Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Året runt på vinterdäck?

Bilfrågan: Året runt på vinterdäck?

Bilfrågan

"Min lösning på mitt däckproblem har varit att köpa vinterdäck och köra på dem året runt." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har i flera år noggrant följt era tester av däck och jag anser att ni fullständigt ignorerar en grupp bilister, vi som kör lite. Om jag skulle ha en uppsättning sommar- och vinterdäck så skulle det innebära att jag hade haft dessa i minst fem år, alltså tills de var riktigt gamla. Enligt era råd skulle jag då byta ut dem innan de var nedslitna eftersom de var för gamla och därmed dåliga.

Jag hade gärna köpt de bästa däcken och haft nya inför varje säsong men det klarar inte plånboken. Min lösning på detta problem har varit att köpa vinterdäck och köra på dem året runt. Jag är långt ifrån ensam om att endast ha en uppsättning däck. Många i Skåne väljer att endast ha sommardäck men det är också vanligt att man som jag endast har vinterdäck. Hur rekommenderar ni att jag ska lösa mitt däckproblem?

Erik

SVAR:
Det finns inga däck som är bra på allt. Väljer man att köra på vinterdäck året runt väljer man bort trafiksäkerheten av ekonomiska skäl. Vinterdäck har i sommarväglag normalt sämre grepp på våt väg och de har betydligt större risk för vattenplaning än sommardäck. Det är alltså under de farligaste vägförhållandena som vinterdäcket passar sämst under sommaren.


Sköter man sina däck genom att alltid ha rätt däcktryck och om man håller dem rena samt lagrar dem svalt, torrt och inte i solljus så försämras inte däckens prestanda märkbart under fem till sex år. Är man osäker bör man låta en expert inspektera däcken innan de tas i bruk.

Använd sommardäck på sommaren och vinterdäck under vintern. Det är mycket oklokt att äventyra säkerheten av rent ekonomiska skäl. Det kan bli en dålig affär i slutändan.

Torsten Johansson, STRO

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-08-30 08:58

Mitt råd är att köpa en bil som har lägre driftskostnader. Exempelvis en mindre bensindriven bil med lägre fasta kostnader för skatt, försäkring, service och däck för att på så sätt få råd att köra en bil man har råd med och inte riskera medtrafikanternas säkerhet.

#2
2011-08-30 09:40

Enda alternativet till att köra på vinterdäck året runt är ju inte att köpa nya till varje säsong, det är att förenkla frågan. Köp istället en uppsättning vettiga sommardäck och vinterdäck av erkänt bra märke och kör på dessa i säg 5 år. Är de då "för gamla" köp nya då så gör du dina medtrafikanter en tjänst. Det spelar ingen roll hur lite du kör, det räcker med att du är på fel ställe och behöver panikbromsa för att upptäcka att vinterdäck på sommarväglag ger typ 60% längre bromssträcka, kanske skillnaden mellan liv och död för någon. Har du inte råd kanske du inte ska ha bil... eller gå ner i storlek/dimension på hjulen så sparar du iaf några hundralappar per uppsättning...

#3
2011-08-30 12:43

Megamannen & FLAC

Att köpa en mindre bil var ett mycket dåligt råd när det gäller säkerhet. Dessutom är det dyrt att byta bil även om man byter till en mindre.
Den lätta bilen vattenplanar nog lika lätt på sommardäcken som V70:n på vinterdäcken om Ni inte väljer att köra på de bredaste Fläskdäcken.
Om Ni är så orolig för att slira på en sommarväg hur gör Ni då på en snöig vinterväg?
Allt är relativt!

#4
2011-08-30 12:52

Förstår inte var du får ifrån att jag sagt att han ska byta bil, jag skrev gå ner i dimension på däcken... läs igen och försök förstå.
man ska naturligtvis ha det som är bäst för rådande väderlek, att det är halare på vintern betyder inte att man ska strunta i väggreppet på sommaren eller? Dåligt argument., då skulle man ju lika gärna kunna köra på utslitna däck på vintern, "det är ju ändå så halt..."

#5
2011-08-30 12:53

dessutom, snabb95, var står det att han åker V70? han kanske redan kör en liten lätt bil?

#6
2011-08-30 13:44

Förlåt FLAC jag läste slarvigt. Det var Megamannen som föreslog byte till en mindre bil. V70 nämnde jag bara därför att Folksam skriver att det är en säker bil.

Jag tycker att Du har rätt i allt Du skriver. MEN det förutsätter att man hinner lägga på vinterdäcken INNAN första snön kommer och hur många hinner det? Troligen mindre än hälften.

Det tar ett tag innan man hör att Dubbhjulen knatter mot gatan och man ser alla dikeskörningar som inträffar när snön kommer på hösten samt när vintern börjar om på våren och de flesta hunnit ta av vinterhjulen p. g. a. Dubbdäcksförbud inträtt enligt almanackan.
Dessa avåkningar slipper (alla) de som kör året runt på vinterdäck.

#7
2011-08-30 14:02

det är ändå ett obestridligt faktum att bromssträckan rakt fram på sommarväglag förlängs betydligt med vinterdäck. Det är heller inte de relativt små skillnader som kan förekomma mellan "bra" och "dåliga" märken utan rejäl skillnad... vid ett test jag läste visade det sig att när bilen med bra sommardäck stod still höll vinterdäcksbilen 50 km/h när den susade förbi, det är inte försvarbart att åka på vinterdäck då. Skillnaden mellan en incident och en dödsolycka kan finnas där. Visst, en del missar att byta däck i tid men vid vinterväglag kör de flesta försiktigare och folk som går tar (förhoppningsvis) också hänsyn till halkan men på sommaren tror jag inte den som kör på vinterdäck räknar med försämringarna pga sämre grepp. Det är helt enkelt dumsnålt enligt min mening... tror inte besparingen blir så stor om man räknar slitage heller.

#8
2011-08-30 16:10

Det är förbjudet att köra med sommardäck vid vinterväglag, och det borde vara lika förbjudet att köra med vinterdäck vid sommarväglag.

Man får inte vara så snål (eller dum..) att man kör vinterdäck på sommaren. Skillnaden i bromssträcka och vägeegenkaper är så stor att det kan handla om liv eller död.
Den dagen man försöker bromsa/väja och man istället för att lyckas undvika olycka, kör ihjäl någon... då inser man allvaret i däckfrågan.

Då snittfarten är högre på sommarväglag, lär också följderna bli värre.

Sen har vi ju också den här gruppen som kör dubbdäck året runt, något som är vanligt i Stockholm.
Helt obegripligt!

#9
2011-08-30 17:43

Själv funderar jag på om det inte våre bäst att i år köpa nya dubbfria vinterdäck och lägga på dom när temperaturen är under +5ºC morgon och kväll (Oktober-Mars i Stockhom) och sen byta till nya dubbade lagom till jul när snön kommer (om det inte blir dubbförbud). Sen kan man lägga på de dubbfria i Mars när snön smält bort och sen byter man till nya sommardäcken i April/Maj när det är varmare än +5ºC morgon och kväll.
Då får man ju dessutom ytterligare anledningar att kolla lufttrycket!
Men det blir nog för dyrt att göra så här iallafall, men det vore ju bäst för trafiksäkerheten ;-)

#10
2011-08-30 17:58

I min familj går två bilar sammanlagt cirka 1500 mil per år och vi räknas av den anledningen till samma grupp som personen som ställde frågan. Det skulle aldrig aldrig aldrig någonsin falla mig in att köra med vinterdäck åter runt.

Det finns främst två anledningar till detta:
Säkerheten, som nämnts redan tidigare.
Dessutom ekonomin. Eftersom vinterdäck är dyrare och med mjukare gummi slits dessa mycket snabbt på sommarväglag. Dessutom ökar bränsleförbrukningen med cirka 10% (även om man kör odubbade) med vinterdäck.

Detta gör att drar man ett sträck och summerar är det sannolikt dyrare att köra vinterdäck året runt än att ha två däckuppsättningar. Eller försumbart billigare. Så kör du med vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren.

#11
2011-08-30 19:30

hultarn, har du glömt vad jag skrev om de billiga och tillika livsfarliga asiatiska så kallade sommardäcken? Dessa däcks prestanda ligger i paritet med 5 mm dubbfria vinterdäck av från början god kvalitet.

#12
2011-08-30 19:38

Du har fel Kandidat! Det är allmänt känt och vedertaget att vinterdäck har lägre rullmotstånd än sommardäck både sommar och vinter. Det kan man även läsa om i ViB.

Eftersom Du kör så lite kommer kostnaden för hjulbyte vår och höst och ev lagring av hjul (om Du inte gör det själv) att vida överstiga kostnaden för däckslitaget.

Även om Du finge sommar- och vinterdäcken gratis skulle det bli mycket billigare att köpta en omgång vinterdäck och körda på dessa i c:a 10 år, med fullt lagligt mönsterdjup.

Även de Taxibilar som kör på vinterdäck året runt byter däck bara en gång per år och får på det viset den lägsta däckkostnaden och det bästa fästet vintertid. Men givetvis det sämre sommartid.

#13
2011-08-30 19:54

Håller med Erik om att däcktesterna är allt för ensidiga.
Då dagens däck har klart kortare livslängd (både mil och tid) så förstår jag att det finns de som försöker gneta ihopekvationen. Om man kör så lite med fordonet att gummit spricker trots mönsterdjup på 6 mm så känns det klart surt att kassera 8 däck med 7mm mönster. Är som att köpa 10 äpplen äta ett och kasta 9. De nya "miljödäcken" spricker sönder
redan efter 7 år. Däck är som Torsten skriver ovan en kompromis, skulle man då lägga lite mera krut på livslängden i år skulle säkert Erik och många andra bilägare bli glada.

Kör transportbil i arbetet 3,5tons skåpbil alltid maxlastad där håller däcken ca 8000 mil på en personbil max 4000 mil. Känner mig inte osäker i firmaskåpet trots att det måste vara hårdare gummi
som ger livslängden.

Så även om det är enkelt att ta nyadäck, och testa de under två veckor och få ett svar. Så är svaret ganska långt bort hur däcken faktiskt använts.
Testa på nytt efter 3000mil, skulle vara klart intressant hur resultatet då skulle bli. Mjukt gummi - litet mönsterdjup / hårdare gummi - mer mönster.
Lägg till i testerna: slitstyrka / Km kostnad, åldersbeständighet. Ihop med hur lättrullat däcket är så är det, det som avgör vad däcket kostar.

Visst lång bromssträcka är ett säkerhetsproblem .Men det är mycket annat som inte uppmärksammas lika ofta är, trötthet, okoncentration, dåliga vägbeläggningar mindre bra utformad trafikmiljö men ger samma konsekvenser.

När hastigheten på våra vägar sänkts så minskas tyvärr nyttan av bra däck.
Men det ingår väl i myndigheternas dålda agenda mot vägtrafiken.

#14
2011-08-30 20:41

Bra kvalitetsdäck håller minst 10år. Det viktigaste är att provbromsa ibland på blöt slät asfalt. Det ger en bra koll på bilens säkerhet, bromsar, framvagn och framförallt däcken.

#15
2011-08-30 23:04

Just uppgiften om de snåla vinterdäcken (jo jag har sett den också!) skulle jag vilja få mycket noggrannt kollad! Det finns två anledningar till att jag skriver som jag gör:

Egen erfarenhet. Jag har vid ett tillfälle haft förmånen att köra en bil med en veckas mellanrum med både sommar och vinterdäck och trafiksituationen råkade vara identisk (sagolik tur naturligtvis!). Bilen drog cirka 10% mer med vinterdäck, som råkade vara smalare, så det berodde inte på det!

Dessutom stämmer det med övrig teori. Vinterdäck är mjukare än sommardäck (det är det som är poängen med dem, sommardäck blir nämligen för hårda på vintern) och grundprincipen är att ju hårdare däck desto lägre rullmotstånd. Dessutom ger ett jämnt däck lägre rullmotstånd än ett mycket ojämnt, vinterdäckens kraftigare mönster drar alltså bränsle.

Att det mjukare och grovmönstrade vinterdäcket skulle dra mindre bränsle däremot är helt galet ur teoretisk synpunkt. Dessutom i mitt fall motbevisat i praktiken. Så du får nog ta till lite mer köttiga resonemang för att övertyga mig.

Och vad beträffar däckslitaget och prisuppgifter är jag stensäker sedan tidigare. Vinterdäcken håller ungefär 4000 mil och sommardäck cirka 5000 mil ibland mer, bland annat på grund av det mjukare gummit som slits snabbare. Och att de är dyrare är lätt att kontrollera.

Men alla som vill är välkomna att förklara varför vinterdäcken skulle dra mindre bränsle än sommardäcken, kanske är det så, även om jag inte förstår hur detta skulle gå till.

#16
2011-08-30 23:34

Kandidat, jag är också tveksam till detta.

På min bil är bränsleförbrukningen i stort sett oförändrad mellan sommardäck och vinterdäck.

Men det beror på att rullomkretsen är något mindre på vinterdäcket. Vid 120 km/h på mätaren och med sommardäck är rättvisande fart 117 - 118 km/h (mätt med GPS). Med vinterdäck 113 km/h. I den hastigheten står luftmotståndet för ca 70% av det totala motståndet (resten är rullmotstånd). så där har vi en reduktion på i runda slängar 2,7% i bränsleåtgång!

Men inte nog med det, vägmätaren visar ju också nu 3,6 % för mycket! Så där har vi 3,6% till!

Summa: 6,3%!

#17
2011-08-31 00:24

Varför måste man köpa nya dyra däck? finns gott om lätt begagnade däck på blocket om man bor i storstan tex där man kan komma över däck billigt-
Sen är det upp till var och en om man vill tumma på ev säkerheten för att man är lat och snål så man inte orkar byta däck på bilen...

#18
2011-08-31 01:10

Varför är det självklart att ett mjukare gummi gör att däck rullar tyngre. Däcket deformeras mot vägbanan och ett mjukare gummi har lättare för att deformeras.

Min bil rullar med konstant låg hastighet i en backe med 1 % lutning med vinterhjul. Det tror jag inte att den gör med sommarhjul.

Ni som har möjligheten kan ju lätt prova detta i samband med däckbyte om Ni har samma däckdimension, lufttryck och backe.

#20
2011-08-31 20:23

Snab95, så här är det. En stor del av rullmotståndet åstadkoms just av deformeringen av hjulet (som självklart drar energi). Ju hårdare däcket är, desto mindre deformering och mindre rullmotstånd. Alltså har däck som är gjorda för att vara bränslesnåla väldigt styva däcksidor, vilket inte gynnar våtgreppet direkt...

Ett par extrema exempel på detta:

Släpp ut så mycket luft du vågar ur cykeldäcken (utan att skada däcken alltså) och cykla sedan iväg 1 km så fort du vågar. Pumpa därefter däcken till rekommenderat däcktryck eller till du med nöd och näppe kan trycka in däcksidan några millimeter om du saknar manometerpump. Cykla nu hem och du har en ny cykel.

Ett annat extremt exempel där det inte sker någon jämförelse: En dresin skulle vara totalt okörbar på väg, men metallhjul mot metallräls (=stenhårt, inte minsta deformation!) funkar.

Så mjuka däck är mer trögrullade.

Audi A5 SB:s resonemang är intressant. Med bilen jag testade med var vinterdäcken 1,7% mindre. Dock tittade jag inte på momentanförbrukning, utan medelförbrukning över ett helt körpass med en genomsnittshastighet på cirka 60 km/h och skillnaden upplevdes från början som betydligt större än de cirka 10% jag är säker på.

#21
2011-08-31 23:15

De exempel Du tar upp Kandidat gör mig inte alls övertygad. Att cykeln går tungt med lite luft vet vi nog alla. Samtidigt vet jag att cykeln går enormt mycket tyngre vid stark kyla även om man håller lufttrycket konstant. Det har jag fått erfara efter att ha cyklat till jobbet varje dag från -25 till +25 grader C.

Det är inte hjullagringar och vevparti som gör den stora skillnaden utan gummit som blir stelt vid kyla.
Det stärker mig i tron att ett mjukt gummi rullar lättare.
Däckets deformation beror i huvudsak på luftrycket och den last däcket skall bära och i mycket liten grad på hur hårt gummit är. Om Du släpper ur all luft så blir också ett sommardäck platt, även på vintern.

Det betyder att deformationen blir lika stor på ett vinter- och ett sommarhjul om man har samma last, däckdimension och lufttryck. Därmed blir deformationsarbetet större och temperaturen högre på sommardäcket som är hårdare och svårare att deformera vid en given temperatur. Det gör även större motstång när det skall återgå till den runda formen.

Om Du fortfarande tvivlar på ViB och däcktillverkarnas mätningar, gör en egen mätning omedelbart före och efter höstens hjulbyte i en backe som lutar c:a 1 %. Då kommer det att visa sig med vilka däck som bilen rullar längst.

#22
2011-09-01 19:19

Om däckets hårdhet skulle fungera så, varför är i så fall järnvägshjul så lättrullade? Varför görs i så fall lättrullade däck med extra hårda däcksidor?

Och varför visade det egna testet i praktiken så tydlig skillnad? Redan efter cirka en mils körning var skillnaden så stor att jag genast upptäckte den (jag skulle sex mil! med 5/6 av resan kvar var resultatet tydligt).

Och dessutom: Varför har jag alltid fått reda på att vinterdäck (speciellt dubbdäck) drar mer bränsle och så plötsligt står det tvärt om i ViB?

Min tro är att mätningen du beskriver i nedförsbacken är en "labbmätning" som missar något vesäntligt. Vad jag tror är nämligen att kraften som trycker ihop däcken är konstant och beror på fordonets vikt. Mjuka däck blir mycket hopptrykta och hårda lite hopptrykta. Jag får det inte att gå ihop att tyngdlagen skulle ta i lite extra om däcken var hårda.

#23
2011-09-01 23:41

Jag upplever att mina vinterdäck drar mindre bränsle än mina sommardäck. Vågar mej inte på att bedyra några fysiska lagar men utöver att det skiljer i hårdhet/mjukhet, så har, i varje fall jag olika storlekar på uppsättningarna. Mina vinterdäck är en storlek smalare ... Kan kanske spela roll?

#24
2011-09-06 08:41

Jes: Jag tror du har rätt i det där med olika dimensioner. Ett välpumpat smalt däck lär rulla lättare än dito brett.
Vinterdäcken sticker ju också ut mindre, och förbättrar aerodynamiken. Det är ingen tillfällighet att "snålbilar" har smala däck.

Sen lär snitthastigheten vara lägre vintertid, så där sparas några cl i långa loppet.

#25
2019-02-17 22:05

Kandidat @ Ett järnvägshjul rullar lätt av samma anledning som ett gummihjul rullar lättare ju högre lufttrycket är. Ett gummihjul med hård resp. mjuk stomme (samma lufttryck, dimension och belastning) deformeras lika mycket eller med marginell skillnad. Deformationen av det hårda däcket skapar mera värme och större rullmotstånd enligt fysikens lagar. Det stämmer dessutom av Vi Bilägares och däckfabrikanternas mätningar liksom av de fysikaliska lagarna. Men även av det rullningsprov jag hänvisade till i #18. Detta rullningsprov påverkas inte av däckens ev. olika rullningsomkrets.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.