Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Ändrade regler för belysning?

Bilfrågan: Ändrade regler för belysning?

Bilfrågan

"Vad är det för ändringar som skett och som tillåter flera att ha dubbla halvljuslampor tända på båda sidor samtidigt? De bländar rejält mycket." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vad är det för ändringar som skett och som tillåter VW, Mercedes, BMW med flera att ha dubbla halvljuslampor tända på båda sidor samtidigt? De bländar rejält mycket, speciellt när det är våt vägbana. Var/när/hur ändrades vad som gällde enligt TSFS 2013-63 34 § ”Bil får dock ha fyra halvljusstrålkastare om de är anslutna så att bägge paren inte kan lysa samtidigt.”
Tomas Björnerbäck

Svar:
Nej det finns ingen ändring som tillåter personbilar att köra med fyra ljus tända framåt.  Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Tillsammans med det vanliga halvljuset får man alltså inte ha varselljus, dimstrålkastare eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare. Det finns dock vissa bilar där dimljuset bak inte kan tändas utan att dimljuset lyser fram. Det beror på att helbilsgodkännandet innebär att dimljus får lysa på halv- och helljus. Men det är inte tillåtet i alla EU-länder, bland annat inte i Sverige. Dimljus används ibland också som kurvljus och kan då lysa någon sekund då man svänger vid ett avtag. Men det gäller alltså för alla att inte köra med annat än halvljus vid mörker, oavsett vilket bilfabrikat man har.
Erik Rönnblom, Vi bilägare

Diskutera: Upplever du samma problem som frågeställaren?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-03-23 10:00

Nu frågades det väl inte om dimljus...

#2
2020-03-23 10:10

Här svarade inte Rönnblom på frågan. Hur det kan vara möjligt för flera biltillverkar att bli godkända med flera lyktor fram lysandes samtidigt på halvljus.

#3
2020-03-23 10:27

Det är ju inte bara 2 lampor på vissa bilar, utan en hel flock med lysdioder som flipprar!

#4
2020-03-23 10:35

Goddag yxskaft är ungefär vad han svarar. Visst har bilarna bländat mycket mer denna vinter och av precis den orsak som frågan gäller.

#5
2020-03-23 17:40

Ja, bra med en påminnelse om vilka regler som gäller, för det finns en hel del bilister som använder fel ljussättning på sina bilar samt yrkeschaufförer i lastbilar.

#6
2020-03-23 18:28

Det är inte svårare att finna detta än en googling undan

37 § Halvljusstrålkastare och ljuskälla till sådan strålkastare får även vara typgodkänd enligt ECE-reglemente 98 (se 3 kap. 1 §) och ECE-reglemente 99 (se 3 kap. 1 §).

ECE.reglemente 99 säger följande (det är alltså EU som gett oss denna möjlighet)

”25F. Justerbara framljussystem
Justerbara eller adaptiva framljussystem (AFS) på en bil ska uppfylla kraven i rad K1 i tabellen nedan.
Installationskraven finns under punkt 20 i denna bilaga.”

Den vetgiriga kan läsa här
https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/TSFS%202016_22k.pdf

#7
2020-03-23 18:44

Ja och glöm för allt inte nyare Volvos med torshammare automatiska avbländningsfunktionen är så förbaskat långsam, att de hinner och bländas. De tänds och släcks vid möte. Och ligger de efter så ser man i backspeglarna, hur det blinkas när man får möte. Och då sitter jag i en lastbilshytt. Stackars de som sitter lägre.
Det är ett faktum att nyare Volvo, BMW, VW, och Mercedes är de som bländar. Tyvärr har besiktningen ingen utrustning för att kolla dessa moderna strålkastare som består av flera ljuskällor och reflektorer. De utför en enpunktsmätning.
Tackar vet jag att få möta klassiska H4 strålkastare, en vaken förare som bländar av i tid, och riktiga blinker som som syns tydligt och inga flipperspelsblinkers.
Tydligt är att det på senaste tiden har blivit fria kriget på fordonsbelysning. Lastbilar som i känd läsk-reklam vid jul, och personbilar som blinkande tivolin. Inga tända bakljus trots mörker, ösregn mm.
Egna egot framför hänsyn.

#8
2020-03-25 13:24

Förr var det förbjudet att ha på dimljus för dom bländar??? Pyttsan jag har aldrig blivit bländad av dimljus.Däremot halvljus med led lampor bländar.

#9
2020-03-25 20:50

Bra PNI! Vissa lastbilar framförs som rullande tivolin! De flesta moderna bilar har vare sig halvljus eller bakljus tända, oavsett väderlek! Däremot bländande positionsljus! Har jag råkat glömma mina dimljus är detta åtalbart!
Hur resonerar Trafikverket ??

#10
2020-03-25 20:50

Bra PNI! Vissa lastbilar framförs som rullande tivolin! De flesta moderna bilar har vare sig halvljus eller bakljus tända, oavsett väderlek! Däremot bländande positionsljus! Har jag råkat glömma mina dimljus är detta åtalbart!
Hur resonerar Trafikverket ??

#11
2020-03-27 08:23

Precis som på bilden har jag en bil årsmodell 1999 tillverkad 1998! Det är två halvljus och två positionslampor. Men bakljusen är också på!

#12
2020-03-27 11:35

Har tänkt på detta med många gånger, speciellt när man möter nyare Mercedes. Bländar duktigt under nattetid. Väldigt konstigt och frågan har fortfarande inte besvarats..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.