
Kopplar man den till backljuset visas bilden bara när man backar, kopplas den till baklamporna visas bilden hela tiden när man kör.

#4
2011-07-29 11:48

Jag fattar inte finessen med att sensorerna kopplas ur då kontakten ansluts.
Både på 9-5 och V70 kopplar man bort dem manuellt.

#6
2011-07-29 12:43

Det man kan säga här är ändå att OM sensorerna hade fungerat så hade det pipit så fort JOT hade lagt i backen med kärran påkopplad (vilket han nu hade glömt) och inget hade hänt. Men å andra sidan måste man kunna ställa krav på den som ska köra bilen att FAKTISKT ha koll på vad som finns bakom bilen vid främst backning - antingen det är en liten kärra ELLER ETT BARN!

Sedan var det det där med instruktionsboken igen. Den ger inte svar på allt men man kan ju åtminstone börja med att läsa i den.

#8
2011-07-29 13:02

Simon, Jag har både antisladd och abs. Vad jag medar är att jag vill bestämma när system skall vara in- resp urkopplade. Jag har även möjlighet till parkeringsläge på höger backspegel, men det är inte alltid jag vill se bakhjulen i den spegeln, därför tycker jag att det är bra att den aktiveras av en knapp.

Men jag antar att du är helt nöjd med att överlämna dig till tekniken och det är helt ok för mig, men jag avstår.

#9
2011-07-29 13:03

Det här var det dummaste jag har hört på sjukt länge. Helt i klass med en blondinhistoria.

#10
2011-07-29 13:55

Luke: Men om du har parkeringsvarnaren på med släp - vad ska du då få ut av den? Den kommer ju pipa konstant så fort du börjar svänga. Ser inte det praktiska med att ha släp och backsensorer ikopplade samtidigt. 1000 gånger jobbigare att behöva koppla ur det manuellt de gånger man använder släp känns det som.

Håller dock med om det där med backspegeln. Saknad funktion på min bil, men irriterande att det sällan finns någon avstängning av det.

#11
2011-07-29 14:01

Roger:
Jag håller med om att det är ett förjordat pip med släp på men å andra sidan så skiljer sig pipet åt en aning så snart som vagnen börjar ändra riktning.

Hade frågeställaren haft manuell backvarnare så hade det inte hänt. Dock kunde jag inte med att skriva vad jag egentligen tycker om frågeställaren..

#12
2011-07-29 14:23

Då är jag med ;)

#13
2011-07-29 14:48

Finnessen är ju att så fort backläget läggs i så påminns man om släpet och det är ju bara ett knapptryck för att bli av med pipet.
Visst är det klumpigt att glömma släpet, men det händer.
En granne lånade ett släp, körde femtio meter, in på en annan gata, efter ytterkigare femtio meter på smal gata mötte han sopbilen.
Tvärnit, i med backen och full fart bakåt ca trettio meter, därefter ner i diket!
"Varför varnade du mig inte?"
"Hur skulle jag kunna göra det? Jag var ju helt mållös att någon kunde backa i den farten med släp!"
Här hade en manuellt avstängningsbar backvarnare varit till hjälp.

#14
2011-07-29 17:58

Det finns människor som blir stressade nog av att backa med släp utan att ha ett kraftigt pipande hela tiden backen är inkopplad. Därför anser jag det är en frälsning att kunna koppla bort, eller i det fall som nämnts, att funktionen försvinner när man kopplat släpen. Man lär inte ha användning av vare sig kamera eller oljud med en husvagn bakefter.

#15
2011-07-29 19:21

Otur kan alla ha och misstag gör vi väl också men att ifrågasätta backvarnarens, i det här fallet utmärkta funktion är väl ändå att göra bort sej två gånger.
Min bror har backvarnare på sin bil ... som inte kopplas ur med släp och heller inte kan kopplas ur manuellt ... Han blir grymt irriterad över pipandet vid backning med husvagn och det skulle jag nog också bli ...
.
Själv tycker jag att det borde vara svårt att glömma släpvagn, oavsett höjd och bredd, den syns i alla fall vid varje sväng ... men det är kanske inte alla som tittar i sina speglar som de bör.

#17
Pulu
2011-07-29 21:17

hahaha :-) .. Är detta ett försenat aprilskämt eller..?
Det låter väldigt ofokuserat att koppla på ett släp och sedan glömma bort det.

Visst, backsensor som pipit hade säkert hjälpt men va faan... Det ska ju vara en hjälp och INTE ett skäl att slippa ha koll om det inte piper.....

Klart att man kan göra misstag av olika grad, vara slarvig eller klantig, allt kan hända när man minst anar det eller tappar fokus vilket detta tyder på.

Men "om backsensorn varna mig hade det aldrig hänt" är lite långsökt i det här exemplet anser jag.

OM den pep men man inte tänkte på det så kunde det undvikits OM pipet varierade i styrka... och OM inte det hjälpte så skulle det kunna undvikas OM det samtidigt blinkade en lampa i bilen etc....

Det är bra med system som hjälper till men det finns säkert gränser där med och det här är en sådan så som jag ser det just nu.... Men jag kan ju alltd ändra mig om det kommer lite bra argument här :))

#18
2011-07-30 09:57

Jag har backvarnaren urkopplad på vintern för sensorerna är täckta med snö så den låter hela tiden. Att ha ett släp så nära inpå sensorerna kommer innebära ett förfärligt oljud. Backvarnare är till för att varna ett annalkande hinder. Ett släp är inte annalkande, det är på ett fast avstånd från bilen. Med tanke på dessa omständigheter är en backvarnare mer en stjälp än en hjälp.

#19
2011-07-30 10:15

Jes, inte minst vid motorvägskörning märks att allt fler inte använder backspeglarna, den inre tycks vara för sminkning eller hjälp till att klämma finnar. Att man sen inte använder den och de yttre vid backning med släp verkar ju helt knäppt.

#20
2011-07-30 23:11

Man ser ju på displayen att en släp är kopplad !!!!
Åtminstone på min Skoda Yeti-11

#21
2011-07-31 08:39

Om man inte tittar i backspegeln innan man backar, inte sjutton tittar man då först i displayen för att se om man har ett släp bakom!

#22
mcregor
2011-07-31 10:52

Blir lite förvånad att såpass många är fördömande för mänskliga misstag. Hur många gör inte dagligen misstag i trafiken - t ex att "glömma" att aktivera blinkersfunktionen när man byter fil eller skall svänga. Även om det exemplet nog snarare är ett aktivt val, tyvärr. En automatisk blinkersfunktion verkar inte helt fel..:)
Hursomhelst - kan tänka mig att frågeställaren har en liten kärra med 1 * 1 m flak ("trädgårdskärra") och förutom att lätt försvinna bakom bilen så viker dom sig väldigt snabbt vid backning så visst kan det vara lätt att göra ett misstag så jag kan absolut förstå hans fråga. Ett stort båtsläp hade han säkert inte missat men en pytteliten kärra med kort dragstång kan nog flera än frågeställaren missa i hastigheten är jag rädd för.
//Roger

#23
2011-07-31 11:51

mcregor, även om kärran är av liten typ är den tillräckligt lång inklusive ramverket fram till påkopplingsanordningen för att synas när den viker ut i vänster eller höger backspegel vid backning - och det långt innan den tar i bilen.
JOT har backat dels för fort, dels utan uppsikt i backspeglarna. Hade han tittat i backspeglarna hade han hunnit se kärran i tid.
Slutsatsen av detta är att JOT visserligen glömde bort kärran, men att han backade ouppmärksamt utan tillräcklig uppsikt i främst ytterbackspeglarna. Och det är här det farliga föreligger: Tänk om det hade varit ett litet barn i stället och en förare som backar utan uppsikt bakåt.

#24
2011-07-31 19:01

mcregor@
Som jag skrev innan så är det mänskligt att fela ... men olyckan tyder helt klart på att, dels JOT litar för mycket på tekniken med backvarnare och dels, han/hon har noll koll i sidospeglarna. Det är inget fördömande utan mera en liten väckarklocka till oss alla!

#25
2011-07-31 21:16

Alltså allvarligt talat, detta kan vara bland det dummaste jag har läst på Vi Bilägare.

Väldigt korkad manöver utav JOT och pinsamt att denna person skickar in detta missöde som en fråga där denna försöker skylla på tekniken!!!

#26
2011-08-02 22:17

Varför vill man ha en backvarnare som varnar för att man håller på att backa in i sitt eget släp? Vad är det med folk egentligen... Är väl bara en tidsfråga innan man kräver torkvarnare på dass, så man inte råkar "glömma" att torka sig innan man går ut. Herregud, människor!

#27
2020-10-02 10:11

Så här 9 år senare är det fortfarande rätt kul xD

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.